Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

”Brainstorming” - möten i smågrupper, efter gruppering av miljömål

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "”Brainstorming” - möten i smågrupper, efter gruppering av miljömål"— Presentationens avskrift:

1 Målstyrd tillsyn i Sundbyberg Behovsutredning och tillsynsplan – en arbetsprocess
”Brainstorming” - möten i smågrupper, efter gruppering av miljömål Nio medarbetare, var och en är med i 2-3 grupper Varje grupp har 2-3 möten En i varje grupp är sammankallande och redovisande Gruppernas arbete redovisas så småningom i storgrupp Klimatmål Giftfri miljö, skyddande ozonskikt, säker strålmiljö Gröna mål God bebyggd miljö Smittskydd, säkra och redliga livsmedel/dricksvatten Skydd av djur Ansvarsfull alkoholservering, ansvarsfull försäljning av tobak och folköl

2 Behovsutredning, forts
Gruppen inventerar faktorer som kan påverka tillsynsbehovet (omvärldsbevakning) Nationella mål och delmål Regionala mål och delmål Lokala mål EU-direktiv Förändringar i lagar och förordningar Direktiv och önskemål från centrala verk Eventuella tillsynskampanjer, nationella och regionala Lokala förhållanden Miljö- och hälsoutredning 2006, Stockholms miljöförvaltning Politiska önskemål

3 Behovsutredning, forts
Gruppen identifierar vilka verksamheter som bör bli föremål för tillsyn utifrån riskbedömning/betydelse för uppfyllelse av olika mål samt utifrån hur verksamheterna sköter sin egenkontroll Gruppen uppskattar den ”bastid”/tid till administrativt arbete, klagomål, anmälningar, MSA, ritningsgranskning mm som åtgår inom respektive målområde (i dagar) Gruppen föreslår olika riktade tillsynsinsatser/projekt och uppskattar respektive projekts tidsåtgång (i dagar) Gruppen prioriterar respektive projekt utifrån allvarlighet, storlek och trend (max 3x3x3 poäng)

4 Behovsutredning, forts
Möte i storgrupp Respektive grupp redovisar sitt arbete och vilka tillsynsprojekt de ser ett behov av kommande år. Storgruppen har möjlighet att komma med synpunkter på projekt och prioriteringar, och justeringar kan göras av uppskattad tid, typ av projekt och prioritering av projekt. En sammanställning av alla gruppers arbete görs i excel-filer, en för varje målområde. En totaltid för ”bastid” och en totaltid för ”riktad tillsyn” räknas fram. Nu vet vi vad vi ser ett behov av att göra nästa år och (ungefär) hur lång tid det kommer att ta.

5 Tillsynsplan Utifrån behovsutredningen görs tillsynsplanen för nästkommande år. Eftersom behovet av tillsyn är större än vad befintliga resurser medger måste en prioritering göras. Prioriteringen görs utifrån tillgängliga resurser (av personal) samt utifrån den viktning av projekten som är gjord i behovsutredningen. ”Bastiden” kan inte prioriteras bort, det är sådant som ”måste” göras. Det är inom tillgänglig tid för riktade insatser som prioriteringar kan göras. Behovsutredning och tillsynsplan tas upp i nämnden för beslut. Politiska prioriteringar kan göras. Tillsynsplanen bryts ner till personnivå. Alla får en ”egen” tillsynsplan med de tillsynsprojekt som han/hon ska genomföra kommande år. De individuella planerna följs upp flera gånger under kommande år.


Ladda ner ppt "”Brainstorming” - möten i smågrupper, efter gruppering av miljömål"

Liknande presentationer


Google-annonser