Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Självvald inläggning Ett nytt behandlingsinslag för patienter med allvarlig ätstörning vid Vuxenvårdsavdelningen på Stockholms Centrum för Ätstörningar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Självvald inläggning Ett nytt behandlingsinslag för patienter med allvarlig ätstörning vid Vuxenvårdsavdelningen på Stockholms Centrum för Ätstörningar."— Presentationens avskrift:

1 Självvald inläggning Ett nytt behandlingsinslag för patienter med allvarlig ätstörning vid Vuxenvårdsavdelningen på Stockholms Centrum för Ätstörningar. Margaretha Sandved Psykiatrisjuksköterska och projektansvarig. Sofia Krohn Sjuksköterska och projektledare.

2 Varför är vi här? Vi är här för att vi vill inspirera och visa att det är möjligt att arbeta på ett nytt sätt. Första gång som detta sätt att arbeta prövas. Positiva erfarenheter. Inspirera och motivera andra enheter till att använda sig utav detta som ett komplement till heldygnsvård.

3 ”Det krävs mod att öppna en dörr till det okända.
Ett ännu större mod att stänga en dörr till det redan kända”

4 Vuxenvårdsavdelningen
Vi är ett team bestående av 26 personer som arbetar på Vuxenvårdsavdelningen. Teamet består av sjuksköterskor, skötare, läkare, psykolog, socionom och sjukgymnast som ansvarar för att våra totalt 10 patienter ska få en så bra vård som möjligt.

5 Vuxenvårdsavdelningen
Heldygnsvård för patienter med allvarlig ätstörning på HSL och LPT. Många av våra patienter har samsjuklighet som t ex: Personlighetsstörningar. PTSD. Neuropsykiatriska funktionshinder. Affektiva störningar. Självskadebeteende. Missbruk.

6 Varifrån kom denna idé? Jären, Norge.
Inspirerade oss att våga tänka nytt och arbeta på ett annat sätt med denna patientgrupp.

7 Syfte Öka patientens autonomi och delaktighet.
Öka patientens upplevda livskvalitet. Minska konsumtion av heldygnsvård och behov av tvångsvård.

8 Målgrupp. Patienter med allvarlig ätstörning.
Senaste tre åren varit inskriven minst en gång på Vuxenvårdsavdelningen SCÄ och bedöms kunna hantera ramarna. Har en fast vårdkontakt vid öppenvården på SCÄ.

9 Exklusionskriterier Hög suicidrisk. Allvarligt självskadebeteende.
Aktivt missbruk.

10 Hur får man kontrakt Remiss från öppenvården på SCÄ.
Patienter i heldygnsvård erbjudna kontrakt som en del av sin vårdplan vid utskrivning. Patienten framför önskemål om att få ett kontrakt.

11 Vad innebär ett kontrakt?
1 år med möjlighet till förlängning. Möjlighet att utan ifrågasättande själv bestämma att lägga in sig på Vuxenvårdsavdelningen. Max 7 dagar, obegränsat antal tillfällen. Måndag – söndag, kl Avdelningens regler, ramar och utbud gäller och erbjuds. Om patienten arbetar/studerar ska hen kunna fortsätta med det.

12 Inläggningen Patienten tar kontakt med avdelningen.
Om plats inte finns tillgänglig, erbjuds väntelista och patienten kontaktas då när plats finns ledig. Inskrivningssamtal med sjuksköterska. Journalföring sker i Take care i specifik journalmall. Öppenvårdskontakter informeras via internmail.

13 Utskrivning Patienten väljer själv när den önskar skriva ut sig inom gränsen för 7 dygn. Sjuksköterska skriver ut. Kontakt tas med ansvarig läkare på avdelningen samt öppenvården informeras.

14 Varför väljer patienten att lägga in sig?
Inför arbetsträning. Struktur och regelbundenhet kring matintag. Inför resa. Rädda för att inte orka med det roliga i livet. Sömnsvårigheter. Kriser i livet. Tillåta sig själv att vila.

15 Varför patienter väljer att lägga in sig.
Bryta viktnedgång. Bryta sjukdomsförlopp i tidigt skede. Komma ifrån en svår situation och hämta andan. För att testa på konceptet. Bryta tvångsmotionerande. Bryta hetsätning och kräkning.

16 Dagsläget 12 patienter har kontrakt.
10 patienter har använt sig av sitt kontrakt. 33 inläggningstillfällen 184 vårddygn beläggning på 35% 2,75 tillfällen per patient 5,58 dagar per inläggning. 5 av 10 patienter har använt sig av kontraktet mer än en gång.

17 Antal kontrakt 4 remisser till kontraktskrivning.
Vår bedömning är att vi kan skriva flera kontrakt eftersom det sällan är kö. Kanske totalt kontrakt?

18 Utmaningar Mer arbete för sjuksköterska, in och utskrivningar.
Ställer nya krav. Nytt sätt att arbeta. Svåra bedömningar, viktigt att arbeta i team. Personalens oro för patienten.

19 Utmaningar Individualiserat vårdbehov för olika patientgrupper.
Arbeta mera kring våra regler. Motivera till grupperna Arbeta för att undvika spontanpermissioner.

20 Utmaningar Patient med kontrakt med högre BMI, söker jobb, äter normalt, inspirerar och motiverar medpatient som inte har kommit så långt i sin behandling ”Jag är här frivilligt”. ”Varför får den och inte jag?”

21 Utmaningar ”Är det ingen som bryr sig om mig när jag är här?”
Patientens eget ansvar. Kunna uttrycka sitt eget behov. ”Får jag faktiskt gå på permission?”

22 Forskning och utvärdering
Mattias Strand, överläkare och forskare på SCÄ ansvarar för att utvärdera projektet. Hur patienternas sjukdomsbild och livskvalitet förändras. Behov av slutenvård och vård enl LPT Ev förändring i personalens attityder och förhållningssätt gentemot patienterna. Olika parametrar mäts vid uppstart, efter 6 månader, 1 och 3 år .

23 Varför är detta så bra? Motivation. Självbestämmande. Eget ansvar.
Tillgänglighet. Långsiktighet.

24 Varför är detta så bra? Alliansbyggande.
Väntetiden på ordinarie vårdplatser ej ökat. Överbryggande mellan öppenvård och heldygnsvård. Roligt sätt att arbeta.

25 Tack sofia.krohn@sll.se margaretha.sandved@sll.se
Forskning och utveckling på SCÄ!


Ladda ner ppt "Självvald inläggning Ett nytt behandlingsinslag för patienter med allvarlig ätstörning vid Vuxenvårdsavdelningen på Stockholms Centrum för Ätstörningar."

Liknande presentationer


Google-annonser