Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

XXL UTBILDNING KÄNGOR.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "XXL UTBILDNING KÄNGOR."— Presentationens avskrift:

1 XXL UTBILDNING KÄNGOR

2 UTBILDNING KÄNGOR Kängor Vi delar upp kängor i tre olika kategorier:
Hikingkängor, vandringskängor och höga vandringskängor. Där är det kängans hårdhet och användningsområde som avgör kategorin. Konstruktionsmässigt finns det två grundtänk när tillverkarna bestämmer hur de tillverkar sina kängor: Gore-Tex-kängor och skalkängor. Därtill kommer olika material som man använder för att tillverka kängorna. Först presenteras våra tre olika kategorier, därefter förklaras de olika konstruktionerna och till sist behandlar vi material.

3 Hikingkängor (blå självhjälpsmarkering)
UTBILDNING KÄNGOR Hikingkängor (blå självhjälpsmarkering) Kängor gjorda för dagsturer med ingen till lätt packning. Relativt mjuk sula (för att vara en känga). Ofta en blandning av skinn/nubuck/läder och tyg. Ett steg kraftigare än de hikingskor som skoavdelningen säljer. Fungerar bra som vardagskängor.

4 Vandringskängor (röd markering)
UTBILDNING KÄNGOR Vandringskängor (röd markering) Kängor anpassade för vandring med packning. Ju tyngre packning desto hårdare sula och kraftigare vriststöd behövs. Fungerar även bra till långa skogspromenader och fiske med mera, men är för hårda för att vara optimala att gå med mycket på asfalt.

5 Höga vandringskängor (grön markering)
UTBILDNING KÄNGOR Höga vandringskängor (grön markering) Det är egentligen inte så mycket som skiljer dessa kängor från de rödmarkerade kängorna förutom höjden på skaftet. Som ger ett ökat skydd mot väta. I den här kategorin hittar man några kängor som är nischade för jägare. Exempel på det kan vara att kängan är rejält mjuk för att vara smidigare att röra sig tyst med.

6 UTBILDNING KÄNGOR Konstruktion Skalkänga:
Likt en skaljacka har den inget foder. Fördelen är att den inte blir lika blöt och torkar snabbare eftersom det inte är lika mycket material. Nackdelen är att den inte är lika ombonad inuti. Kräver vård, exempelvis Nikwax Waterproofing Wax, för att bli vattentät. Man bör använda dubbla sockor. Gore-tex-känga: Har ett vattentätt membran inuti som hålls på plats och skyddas av ett foder. Fördelen är att denna känga är ombonad invändigt och vattentät. Däremot inte nödvändigtvis varmare. Nackdelen är att det är mycket material som kan bli blött och som tar lång tid att torka, speciellt ute på tur.

7 UTBILDNING KÄNGOR Material
Blandning av läder, nubuck, eller skinn och textil. +Andas bra. +Ofta lätt. -En söm fäster inte lika bra i tyg som de andra materialen, varför de ofta inte håller lika länge. -Yttermaterialet svårt att få vattentätt. Helt gjord i läder, nubuck, eller skinn. +Hållbara. +Lätta att vårda och få vattentäta. -Andas sämre *Sömmar är svaga punkter. Färre sömmar = mer hållbar.

8 UTBILDNING KÄNGOR Material
Skinn. Utsidan på djurhuden. Blankt material. Vårdas med vax. Nubuck. Utsidan på djurhuden. Ett skinn som man ruggat upp en sammetsliknande yta på. Från början gjordes detta för att vax ska fastna bättre. Numera görs det i stor utsträckning för att det är snyggt. Läder. Köttsidan på djurhuden. Har en klart grövre struktur än nubuck.

9 UTBILDNING KÄNGOR TILLPASSNING
När man provar en känga är det bra att redan från början bestämma sig för om man har tänkt använda en eller två strumpor och testa med det. Marginal på längden är viktigt. Man vill absolut inte slå i tårna i framkant. Prova att bromsa dig eller sparka lätt mot till exempel en pall. Stöter du i redan på första sparken är risken väldigt stor att du kommer få blånagel om du behöver gå i långa utförslöpor. En känga töjer sig inte. Man trycker ut fodret och kängan formar sig till viss del, men det går inte att jämföra med till exempel en löparsko. Hälgrepp är viktigt. Kängan kommer inte att sitta fast som en skridsko, men ska inte chippa i hälen. Prova känga inomhus hemma en helkväll innan du tar bort lapparna och går ut och går med den! Pronationsstöd är vanligt och viktigt på löparskor. När man går och vandrar är denna påverkan inte alls lika stor eftersom rörelsen är annorlunda. Därför är kängor i stort sett alltid byggda för ett neutralt steg. Är det så att man pronerar extremt mycket så är det uppbyggda innersulor och är lösningen.

10 UTBILDNING KÄNGOR Tillbehör
Med rätt omvårdnad håller kängor i många många år, därför är rätt impregnering ett absolut måste för gästen. Bättre sulor. Innersulan i många kängor, även riktigt dyra, är inget att hänga i julgranen. En rejält uppbyggd sula avlastar foten och minskar risken för skador. Hör med skoavdelningen vad de har om ni inte har några egna på avdelningen.

11 UTBILDNING KÄNGOR TILLBEHÖR
Rätt strumpor är viktigt för att få ett bra klimat för foten. En liner närmast foten och en lite tjockare socka utanpå gör att det blir luftigare runt foten vilket leder till bättre cirkulation av luften och en torrare fot. Materialmässigt är ull bäst, men ull är en svag fiber så därför är en ull/syntetmix att föredra i sockor. En bra socka är anatomiskt utformad och saknar sömmar längst fram på tårna. Yttersockan ska vara tunnare på ovansidan och förstärkt i sulan.


Ladda ner ppt "XXL UTBILDNING KÄNGOR."

Liknande presentationer


Google-annonser