Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- att kartlägga psykosociala risker

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- att kartlägga psykosociala risker"— Presentationens avskrift:

1 - att kartlägga psykosociala risker
Stormöte – skolan som arena 26 april 2018 Monica, socionom, KBT steg I, Fil Mag Pedagogik Utvecklingsledare BUP & Katinka, Maria, Helena, skolsköterskor med specialistkompetens

2 Riskfaktorer förstärker varandra ju fler de är
En enstaka riskfaktor har sällan någon avgörande betydelse för ett barn men risken för en negativ utveckling ökar om ett barn utsätts för flera risker. Man kan ofta se en växande effekt där varje belastning läggs till den negativa inverkan från tidigare riskfaktorer. Belastningar förstärker varandra ju fler de är. En skolmiljö med dålig struktur och många som bråkar får exempelvis större betydelse för barn som har svårigheter i skolan än för dem som är framgångsrika i sitt skolarbete.

3 Viktiga riskfaktorer - markörer
Bristande språklig förmåga med svårigheter att sätta ord på tankar och känslor. Inlärningssvårigheter, framför allt läs- och skrivsvårigheter. Bristande självkontroll med en låg tolerans för frustrationer. Bristande social kompetens, svårt att få och behålla vänner. Bristande självförtroende och en negativ självuppfattning. (Hänger ofta ihop med depressiva känslor som en följd av tidigare misslyckanden.)

4 Identifiera och gradera risk- och skyddsfaktorer
Riskfaktorer är nödvändigtvis inte orsak När? Var? Hur? Hur frekvent? (Hur ofta) Hur intensivt? (Hur starkt)

5 Normalfördelning – något att utgå ifrån?
Vid mätning av många fenomen i naturen och i samhället visar det sig att observationsvärdena tenderar att följa ett visst mönster - en normalfördelning. Observationsvärdena tenderar att huvudsakligen ligga i närheten av värdenas medelvärde, med desto färre observationsvärden som återfinns ju längre från medelvärdet man kommer.

6 Viktigt med självkritik vid bedömning
Gör vi korrekta bedömningar/utredningar i vår verksamhet? Skulle oberoende bedömare komma fram till samma sak? Gör vi mer korrekta bedömningar om vi använder strukturerade bedömningsinstrument?

7 Perspektiv och perspektivförskjutning

8 Perspektiv och perspektivförskjutning

9 Aktiviteten fråga alla – strukturerad och systematisk

10 Fråga men undvik omöjliga frågor
- Varför är kameralinsen rund när alla bilder är fyrkantiga? Tack för att jag har fått vara med i en spännande process i detta projekt


Ladda ner ppt "- att kartlägga psykosociala risker"

Liknande presentationer


Google-annonser