Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkomna till upptaktsmöte Granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Finlandshuset, 13 september 2018 Hälsa alla välkomna, även deltagarna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkomna till upptaktsmöte Granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Finlandshuset, 13 september 2018 Hälsa alla välkomna, även deltagarna."— Presentationens avskrift:

1 Välkomna till upptaktsmöte Granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Finlandshuset, 13 september 2018 Hälsa alla välkomna, även deltagarna som följer med via webben. Kort introduktionsrunda av alla deltagare Uppmana deltagarna att ställa frågor! Ändringar sedan upptaktsmötet i våras: Ingen bild om twitter och svar på frågor Bedömargruppen har blivit två bilder pga platsbrist Fördjupningsspår har blivit två bilder OBS! Information att komplettera med

2 Syfte och mål med dagen att ge lärosätena inblick i och förståelse för granskningen och dess innehåll och fokus att lärosätet ska presentera dess organisation och strategiska mål så att UKÄ och bedömargruppernas ordförande får inblick i och förståelse för det aktuella lärosätet möjlighet för lärosätena och student- och doktorandkårerna att ställa frågor om granskningsprocessen till UKÄ

3 Dagordning Inledning Granskningsprocessen
Bedömningsområden och bedömningsgrunder Bedömningsunderlag Övriga underlag Information och diskussion projektvis Återsamling Granskningsprocessen ur ett student- och kårperspektiv (för kårrepresentanterna)

4 Dagordning Lunch omkring 11:45 Fika omkring 14:45
Lunchen serveras på plan 2. Hiss och trappor finns i entrén (till vänster) Fika serveras utanför salen. Toaletter finns här utanför, till höger.

5 Gemensam stomme för alla komponenterna
Gemensam stomme för alla komponenterna. Utvärdering i olika former – inte så väsensskilda. Man ska känna igen sig oavsett TP eller UU. Betona samma nivå och dignitet som övriga områden som granskas. Bedömningsområde - förutsättningar Komponenternas fokus. Bedömningsområdena är gemensamma men olika tonvikt beroende på komponent. Uppföljning, åtgärder, återkoppling. Tänkt att fånga systematiken i det interna kvalitetsarbetet. Renodlat mellan komponenterna. Återkommande inom LSG. Tydligare knutet till måluppfyllelse i UU. Balansen mellan komponenterna viktig. I vilken komponent fokuserar vi på vad? Göra förändringar nu. Ta tillfället i akt. Hållbar 6-års cykel

6 Granskningsprocessen
Jag ska nu gå igenom granskningsprocessens olika steg. Ställ gärna frågor under presentationens gång! Granskningsprocessen startar idag i och med detta upptaktsmöte. Nästa steg är att ni ska skriva era självvärderingar och studentinlagor.

7 Platsbesök 1 Syftet: ställa kvarvarande frågor samt identifiera fördjupningsspår Grunden för intervjufrågorna: lärosätets självvärdering studentinlagan övriga underlag En intervjudag vid lärosätet Syftet med platsbesöket är ge bedömarna möjlighet att ställa kvarvarande frågor utifrån lärosätets självvärdering, studentinlagan samt övriga underlag som UKÄ tar fram. Lärosätets självvärdering är, tillsammans med studentinlagan och de övriga underlag som UKÄ tar fram, grunden för bedömargruppens frågor. Övriga underlag är: ETP, utbildningsutvärderingar, tematisk utvärdering, bakgrundsmaterial, nyckeltal. Första platsbesöket är under en arbetsdag. I samband med platsbesöket går representanter från lärosätet tillsammans med UKÄ:s utredare och ordföranden för bedömargruppen igenom vilken typ av dokumentation samt lämplig omfattning för densamma som lärosätet därefter ska rapportera in för varje fördjupningsspår.

8 Platsbesök 1 Intervjuar: representanter från lärosätet
studenter och doktorander ev. representanter för arbetslivet som lärosätet samverkar med Vid intervjuerna medverkar representanter från lärosätet studenter och doktorander och eventuellt även företrädare för arbetslivet som lärosätet samarbetar med. De studenter och doktorander som deltar vid intervjuerna ska i första hand vara utsedda av en student- och doktorandorganisation som antingen tillhör en student- och doktorandkår eller själv uppbär kårstatus vid lärosätet. Schemat för platsbesök 1 fastställs för efter att bedömargruppen har läst självvärderingen – då detta kan påverka vilka personer som bedömargruppen vill intervjua.

9 Val av fördjupningsspår
Väljs ut och motiveras av bedömargruppen Antal fördjupningsspår beror på lärosätets storlek Meddelas efter första platsbesöket Inom 15 arbetsdagar ska lärosätet inkomma med efterfrågad dokumentation En kort beskrivning per fördjupningsspår Dokumentationen ska laddas upp i UKÄ Direkt Exempel på dokumentation som kan komma att efterfrågas: Minnesanteckningar från utbildningsnämnders möten Lärosätets egna utvärderingar av exempelvis utbildningsprogram Uppföljnings- och utvecklingsplaner för ett visst område inom kvalitetsarbetet För att underlätta för bedömargruppen att ta sig an materialet ska lärosätet även bifoga en kort beskrivning (maximalt en halv sida) per fördjupningsspår, som sätter de insända underlagen i ett sammanhang.

10 Platsbesök 2 Syfte: via valda fördjupningsspår granska hur lärosätets kvalitetsarbete fungerar i praktiken Omkring 8 veckor efter det första platsbesöket Omfattar 1-3 arbetsdagar beroende på lärosätets storlek Intervjuar exempelvis: lärosätets ledning lärare studenter och doktorander Syftet med det andra platsbesöket är att via valda fördjupningsspår granska om lärosätets kvalitetsarbete i praktiken fungerar systematiskt så att kvalitetssystemet och kvalitetsarbetet som bedrivs utvecklar och säkra hög kvalitet i lärosätets utbildningsverksamhet. Intervjuar exempelvis även: Andra personalgrupper Företrädare för arbetslivet som lärosätet samarbetar med Lärosätet och student- och doktorandkåren ombeds se till att de personer som har utsetts att delta vid intervjuerna får all nödvändig information. Senast en vecka före intervjudatum meddelar lärosätet och student- och doktorandkåren eller -kårerna vilka personer som föreslås delta vid intervjupassen till ansvarig utredare vid UKÄ.

11 Delning av yttrande Syfte: ge lärosätena möjlighet att kontrollera innehållet och påtala eventuella sakfel i yttrandet Delningstiden är 3 veckor Bedömarna tar del av lärosätets svar och gör eventuellt ändringar i yttrandet Innan UKÄ fattar beslut kommer bedömargruppens preliminära yttrande att skickas till lärosätet på delning. Syftet med delningen är att ge lärosätena möjlighet att kontrollera innehållet och påtala eventuella sakfel i yttrandet. Delningstiden är tre veckor. Bedömarna tar del av lärosätets svar och gör i de fall där det är relevant ändringar i yttrandet. Det slutliga yttrandet från bedömargruppen ligger till grund för UKÄ:s beslut. Lärosätets skriftliga svar på delningen biläggs yttrandet.

12 Beslut Godkänt kvalitetssäkringsarbete
Samtliga bedömningsområden – tillfredställande Godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll Bristerna bedöms kunna åtgärdas inom ett år Ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete Bristerna bedöms inte kunna åtgärdas inom ett år Det samlade omdömet av lärosätets kvalitetssäkringsarbete ges på en tregradig skala. UKÄ beslutar om att godkänna kvalitetssäkringsarbetet, godkänna kvalitetssäkringsarbetet med förbehåll eller ifrågasätta kvalitetssäkringsarbetet vid lärosätet. UKÄ:s beslut grundas på bedömargruppens yttrande och de överväganden som UKÄ gör. Godkänt kvalitetssäkringsarbete Vid det samlade omdömet godkänt kvalitetssäkringsarbete är lärosätets kvalitetssäkringsarbete väl beskrivet, väl argumenterat för och väl fungerande i praktiken. Det är systematiskt och effektivt på samtliga nivåer inom lärosätet, från ledningsnivå till institutionsnivå. Samtliga bedömningsområden bedöms vara tillfredställande. Godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll Vid det samlade omdömet godkänt kvalitetssäkringsarbete med för-behåll är lärosätets kvalitetssäkringsarbete i huvudsak väl beskrivet, väl argumenterat för och väl fungerande i praktiken. Av beslutet framgår vilka bedömningsområden som inte är tillfredställande och som läro-sätet ska följa upp och åtgärda inom en viss tidsperiod. Bristerna är av en sådan omfattning att bedömargruppens uppfattning är att lärosätet kan åtgärda dessa inom ett år. Ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete Vid det samlade omdömet ifrågasatt kvalitetssäkringsarbetet finns det flera betydande brister i lärosätets kvalitetssäkringsarbete vad gäller hur det är beskrivet, argumenterat för och hur det fungerar i praktiken. Bristerna är av en sådan omfattning att bedömargruppens uppfattning är att lärosätet inte kan åtgärda dessa inom ett år. I beslutet anger UKÄ att lärosätets kvalitetssäkringsarbete i sin helhet ska granskas på nytt.

13 Uppföljning Godkänt kvalitetssäkringsarbete
Dialogmöten, enkäter och konferenser (gäller för samtliga) Godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll Inom 1 år redovisa åtgärder Bedömargrupp tillsätts - följer upp dessa åtgärder Ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete Ny fullständig granskning efter 2 år Bedömargrupp tillsätts Vid godkänt kvalitetssäkringsarbete De lärosäten vars kvalitetssäkringsarbete godkänns följs upp genom exempelvis dialogmöten, enkäter och konferenser.´Att följa upp lärosäten som godkänns för sitt kvalitetssäkringsarbete anser UKÄ är viktigt, vilket också är i linje med ESG standard 2.3, där uppföljning nämns som en del av den externa kvalitetssäkringsprocessen. Vid godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll De lärosäten vars kvalitetssäkringsarbete godkänns med förbehåll följs upp på de bedömningsområden som inte bedömts som tillfredställande. Lärosätet har ett år på sig att återkomma med en redovisning av de åtgärder som vidtagits. UKÄ tillsätter en bedömargrupp som följer upp de åtgärder som vidtagits. Webbintervjuer och platsbesök ingår vid behov i uppföljningen. Om den uppföljande granskningen leder till ett positivt omdöme från bedömargruppen godkänns lärosätets kvalitetssäkringsarbete i sin helhet av UKÄ. Om lärosätets kvalitets-säkringsarbete fortfarande inte bedöms vara godkänt efter den uppföljande granskningen innebär det att ytterligare en uppföljande granskning görs efter en tid som UKÄ och lärosätet i varje enskilt fall kommer överens om. Vid ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete De lärosäten vars kvalitetssäkringsarbete ifrågasätts följs upp på samtliga bedömningsområden, dvs. det görs en ny fullständig granskning av lärosätets kvalitetssäkringsarbete två år efter UKÄ:s beslut. En bedömar-grupp tillsätts för att granska självvärderingen och övriga underlag. Webb-intervjuer och platsbesök ingår i den förnyade granskningen. Om granskningen leder till ett positivt omdöme från bedömargruppen godkänns lärosätets kvalitetssäkringsarbete i sin helhet av UKÄ. Om lärosätets kvalitetssäkringsarbete fortfarande ifrågasätts efter den förnyade granskningen innebär detta att en uppföljning görs efter en tid som UKÄ och lärosätet i varje enskilt fall kommer överens om. Det innebär också att ett ökat antal av lärosätets utbildningar kan bli föremål för utvärdering i UKÄ:s regi.

14 Tidsplan Den 3 december 2018: självvärderingen ska laddas upp i UKÄ Direkt Den 10 december 2018: studentinlagan ska skickas in till UKÄ Under mars 2019: platsbesök 1 Under maj 2019: platsbesök 2 Under september 2019: delning av yttrande Under oktober 2019: beslut Vi har skrivit fram att det ska ges 12 veckor för att skriva självvärderingen, vilket det är så när som på några dagar. Av praktiska skäl, för att hinna påbörja granskningen innan jul- och nyårshelgerna behöver vi korta tiden med några dagar. Mer exakta datum för platsbesöken, delning och beslut: info från resp projektledare.

15 Bedömargruppen Består av fem bedömare (en av dessa är ordförande):
tre sakkunniga en arbetslivsföreträdare en studentrepresentant Bedömarna rekryteras efter sedvanligt nomineringsförfarande i samverkan med lärosäten, student- och doktorandkårer via Sveriges förenade studentkårer och arbetlivsorganisationer. Gruppen ska sammantaget ha så bred och djup kompetens att den kan bedöma samtliga bedömningsområden som ingår i granskningen. Minst en av bedömarna vara verksam i utlandet. God kännedom om det svenska högskolesystemet och internationella högskolesystem samt god kunskap och erfarenhet av kvalitetsarbete på olika nivåer. Erfarenhet av jämställdhetsarbete. Som en kvalitetssäkrande åtgärd erbjuds lärosätet tillfälle att yttra sig om bedömargruppens sammansättning, till exempel utifrån eventuella jävsinvändningar, innan bedömargruppen slutligen fastställs av UKÄ. Bedömarna kommer att få en genomgång och introduktion i UKÄ:s gransknings- och arbetsmetod och övrigt som krävs för uppdraget. 2 personer från UKÄ deltar i varje granskning, en projektledare och en medarbetare

16 Ordförande Ersta Sköndal Bräcke högskola: Barbro Fröding, docent i filosofi, Kungl Tekniska Högskolan Försvarshögskolan: Bengt Ove Boström, fd vicerektor, Göteborgs universitet Gymnastik och idrottshögskolan: Eva Pettersson, vik prorektor och vicerektor, Blekings tekniska högskola Röda korsets högskola: Christina Nygren-Landgärds, prorektor och vicerektor, Åbo Akademi Sophiahemmet högskola: Thomas Nilsson, tf prodekan och vicerektor, Karlstads universitet

17 UKÄ Direkt UKÄ Direkt är en del av vårt ärendehanteringssystemen som riktar sig till lärosätena Det är i UKÄ Direkt ni ska ladda upp era respektive självvärderingar inklusive bilagor Det är även i UKÄ Direkt som ni ska ladda upp material kopplat till fördjupningsspåren Kårerna har inte tillgång till UKÄ Direkt – så ni får mejla in er studentinlaga till den som är projektledare för respektive granskning med cc: till medarbetaren för granksningen

18 Lärosätesadministratören har inloggningsuppgifter till UKÄ Direkt

19 Här väljer ni ”granskning av lärosätets kvalitetssäkringsarbete”

20 Här ska ni klicka på länken ”ej påbörjad” under ”Bedömningsunderlag”

21 Här laddar ni upp självvärderingen samt bilagor, inklusive försättsbladet till bilagorna
Till höger ser ni de dokument som UKÄ har laddat upp såsom mallar, tillsynsrapport, resultat av utbildningsutvärderingar, tematisk utvärdering, nyckeltal, bakgrundsinformation osv.

22 Bedömningsområden och bedömningsgrunder
Styrning och organisation Förutsättningar Utformning, genomförande och resultat Jämställdhet Student- och doktorandperspektiv Arbetsliv och samverkan OBS! förtydliga skillnaden mellan bedömningsområde 1 och 3. Bedömningsområde 1 rör förbättringscykeln på central nivå – hur utvecklas och förbättras kvalitetssystemet som en följd av de resultat och den information som generas inom kvalitetssystemet? Bedömningsområde 3 rör förbättringscykeln på en utbildningsnära nivå – hur utvecklas och förbättras utbildningarna som en följd av de resultat och den information som genereras av kvalitetssäkringsarbetet? Tryck på att de ska visa belägg på ett systematiskt kvalitetssäkringsarbete. Inte endast ge exempel (som kan vara anekdotiskt). Utan exemplen ska vara sådana att de visa på ett systematiskt arbete.

23 Bedömningsområden och bedömningsgrunder
Varje bedömningsområde innehåller en eller flera bedömningsgrunder. Varje bedömningsområde inleds med en beskrivande text av området. Därefter redovisas bedömningsgrunden/-erna som ingår i området. Varje bedömningsområde avslutas med en vägledande text till lärosätet. Den beskrivande, inledande, texten handlar om vad som bedöms. Den vägledande texten till lärosätena handlar om hur de kan visa detta.

24 Bedömningsområden och bedömningsgrunder
Bedömningsgrunderna är en miniminivå för vad lärosätet ska redogöra för i självvärderingen. Bedömningsgrunderna är inte tänkta att redovisas i någon särskild ordning. Bedömningarna av bedömningsområdena – grund för det samlade omdömet. Alla bedömningsgrunder ska beskrivas!

25 Bedömningsunderlag Självvärdering Studentinlaga
Underlag kopplade till fördjupningsspår Intervjuer

26 Självvärdering Syfte:
Ge en överblick över lärosätet och dess organisation. Beskriva och analysera lärosätets kvalitetssystem och dess olika delar. Beskriva och analysera hur lärosätet genom sitt kvalitetsarbete systematiskt säkerställer hög kvalitet i sina utbildningar. Visa belägg! 30-50 sidor 3. OBS! Bedömningsområde 1 och 3: Det handlar om olika nivåer som ska belysas och beskrivas. Bedömningsområde 3 är utbildningsnära – hur utvecklar de utbildningarna. För båda områdena gäller kvalitetsloopen, men på olika nivåer. 4. Belägg som visar på systematiken, allmängiltigt. Inte ett exempel som inte är satt i ett sammanhang – blir anekdotiskt och belägger inte ett systematiskt arbete. SV ska ”stå för sig själv”. Fokus på det systematiska kvalitetsarbetet, hur de vet att de har hög kvalitet i sina utbildningar. Om bilagor: behöver tydligt framgå hur SV och bilagan förhåller sig tillvarandra, vad det är för typ av dokument och vilket avsnitt/sida i bilagan som de hänvisar till. Finns ett försättsblad till ev bilagor som SKA fyllas i av lärosätet. Inkommen fråga: I vägledningen under rubriken Lärosätenas självvärdering (s ) står det däremot att självvärderingen ska inledas med: En kort beskrivning av lärosätet och dess organisation, Hur arbetet är organiserat (jag antar att det är kvalitetsarbetet som åsyftas), Vilka styrdokument  som reglerar arbetet, Hur ansvarsfördelningen ser ut, Av beskrivningen ska det framgå hur länge det nuvarande systemet har varit i bruk..

27 Studentinlaga Syfte: Ge kårerna möjlighet att redovisa sin syn på och erfarenhet av lärosätets kvalitetssäkringsarbete. Max 8 sidor (om fler kårer som skriver en gemensam inlaga max 10 sidor). Ska inte påverka studenternas och doktorandernas möjligheter att vara delaktiga i självvärderingsarbetet.

28 Fördjupningsspår

29 Syftet med fördjupningsspår
Följa olika kvalitetssäkringsprocesser på lärosätet. Ett ”stickprov” på kvalitetssäkringsarbetets förmåga att systematiskt bidra till säkerställande av hög kvalitet. Har betydelse för möjligheten att göra en bedömning Ger information om hur lärosätets systematiska kvalitetsarbete fungerar i praktiken? Beskriver kvalitetsäkringsprocesser som behöver valideras Med stickprov menar vi att det som granskas ska kunna ge belägg även för andra delar, som inte ingår i fördjupningsspåret, och kunna antas gälle generellt för hela lärosätet

30 Fördjupningsspår, forts
Klargöra och verifiera, till exempel: Engagemang och delaktighet Vilka resultat kvalitetsarbetet leder till, hur de tas om hand: Förbättringscykeln Om det som beskrivs i SV gäller generellt för hela lärosätet Vara tydliga med att det handlar om att komplettera med en annan typ av underlag som ger andra pusselbitar (förtydliga, fördjupa, verifiera)

31 Övriga underlag Examenstillståndsprövningar Utbildningsutvärderingar
Tematisk utvärdering Tillsynsrapport Bakgrundsmaterial och nyckeltal Övriga underlag ska där det är relevant beaktas av såväl lärosätet som bedömargruppen. Materialet kan utgöra underlag för frågor under platsbesöken och kan även ligg till grund för valet av fördjupningsspår. Gällande ETP, utbildningsutvärderingar och tematisk utvärdering så sammanställer vi dessa för de senaste fem åren och tillhandahåller bedömargruppen.

32 Lärosätestillsynen Mikael Herjevik

33 Nyckeltal och bakgrundsinformation
Ingrid Pettersson, UKÄ

34 Principer för nyckeltalen och bakgrundsinformation
Relevanta för UKÄ:s uppdrag Samma/liknande nyckeltal för alla komponenter och utbildningsnivåer så långt det är möjligt Enkla och tydliga UKÄ ansvarar för underlaget – jämförbarhet och transparens Tillgängliga för lärosätena Deskriptivt underlag för diskussion, ingen analys. Bakgrundsinformationen är allmän information om lärosätet. Ej bedömningsunderlag.

35 Nyckeltal och bakgrundsinformation i utvärderingssystemet
Bakgrunds-information om lärosäte Genomströmning Etablering Lärosätesgranskning - Antal studenter - Årsarbetskrafter - Ämnesområden - Inresande studenter - Andel kvinnor - Intäkter - osv -Examinationsfrekvens (nominell studietid + 3 år) (yrkesprogram, generella och konstnärliga program) Forsk Utb: Examensfrekvens efter 5 resp 8 år. Netto-, brutto- studietid Etablering på arbetsmarknad året efter examen (per examen) Utbildningsutvärderingar Tematiska utvärderingar Examenstillståndsprövningar

36 Exempel bakgrundsinformation om lärosäte

37 Genomströmning Examensfrekvens
Följer upp nybörjare 3 år efter programmets nominella studietid (exempelvis 3+3 år för sjuksköterskor). Examensfrekvens på forskarutbildningen följs upp efter 5 respektive 8 år. Mäter hur stor andel som tagit ut en examen. Studietid (netto och brutto) på forskarutbildningen Med nettostudietid avses den tid som doktoranderna aktivt ägnar sig åt utbildning på forskarnivå. Bruttostudietiden mäter istället den totala tiden i forskarutbildningen utan hänsyn till doktorandernas aktivitetsgrad.

38 Exempel examensfrekvens

39 Exempel examensfrekvens

40 Exempel studietid, terminer. (forskarutbildning)
X universitet Antal doktorander Nettostudietid Bruttostudietid Naturvetenskap 2006 43 8,6 12,2 2007 51 8,9 13,2 2008 47 8,2 11,6 2009 36 9,0 13,0 2010 35 14,5 2011 49 8,4 11,3 2012 12,6 2013 11,1 2014 11,5 2015 41

41 Etablering på arbetsmarknaden
För att definieras som etablerad på arbetsmarknaden krävs att individen uppfyller samtliga av följande kriterier: Sysselsatt i november månad det aktuella uppföljningsåret. Den sammanräknade arbetsinkomsten under året ska överstiga kronor för 2015 och uppräknas årligen. Det ska inte finnas några händelser som indikerar perioder av arbetslöshet eller att personen varit föremål för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. (Detta är ett etablerat mått som används i andra sammanhang)

42 Exempel etablering X lärosäte Riket Examen Antal examina
Antal examina Andel högt etablerade (%) Arbetsterapeutexamen/motsv 2006/07 36 69 373 68 2007/08 45 51 369 63 2008/09 54 320 58 2009/10 35 66 361 71 2010/11 47 328 72 2011/12 31 55 352 73

43 Projektvis, mötesrum Ersta Sköndal Bräcke högskola: Aino 1 (en trappa ner) Försvarshögskolan: Aino 2 (en trappa ner) Gymnastik och idrottshögskolan: Pärlan (plan 2) Röda korsets högskola: Björken (entréplan) Sophiahemmet högskola: Topelius

44 Summering Har ni fått svar på era frågor?


Ladda ner ppt "Välkomna till upptaktsmöte Granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete Finlandshuset, 13 september 2018 Hälsa alla välkomna, även deltagarna."

Liknande presentationer


Google-annonser