Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

CM2 sid 37-52 Tränarutbildning Steg 2 Barebow.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "CM2 sid 37-52 Tränarutbildning Steg 2 Barebow."— Presentationens avskrift:

1 CM2 sid 37-52 Tränarutbildning Steg 2 Barebow

2 Barebow Barebowskytte och recurveskytte har mycket gemensamt, modulen om recurve kommer separat i utbildningen. Instinktivt skytte är en speciell metod för barebowskyttet. Det går ut på att man fokuserar på målet och släpper pilen utan att medvetet bedöma avståndet till målet.

3 Barebow utrustningen Den ouppsträngade bågen kunna passera genom en ring med diametern 12,2 cm. Det är inte tillåtet att ha någon form av märken som kan underlätta siktandet i siktfönstret. Extra tyngd får tillföras bågens nedre del för att stabilisera den. Den måste kunna passera gällande mått ( 12,2 cm) En ostabiliserad båge rotera med överlemmen mot skytten

4 Barebow utrustningen Greppet
Se till att bågens grepp inte har någon kontakt med handen på andra sidan om livslinjen (på lillfingersidan). Normalt ska handen i greppet inte glida åt någondera hållet. Handen trycker mot tryckpunkten och bågen ska lämna handen rakt framåt. För att kontrollera om greppet fungerar, smörj in det med vaselin och låt skytten skjuta. Om handen glider åt endera hållet, lägg till material på den sidan, eller ta bort på andra sidan. Däremot är det normalt att skyttens hand glider in mot greppets djupaste del. Lemmar Det är inte tillåtet att ha märkningar som kan hjälpa till med siktningen på lemmens framsida (sidan mot skytten). Lemmar för barebowskytte bör vara vridstyva för god sidostabilitet, så att bågen inte dansar runt i släppet.

5 Barebow utrustningen Strängar
Alla typer av strängmaterial och alla färger är tillåtna. Mittlindningen får inte ha någon märkning för att underlätta siktning, inte heller får den sluta inom skyttens synfält vid fullt uppdrag. Ju grövre strängen är, och ju tjockare och tyngre mittlindning, desto långsammare blir bågen. Plunger Alla typer av plunger, justerbar eller inte, får användas, men får inte placeras längre än 2 cm från handtagets djupaste punkt, mot skytten räknat.

6 Barebow utrustningen Pilhylla Använd en stark hylla.
De flesta hyllor av fliptyp är robusta nog att klara påfrestningarna från pilen på korthåll. *På längre håll (uppemot 50 meter) har pilhyllan nästan ingen inverkan på pilflykten. Skytten drar nära pilen och pilen lämnar bågen nästan rätlinjigt och har tillräcklig frigång vid passagen av hyllan. *På korthåll är situationen helt annorlunda. Skyttens fingrar griper långt ner på strängen, och vid släppet får pilens bakände först en uppåtrörelse som skapar ett tryck nedåt på hyllan så att den fjädrar ner och sedan ger pilen en kick uppåt. En tjockare arm (1,5 mm eller mer) på hyllan kan ge en ännu kraftigare kick. *Dålig frigång ger dålig gruppering. Med en lång arm på hyllan finns det risk att fjädrar eller nock gör kontakt med den vid passagen. Därför är hyllans arm mycket viktig för att skapa bra frigång. Nocka en pil på strängen och lägg den på hyllan. Korta av eller justera armen så att dess ände inte syns utanför pilen, sett uppifrån.

7 Barebow utrustningen Nockläge Alla typer av nocklägen är tillåtna.
Ett lämpligt utgångsläge är att placera den undre-ringens överkant ungefär 5 –6 millimeter över pilhyllan. Bästa sättet för en barebowskytt att hitta rätt höjd för nockläget är barskaftstest. Pilar Man får och kan skjuta alla typer av pilar med en barebow. Tab Avsikten med taben är att skydda fingrarna. En slät tab med blank yta minskar friktionen mot strängen och ger renare släpp. Ju mindre friktion mot taben, desto mjukare reagerar pilen. Lite talk på taben ökar dess livslängd och behåller den släta ytan med låg friktion.

8 Skjutställning Skjutställning
Grunden för en god skjutställning är att stå stabilt och välbalanserat. Barebowskytte sker ofta i fält och 3D där terrängen växlar utseende från mål till mål måste man alltid anpassa sig efter det. Särskilt gäller det ben och underkropp, överkroppen kan i de flesta fall behålla sin normala ställning. Uppdrag Att dra upp bågen innebär att strängen dras till ankringspunkten i en enda kontinuerlig rörelse. Viktigast i barebowskytte är en konsekvent draglängd.

9 Siktmetoder i Barebow Strängklättring. Vanligaste metoden.
Skyttens fingrar flyttas på strängen när avståndet ändras, medan ankringspunkten är konstant. Ansiktsklättring. Skytten ändrar pilens vinkel genom att hålla på olika ankringspunker, beroende på anståndet

10 Kombination mellan dessa 3 används ofta.
Siktmetoder i Barebow Gap Shooting. Skytten har samma fingersättning på strängen och samma ankringspunkt oberoende av avståndet. I stället siktar man över eller under målet Kombination mellan dessa 3 används ofta. Strängklättring och Gap Shooting mycket vanligt i Fältskytte.

11 Släppet Släpp Släppet av pilen ska sammanfalla med att man ser hur pilspetsen närmar sig målet, hur den placerar sig i målet, och bågen hålls stilla någon sekund, varefter pilen släpps. Att släppa pilen rätt är en av de absolut viktigaste grunderna i bågskytte. Fullfölj Ett korrekt fullfölj är väsentligt för konsekvent genomförande av skottet med bästa precision. Övning: Fyll en spann med ett smalt stålhandtag med sand. Skytten håller spannen, hängande vid sidan, och låter fingrarna slappna av så att spannens handtag glider ur greppet. Det är exakt samma känsla som när strängen släpps. Träna några gånger så att skytten skapat sig en mental bild av släppet, och instruera skytten att försöka komma ihåg den bilden för att öva in ett perfekt strängsläpp.

12 Trimning Trimning Trimning av bågen innebär att man får båge, pilar och skytt att fungera tillsammans. Man köper båge och pilar var för sig, bågen efter lämplig längd och dragstyrka, pilarna efter någon tabell som i bästa fall ger ett ungefär rätt resultat.

13 Slutsats Coachning för alla varianter på barebowskytte bör koncentreras på korrekt skjutteknik med särskild tonvikt på ankring och stränglinjering.


Ladda ner ppt "CM2 sid 37-52 Tränarutbildning Steg 2 Barebow."

Liknande presentationer


Google-annonser