Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PRESENTATION AV OSS Jag heter… Och jag heter…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PRESENTATION AV OSS Jag heter… Och jag heter…"— Presentationens avskrift:

1 PRESENTATION AV OSS Jag heter… Och jag heter… Viktigt och inspirerande att träffa er! Tillsammans kan vi göra jobbet i kommun- och landstingssektorn bättre. Vi vill gärna höra från er vilken slags stöd som behövs för att det ska bli så.

2 Innehåll Kl. 13:00 – 14:00 Inledning
Arbetsmiljöutbildningen för kommun- och landstingssektorn Tips om fler verktyg från Suntarbetsliv Avslutning Ställ gärna frågor under seminariet! Innehållet i seminariet

3 Vad i er(t) arbetsmiljö(arbete) fungerar extra bra?
Välj en bild du fastnar för när du tänker på vad i er arbetsmiljö eller ert arbetsmiljöarbete som fungerar extra bra. Dela upp i grupper om två och två eller tre och tre. Berätta vilken bild du valt och varför för de andra. Prata ett par minuter. Vilka bilder valde ni och varför? (Lyft upp deltagarna genom positiv återkoppling på deras svar) Hur väl känner ni till Suntarbetsliv sedan tidigare?

4 Suntarbetsliv bidrar till friskare arbetsplatser i kommun- och landstingssektorn.
Stöd för arbetsmiljö- och verksamhetsutveckling, utvecklar och kommunicerar digitala verktyg samt sprider kunskaper om forskning och erfarenheter. Partsgemensamt, forskningsbaserat, kostnadsfritt. Ingen ska bli sjuk av att arbeta, det är vår vision och arbetsmarknadens parters avsikt med Suntarbetsliv. Hur många av er känner till Suntarbetsliv?

5 Partsorganisationerna startade föreningen 2012.
Finansieras av AFA Försäkring. 20 anställda. 2013 startades arbetstagar- och arbetsgivarsidan inom KL-sektorn SA. Vårt uppdrag är att stödja arbetet med att skapa friska, effektiva och attraktiva arbetsplatser. Det gör vi genom att samla kunskaper om förebyggande, hälsofrämjande och rehabiliterande insatser och göra dem tillgängliga för arbetsplatser. Utgångspunkten är forskning, beprövade erfarenheter o lagstiftning. Vår målgrupp är främst chefer o skyddsombud. HR är viktiga eftersom de stöttar organisationen och chefernas arbetsmiljöarbete. Kunskaperna tillgängliggör vi genom digitala verktyg. Vi skriver också artiklar, spelar in filmer och poddar. Eftersom det är många som gör bra saker sprider vi även det som andra producerat.

6 Hur väl känner ni till Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning?

7 Ett förebyggande arbetsmiljöarbete
FILM ”Investera i arbetsmiljön” INTRO TILL FILMEN Varför är det viktigt att det finns ett förebyggande arbetsmiljöarbete? Friskfaktorerna Attraktiva arbetsplatser Visa filmen Vilka blir konsekvenserna för din organisation om arbetsmiljön är dålig? Hur kan en gemensam bild av hur vi arbetar med arbetsmiljöfrågor bidra till den dagliga verksamheten? (Lyft upp svar som stärker vår bild av VARFÖR utbildningen behövs)

8 En satsning på sektorns arbetsmiljö
Arbetsmiljöutbildningen – en viktig hörnsten i parternas satsning. ”Avsiktsförklaring för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting” ”Avtal om samverkan och arbetsmiljö” Rätt förutsättningar för att kunna ta arbetsmiljöansvar: Gemensam bild av hur samverkan sker Förståelse för olika roller i arbetsmiljöarbetet Kunskaper om hur arbetsmiljöarbete görs i praktiken Utbildningen är en åtgärd i parternas Avsiktsförklaring för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting. Det nya centrala samverkansavtalet ”Avtal om samverkan och arbetsmiljö” säger så här: ”Utbildning för chefer, fackliga företrädare och skyddsombud tillhandahålls med fördel genom Suntarbetslivs partsgemensamma utbildningar.” Chefer har arbetsmiljöansvar och behöver ha rätt förutsättningar att bedriva ett fungerande arbetsmiljöarbete. Chef och skyddsombud stärks i sina roller när det finns: en gemensam bild av hur man ska samverka, förstå sina roller i arbetsmiljöarbetet och ha kunskaper för att kunna agera.

9 Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete
Anpassad för sektorn Partsgemensamt framtagen Chefer och skyddsombud går tillsammans Kostnadsfritt material Konkret och tydligt i hur arbetsmiljöarbete görs i vardagen. Utbildningstillfällen i grupp Öppet på nätet. Bra för deltagarna att ha tillgång i vardagen när de stöter på frågor i vardagen.

10 Innehåll Sex moduler som handlar om de centrala delarna i SAM. Effektiv utbildningstid per modul är tre timmar. Dela gärna upp över tid så det finns tid för reflektion mellan tillfällena. Det går att använda modulerna separat om ni vill kombinera med en utbildning ni kanske redan har. För att vara säker på att få de grundläggande kunskaperna bör man fullfölja alla sex modulerna. Modulerna är uppbyggda på samma vis, innehåller en dynamisk mix av film, teori, reflektionsfrågor, övningar och exempel på hur andra gör. Använd gärna era rutiner, policys och exempel från verksamheten i utbildningen så det blir relevant och igenkännbart för deltagarna.

11 Utbildningsledare Lokalt utsedda utbildningsledare
Jobba gärna i par med både arbetsgivar- och arbetstagarsida representerad Omfattande vägledningsmaterial till stöd Utbildningsledarna utses lokalt i den egna organisation. Det ger möjlighet att knyta utbildningen till den lokala verksamheten och de utmaningar som finns där. Det är bra om utbildningsledarna har viss kunskap om systematiskt arbetsmiljöarbete men de behöver inte vara experter. Det viktiga är ett intresse och en ambition att leda gruppens lärande och koppla utbildningens innehåll till den lokala verksamheten. Oavsett om utbildningsledaren är mer eller mindre van att leda en utbildning finns hjälp och stöd. Utbildningsledarna förbereder sig för sin uppgift med hjälp av väglednings­material på sidan ”För utbildningsledare”. Här finns körscheman för varje modul och en stor bank med olika pedagogiska och praktiska tips. En rekommendation är att de lokala utbild­ningsledarna jobbar i par, där den ena personen företräder arbetsgivaren och den andre företräder arbetstagarna i det lokala arbetsmiljöarbetet.

12 Verksamhetsutveckling
Kunskapsmål Arbetsmiljö Verksamhetsutveckling Ekonomi Arbetsmiljölagen Hälsofrämjande arbetsmiljö Systematiskt arbetsmiljöarbete varje dag Förebygga och hantera risker Kopplingen mellan arbetsmiljö, verksamhetsutveckling och ekonomi Hur chefer, skyddsombud och medarbetare blir involverade och samverkar i det dagliga arbetsmiljöarbetet Här är en sammanfattning av vad deltagarna får kunskap om.

13 Erfarenheter av utbildningen
FILM Vindelns kommun Visa Vindelnfilmen

14 Min upplevelse är att de som gått utbildningen blivit väldigt inspirerade och förstår att arbetsmiljöarbete är något man gör tillsammans. Jenny Hjelte skyddsombud för Kommunal Ökad samverkan Ökad tydlighet i roller och ansvar för chefer och skyddsombud Startar dialog som fortsätter i vardagen Gemensamma begrepp och förståelse för systematiskt arbetsmiljöarbete Ökad trygghet i arbetsmiljöansvaret

15 När vi möter våra deltagare igen berättar de hur de fått en kick, sporrats och känner stor trygghet i jobbet med arbetsmiljön. Monica Gullberg Wiklund Arbetsmiljöingenjör Ökad samverkan Ökad tydlighet i roller och ansvar för chefer och skyddsombud Startar dialog som fortsätter i vardagen Gemensamma begrepp och förståelse för systematiskt arbetsmiljöarbete Ökad trygghet i arbetsmiljöansvaret

16 Nu känner jag att det går att jobba fram en förändring, tillsammans med skyddsombud och medarbetare på min avdelning. Sofia Johansson Enhetschef Kullbergska sjukhuset Ökad samverkan Ökad tydlighet i roller och ansvar för chefer och skyddsombud Startar dialog som fortsätter i vardagen Gemensamma begrepp och förståelse för systematiskt arbetsmiljöarbete Ökad trygghet i arbetsmiljöansvaret

17 Att komma igång med utbildningen
Vilka skulle kunna leda utbildningen hos er? Hur skulle ni göra för att få chefer och skyddsombud att gå utbildningen tillsammans? Bikupor kring frågorna eller ställ en fråga i taget och diskutera med hela gruppen.

18 Rekommendationer för genomförande
1 Ta beslut i partssamverkan om att genomföra utbildningen 2 Avsätt tid för utbildningsledare, chefer och skyddsombud 3 Jobba i par - en utbildningsledare som företräder arbetsgivaren och en som företräder arbetstagarna Det finns tre rekommendationer för genomförande som parterna enats om: Ta beslut i partssamverkan Det bästa är om ett beslut kan tas i samverkan, till exempel i skyddskommitté eller samverkansgrupp, om att Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning ska användas. Avsätt tid Arbetsgivaren behöver avsätta resurser och tillräckligt med tid för utbildningsledarna att planera genomförandet av utbildningen. Då får de också möjlighet att anpassa till lokala behov och förutsättningar så det blir så relevant och handfast som möjligt för deltagarna. Avsätt tid för chefer och skyddsombud så att de kan delta i hela utbildningen. Jobba i par Det rekommenderas att utbildningsledarna jobbar i par, där den ena personen företräder arbetsgivaren och den andre företräder arbetstagarna i det lokala arbetsmiljöarbetet. Det kan t.ex. vara någon från HR tillsammans med ett huvudskyddsombud. Företagshälsovården kan också involveras som komplement. Avslutningsvis ska vi visa vilka andra verktyg Suntarbetsliv erbjuder.

19 Chefoskopet Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar
Chefoskopet är vårt nyaste verktyg som kom i januari 2018. Genom att lyfta blicken skapas nya perspektiv på chefers organisatoriska förutsättningar att kunna utföra sitt uppdrag. Ger stöd till ledningsgrupper att skifta från individ- till organisationsfokus. Om tid och intresse finns, visa forskartrailern:

20 OSA-kollen Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö
I OSA-kollen får ni stöd och verktyg för att både förstå och jobba med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Här finns olika aktiviteter som används på till exempel arbetsplatsträffar. Ett steg i taget jobbar ni tillsammans för att ta reda på nuläget, hur ni vill ha det hos er och hur ni kommer dit. Kommer i april/maj 2018.

21 Fler verktyg som kommer 2018
Digital arbetsmiljö Stöd till det systematiska arbetet med att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp den digitala arbetsmiljön. ”Antistress” Handfasta råd och övningar som ger stöd i arbetet med att förebygga osund stress. Ta gärna med några ex av guiden till Suntarbetslivs verktyg! Prenumerera på nyhetsbrevet!

22 (Visa gärna verktygsöversikten på webben)
Bättre möten Se över, träna och utveckla kommunikationen vid möten på jobbet. Alla kan träna och utveckla sin kommunikation och det finns många vinster: mer energi, bättre lärande, ökad delaktighet och effektivitet. Vasst och säkert Ger kunskap och stöd i arbetet med vassa instrument för att förebygga stick- och skärskador. Handledarmaterial och tydliga instruktionsfilmer gör det lätt att införa rätt arbetssätt. FAS Dialogverktyg Övningar som bidrar till reflektion och skapar dialog på resan mot en långsiktigt välmående arbetsplats. De sex sammanhängande övningarna används till exempel på arbetsplatsträffar. Vår arbetsmiljö Stärk det som fungerar bra och förbättra det som fungerar mindre bra. Undersök hur ni tillsammans ser på hur ni har det och prioritera vad ni vill jobba vidare med, exempelvis på era arbetsplatsträffar. OSA-kompassen Ger tydlig översikt och förståelse för Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2015:4) om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA). Vård i annans hem För yrkesgrupper som arbetar hemma hos brukare och patienter. Undersök hur ni har det tillsammans och prioritera vad ni vill jobba vidare med. Stress och balans Självskattningstest som uppmärksammar tidiga tecken på ohälsosam stress.

23 Tack! Robert Zelena Mia Busk

24


Ladda ner ppt "PRESENTATION AV OSS Jag heter… Och jag heter…"

Liknande presentationer


Google-annonser