Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ibland dör människor i våra bostäder.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ibland dör människor i våra bostäder."— Presentationens avskrift:

1 Ibland dör människor i våra bostäder.
När ingen annan finns Ibland dör människor i våra bostäder. Några av dessa saknar tillgångar och kanske också anhöriga. Då får socialtjänsten och hyresvärden träda in.

2 Hur får jag veta? Anhöriga Grannar Vänner Polisen Bårhuset Sjukvården
Hyresvärden Ett dödsboärende har oändliga utvecklingsmöjligheter beroende på hur den döde tidigare levt sitt liv samt vad eventuella anhöriga vill göra av det hela. Men oavsett situation så finns det nästan alltid en bostad att ta hand om.

3 Att göra Allt kan hända, vi ställs inför nya situationer nu och då
Akuta skedet i lägenheten Söka anhöriga Söka tillgångar Avveckla bostaden Juridiskt avslut Bovärdarna är tillgångar med unik kunskap om hyresgästen. Hittar vi anhöriga ska de överta jobbet. Alla anhöriga vill inte befatta sig med dödsboet. I första läget – tömma kyl, sopor mm. Ta bort mediciner – ev inbrottsrisk. Kolla ev viktig pärm, papper mm. Se till att fönster är stängda, dörrar låsta. Återvända till bostaden för att gå igenom papper, söka pengar och andra dokument. ( En miljon funna i en resväska, och :- i böcker senare). Ibland dyker anhöriga upp i ett senare skede via sökning hos Landsarkivet. Kan tvingas kremera i ett tidigt skede pga att kroppen legat länge i värme. Kan tvingas gravsätta pga 30 dagars tid till begravningen. Uppskov går att få via Skatteverket. Jonisering av lukt, akut sanering. Uppsägning av bostaden. Tömma, magasinera (max 6 månader), städa blir hyresvärdens ansvar efter att det värdefulla tagits bort om inga tillgångar finns. Hyresvärden vill tömma snabbt eftersom man inte får hyresintäkter. Hyresvärden ska alltid fakturera dödsboet för kostnaderna (ifall pengar dyker upp). Kontakt med banker, försäkringsbolag efter tillgångar. Kontakt med Landsarkivet, ambassader jakt på blivande ägare av tillgångar och anhöriga. Vid funna tillgångar som överstiger begravningskostnader och anhöriga saknas lämnas ärendet över kammarkollegiet (boutredare utses). Vid funna tillgångar som överstiger begravningskostnader men anhöriga finns (som ej vill eller inte påträffats) anlitas lokal jurist. Fullmakt av anhöriga som inte vill befatta sig. Tömma och städa så snabbt och billigt som möjligt. SOLKRAFT. Om dödsboet saknar tillgångar för kostnader för begravning beviljar socialnämnden ekonomiskt bistånd upp till max. ett halvt basbelopp ( kr). I detta ingår begravning, minnesstund och gravsten.

4 Lagstiftningen Begravningslagen 5 kap. 2 §
Om den avlidne inte efterlämnar någon som ordnar med gravsättningen ska den ordnas av den kommun där den avlidne senast var folkbokförd eller, om den avlidne inte har varit folkbokförd i Sverige, av den kommun där dödsfallet inträffade.

5 Lagstiftningen Ärvdabalken 18 kap. 2 §
Om ingen finns som förvaltar dödsboet är det socialnämndens ansvar att göra detta. Om ingen finns som vill/kan ta hand om lägenheten och dödsboet saknar medel att betala tömning/urstädning lämnas lägenheten i befintligt skick till hyresvärden som sedan vänder sig med sina krav till dödsboet. Ansvaret innefattar att vårda dödsboets egendom samt eftersöka eventuella dödsbodelägare. Någon lagreglering som förpliktar kommunen att bekosta städning och tömning när dödsboets tillgångar inte räcker finns inte. Det finns inte något sådant avtalsförhållande mellan kommunen och hyresvärden. När tillgångarna i dödsboet inte räcker till för att betala både för begravningen och alla räkningar och skulder, finns det inga lagregler om vilka skulder som ska prioriteras. Begravnings- och bouppteckningskostnader brukar dock anses ha företräde framför andra skulder. Man jämför då med de regler som gäller när ett dödsbo försätts i konkurs. Vid en konkurs har begravnings- och bouppteckningskostnader så kallad allmän förmånsrätt, vilket betyder att de ska betalas före andra ”vanliga” skulder (Förmånsrättslagen 10 §). Skulder med någon form av säkerhet, till exempel ett bostadslån med huset eller lägenheten som säkerhet, har dock enligt konkursreglerna företräde både framför ”vanliga” skulder och begravningskostnader eftersom de har särskild förmånsrätt. De pengar som eventuellt finns kvar i dödsboet, efter att en skuld med en säkerhet och begravningskostnaderna har betalats, fördelas på de övriga skulderna. Dessa har lika rätt inbördes, vilket betyder att varje fordringsägare får betalt i proportion till sin fordran.

6 Lagstiftningen Jordabalken 12 kap. 5 § Äktenskapsbalken 12 kap. 2 §
Ett dödsbo får säga upp bostadshyresavtalet inom en månad från dödsfallet. Hyresavtalet upphör då att gälla vid det nästkommande månadsskifte. Äktenskapsbalken 12 kap. 2 § Den efterlevande maken kan begära att få behålla sitt giftorättsgods. Då ska den avlidnes andel i den efterlevande makens egendom inte beaktas. Om hyresvärden känner sina hyresgäster väl och vet att den efterlevande har pengar att betala en eventuell flytt och urstädning kan det vara bra att känna till Äktenskapsbalken 12 kap. 2 §. Möjligheten att begära jämkning är till för att undvika situationer där efterlevande make genom likadelning av giftorättsgodset är tvungen att avstå egendom till den avlidne makens egna barn eller testamentstagare.

7 Vi som pratade Maria Hedmark, enhetschef enhet försörjningsstöd IFO Anders Eskilsson, bostadskonsulent Skelleftebostäder AB


Ladda ner ppt "Ibland dör människor i våra bostäder."

Liknande presentationer


Google-annonser