Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Långenabben-Björkenäs

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Långenabben-Björkenäs"— Presentationens avskrift:

1 Långenabben-Björkenäs
VA-förening Information kring Kommunalteknik och Xylems pumpstationer inklusive installationer

2 Placering 1,5 meter 7 meter 20 meter Plast – PVC/PP Spolbrunn
Blå/Brun Stripe

3

4 Vilket fabrikat skall man välja?
LPS2000E

5 Xylem

6 Projektören föreslår i samråd med rörnät vilket fabrikat och vilken modell som väljs. Det är olämpligt att blanda fabrikat och modeller i samma verksamhetsområden.

7 Fördelar Kommunalteknik:
Kompakt modell, ingen yttre startutrustning krävs. Pumpen klarar att pumpa mot höga tryck. Allt finns i aggregatet som sänks ner i brunnen. Endast inkopplingslådan med larmkortet sitter skyddad i ett separat skyddat utrymme. Stickproppsansluten och matas med 2 faser, nolla och jord. Ena fasen betjänar pumpen (1-fas) och den andra fasen betjänar larmkortet vilket också kan få pumpen att starta vid inträffad hög nivå.  Billigare elskåp efter som inget automatikskåp behöver byggas in i elskåpet.

8 Nackdelar Kommunalteknik:
Pumpen ger mindre flöde med lägre hastighet i ledningsnätet. Krav på spolbrunn högst 1,5 meter från stationen för att kunna spola och slamsuga. Vid inträffat haveri är felsökning på plats tidskrävande och oftast byts aggregatet ut mot ett reservaggregat som då oftast har reparerats från ett tidigare haveri på någon annan fastighet. Mindre sumpvolym än hos konkurrenten. Vid strömavbrott är det omöjligt att ha koll på hur nivån är i brunnen

9 Fördelar Xylem: Klarar att pumpa större flöde än kommunalteknik med högre hastighet i ledningsnätet som följd.   Bättre översyn i pumpsumpen. Pumpen som är 3-fas är synlig och det är lättare att felsöka anläggningen. Pumpen startar med automatik ifall pumpen inte varit igång på 96 h även om inget avloppsvatten rinner till och håller tryckledningen fri från igensättningar. Gångtid c:a 1 sek. Bra för fritidsbostäder. Större volym vid strömavbrott.

10 Start och högnivåvippa hänger överskådligt i pumpsumpen
Fastighetsägaren skall själv med fastslagna intervaller se till att spola rent i sumpen inklusive beläggningar på vipporna. Fastighetsägaren kan själv se om hushållet spolar ner olämpligt avfall i systemet. Exempel om någon spolar ner fett från matlagning, vilket bygger på vipporna och orsakar driftproblem. Lättare att upptäcka.

11 Nackdelar Xylem: Lägre tryckhöjd än kommunalteknik.
Lägre tryckhöjd än kommunalteknik. Mer elektronik som kan krångla. Något dyrare installationskostnad på plats. Flera parameterinställningar som kan bli fel vid installation p. g. a. utförande installatör. Dyrare elskåp p. g. a. att FGC 211 skall monteras och installeras i elskåpet.


Ladda ner ppt "Långenabben-Björkenäs"

Liknande presentationer


Google-annonser