Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
1
Val av odlingsteknik – krav och förutsättningar
Röding Val av odlingsteknik – krav och förutsättningar
2
Röding Vad skall odlas? Avgörande för valet av teknik för fiskodling är syftet med odlingen då olika odlingsteknikerna har olika förutsättningar och ställer olika krav på ex. vattenflöde, tillgång till vatten- samt landområden, djupförhållanden, vattentemperatur samt infrastruktur som elnät och vägnät för att fungera.
3
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk Vad skall odlas?
Röding odlas ofta till matfisk. För detta, och för olika typer av utsättningar i naturen behövs sättfisk, som i sin tur härrör från stamfisk och rom. Stamfiskanläggningarna och romproduktionen utgör oftast en del av sättfiskproduktionen och sker sällan helt separat. De ställer däremot andra krav och har andra förutsättningar än den fortsatta odlingen till sättfisk.
4
I vilken typ av anläggning kan den odlas?
Röding Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? GS, land Kläckeri, land RAS, land Kasse GS, land Kasse Dammar Stamfisken kan hållas i en landbaserad odling, vanligen med genomströmningssystem (GS) eller i kassar. Ur avels- och smittskyddssynpunkt är det viktigt att fisken inte riskerar att utsättas för smittor som är överförbara till rommen och därigenom riskerar att spridas vidare. Rommen från stamfisken sätts i ett kläckeri i en landbaserad anläggning med hög vattenkvalitet, daglig tillsyn och god kontroll. För kläckningen är möjligheter till temperaturstyrning av vattnet en fördel och tillgång till väl syresatt och rent vatten är mycket viktig. Vattenförbrukningen är jämfört med odling av större fiskar relativt liten, varför kläckning i del flesta fall genomförs i genomströmningssystem. När rommen kläckts och fisken passerat yngelstadiet flyttas fisken till en sättfiskanläggning. Sättfisk kan odlas i flera olika odlingssystem, RAS med fullständig eller partiell recirkulering av vattnet, genomströmmande anläggningar på land, i dammar eller i kassar. Sättfisken kräver en större tillgång på vatten än kläckningsanläggningen och valet av odlingsanläggning beror delvis på tillgången på rent och syresatt vatten samt till vilken storlek fisken skall odlas. Vattenförbrukningen och kravet på odlingens volym ökar snabbt med ökande storlek på fisken. Fisk som odlas till matfiskstorlek odlas därför uteslutande i kassar, men RAS-odling av röding projekteras på vissa håll. Rödingen ställer dock högre krav på hög vattenkvalitet och låg vattentemperatur, varför det kan vara en större teknisk och ekonomisk utmaning att odla röding i RAS än andra laxfiskar. En fördel är däremot att den klarar av att odlas i högre tätheter än de övriga laxfiskarna. Kasse
5
I vilken typ av anläggning kan den odlas?
Röding Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? GS, land Kläckeri, land RAS, land Kasse GS, land Kasse Dammar Efter kläckning flyttas ynglen vanligen vidare till en genomströmmande landbaserad anläggning där de odlas vidare till sättfisk men kan även flyttas till en RAS-anläggning. Kasse
6
I vilken typ av anläggning kan den odlas?
Röding Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? GS, land Kläckeri, land RAS, land Kasse GS, land Kasse Dammar Allt eftersom fisken växer flyttas de från den landbaserade sättfiskanläggningen till sättfiskanläggningar i dammar eller kassar, alternativt till matfiskodlingar i kassar. Den succesiva förflyttningen orsakas av de ökande kraven på utrymmet och vattenflöde, vilket vanligen är begränsat i genomströmningssystemen på land. Samtidigt måste rödingen ha uppnått en tillräcklig storlek för att klara sig i dammarna, respektive att inte simma genom nätmaskorna för att kunna flyttas till en odling med kassar. Förflyttningen till dammar och kassar kan därför inte genomföras direkt från kläckeriet. Kasse
7
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk GS, land Kläckeri, land RAS, land
Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? GS, land Kläckeri, land RAS, land 0 g Kasse 20g800->1000g GS, land 0 100 g Kasse Dammar 20g g I genomströmningssystem på land hålls därför sällan fisk över g då utrymmet och vattenflödet vanligen begränsar möjligheterna till större sättfisk. I dammar kan röding odlas upp till ca 7 hg men säljs ofta vid en lägre storlek. Innan fisken flyttas till kassar bör de uppnått minst en vikt om cirka 20 g för att den inte skall simma genom kassens nät. Däremot finns det inte finns någon tydlig övre gräns i storlek för den odlade rödingen, utan detta beror på ekonomiska faktorer och avsättning för mat- eller sättfisk. Röding slaktas dock vanligen till matfisk redan vid 0,8-0,9 kg. I RAS kan fisken teoretiskt odlas från rom eller yngel utan övre begränsning. Vid odling i RAS är det dock främst ekonomiska faktorer som begränsar möjligheterna att odla stor fisk. Till vilken storlek kan den odlas? Kasse 20g g
8
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk GS, land Kläckeri, land RAS, land
Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? GS, land Kläckeri, land RAS, land 0 g Kasse 20g800->1000g <16°C GS, land 0 100 g Kasse Dammar 20g g <16°C Förutom att storleken på rödingen styr vilken odlingsteknik som är lämplig, har de olika teknikerna även olika krav på omgivningsfaktorer för att kunna användas. Bland annat är vattentemperaturen i det tillgängliga vattnet mycket väsentlig. För att kunna odla röding i dammar eller kassar krävs tillgång på vatten som inte överstiger ca 16 °C annat än mycket korta perioder. Vid vattentemperaturer överstigande ca 16 °C bör odlaren iaktta fisken allmänna kondition och beteende och endast utfodra sparsamt. I de landbaserade anläggningarna går vattentemperaturen lättare att styra via val av inkommande vatten och/eller temperering av vattnet. I genomströmningssystemen sker detta vanligen genom val av inkommande vatten medan RAS-anläggningar vanligen måste kyla vattnet, vilket förbrukar stora mängder energi och är kostsamt. Till vilken storlek kan den odlas? Kasse 20g g Vilken temperatur krävs? <16°C
9
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk GS, land Kläckeri, land RAS, land
Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? Temperatur-styrning, val av tidpunkt/ inducerad lek GS, land Kläckeri, land RAS, land 0 g Kasse 20g800->1000g <16°C GS, land 0 100 g Naturlig temperatur och tidpunkt för lek, okt. – dec. Kasse Dammar 20g g <16°C För stamfisken är temperaturen i vattnet och förändringar av denna tillsammans med ljusförhållandena avgörande för att fisken skall lekmogna. I landbaserade anläggningar kan dessa faktorer styras, vilket ger en viss möjlighet till inducerad lek (val av lekperiod). I dammar och kassar styrs lekperioden helt av omgivningsförhållandena. Rödingens naturliga lekperiod är på senhösten, i oktober till december medan den odlade rödingen lekmognar något tidigare. Till vilken storlek kan den odlas? Kasse 20g g Vilken temperatur krävs? <16°C
10
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk GS, land Kläckeri, land RAS, land
Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? Temperatur-styrning, val av tidpunkt/ inducerad lek GS, land Kläckeri, land RAS, land 0 g Kasse 20g800->1000g <16°C Mkt stor efterfrågan God efterfrågan GS, land 0 100 g God efterfrågan Stödutsättningar Naturlig temperatur och tidpunkt för lek, okt. – dec. Kasse Dammar 20g g <16°C Efterfrågan på röding som matfisk är mycket stor. Det medför även att det finns en stor efterfrågan efter sättfisk samt rom för vidare odling till matfisk. Röding planteras även ut som stödutsättningar för att förbättra befintliga bestånd och/eller som regleringsutsättningar som kompensation för förlorat fiske i reglerade vatten. Den används även för put&take i vissa områden. Utsättningarna sker därmed huvudsakligen för sportfiskeändamål. Då rödingen har mycket specifika krav på låg vattentemperatur är efterfrågan efter röding för sportfiske dock mindre än för övriga laxfiskar eftersom tillgången på lämpliga sjöar är mer begränsad än för övriga arter. Lägre efterfrågan Put&take Stödutsättningar Till vilken storlek kan den odlas? Kasse 20g g Vilken temperatur krävs? <16°C Efterfrågan? Lägre efterfrågan Put&take Stödutsättningar
11
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk GS, land Kläckeri, land RAS, land
Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? Temperatur-styrning, val av tidpunkt/ inducerad lek GS, land Kläckeri, land RAS, land 0 g Kasse 20g800->1000g <16°C Sortering Mkt stor efterfrågan God efterfrågan Låg/osäker överlevnad många stamfiskar GS, land 0 100 g Sortering God efterfrågan Stödutsättningar Naturlig temperatur och tidpunkt för lek, okt. – dec. Kasse Sortering Dammar 20g g <16°C Överlevnaden för den odlade rödingens rom till kläckning är låg (ca 50%) och i många fall osäker jämfört med andra odlade laxfiskar och vild röding. Detta gör att det krävs fler stamfiskar för att säkra tillgången på rom för kläckning. Det pågår avelsarbete för att öka romöverlevnaden för röding framavlad för matfiskproduktion men det kommer att ta tid innan överlevnaden förbättras väsentligt. Röding uppvisar en större variation i tillväxt inom arten, vilket innebär att vissa individer växer snabbare än andra. För att inte de större individerna skall konkurera ut de mindre med än större storleksskillnad som följd måste fisken återkommande sorteras under dess livstid. Sorteringen minskar konkurrensen mellan individerna och förbättrar tillväxten och hälsa i odlingen bl.a. genom mindre aggressioner. Sorteringen underlättar även att kunna byta till större foderpellets allt eftersom fisken växer. Ett byte till en större foderstorlek utan att fisken sorteras skulle innebära att de mindre individerna inte kan svälja den nya födan då pelletsen är för stor. Att inte byta foderstorlek allt eftersom fisken växer ger både en ineffektiv utfodring och större näringsutsläpp än nödvändigt då fosforinnehållet minskas i fodret allt eftersom fisken växer. I landbaserade anläggningar samt i kassar är därför sortering nödvändig att genomföra. Även i dammar behövs sortering, men det är dock mycket svårt att genomföra detta. Lägre efterfrågan Put&take Stödutsättningar Till vilken storlek kan den odlas? Kasse 20g g Vilken temperatur krävs? <16°C Efterfrågan? Lägre efterfrågan Put&take Stödutsättningar Övrigt? Sortering
12
Röding Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk GS, land Kläckeri, land RAS, land
Vad skall odlas? Stamfisk Rom Sättfisk Matfisk I vilken typ av anläggning kan den odlas? Temperatur-styrning, val av tidpunkt/ inducerad lek GS, land Kläckeri, land RAS, land 0 g Kasse 20g800->1000g <16°C Sortering Mkt stor efterfrågan God efterfrågan Låg/osäker överlevnad många stamfiskar GS, land 0 100 g Sortering God efterfrågan Stödutsättningar Naturlig temperatur och tidpunkt för lek, okt. – dec. Risk för avslag Kasse Sortering Dammar 20g g <16°C Rödingen ställer högre krav på låg vattentemperatur och hög vattenkvaliteten än andra fiskarter. Detta medför att antalet sjöar med tillräcklig låg temperatur, hög syrgashalt och med tillräckligt stort näringsutrymme för odling i öppna kassar är mer begränsat än vid odling av övriga arter. Förutsättningarna att anlägga en odling i kassar eller dammar bedöms vara begränsade i framförallt de mellersta och södra delarna av landet. Liksom vid odling av andra arter är risken för avslag på ansökan om tillstånd även större för odling i öppna kassar än för odlingstekniker där någon form av rening av utgående vatten är möjlig att genomföra. Lägre efterfrågan Put&take Stödutsättningar Till vilken storlek kan den odlas? Kasse 20g g Vilken temperatur krävs? <16°C Efterfrågan? Lägre efterfrågan Put&take Stödutsättningar Övrigt? Sortering Risk för avslag
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.