Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Översynen av stadens facknämnds-organisation

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Översynen av stadens facknämnds-organisation"— Presentationens avskrift:

1 Översynen av stadens facknämnds-organisation
Inför kommunstyrelsens behandling av ärendet

2 Innehåll Inledning Sammanfattning av stadsledningskontorets förslag till förändrad facknämndsorganisation Förslag till nya nämnder Förslag till förändringar i ansvarsområdet för befintliga nämnder Förslag till oförändrad organisation

3 Inledning

4 Allmänt Detta bildspel presenterar stadsledningskontorets förslag på bibehållen alternativt förändrad facknämndsorganisation i enlighet med uppdrag från kommunstyrelsen. Ärendet behandlas av kommunstyrelsen vid sammanträdet den 20 september. Information om kommunstyrelsens ställningstagande kommer publiceras på intranätet under ”Förändringsarbete i staden” där övrigt material kring översynen finns samlat. Ärendet är samverkat i Central samverkansgrupp den 7 september.

5 Tidsperspektiv för ett genomförande
Stadsledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram genomförande- och tidplan efter ärendets behandling i kommunfullmäktige. En generell bedömning från stadsledningskontoret när det gäller tidsperspektivet är: Tidpunkten för ikraftträdande är avhängig tidpunkten för ett politiskt beslut om förändring Tidsomfattning är kopplad till omfattningen på det politiska beslutet samt övriga pågående förändringsinitiativ kring stadens organisation

6 Sammanfattning av: Stadsledningskontorets förslag till förändrad facknämndsorganisation

7 Förslag av olika karaktär
Nya nämnder - På några områden föreslår översynen så omfattande förändringar i facknämndsorganisationen att resultatet blir helt nya nämnder med nya ansvarsområden. Befintliga nämnder med ett förändrat ansvarsområde - För några av de nuvarande facknämnderna innebär förslaget förändringar i nämndens ansvarsområde men i en mer begränsad omfattning. Det innebär i sin tur att kärnan i nämndens nuvarande uppdrag kvarstår. Oförändrad organisation - Mot bakgrund av kommunstyrelsens beslut om den fortsatta inriktningen på facknämndsöversynen och värderingen i översynens andra fas föreslås inga förändringar i ansvarsområdet för några nämnder.

8 Förslag till nya nämnder

9 Fyra nya nämnder Stadsledningskontoret föreslår inrättandet av fyra nya nämnder och samtliga ansvarsområden för dessa nya nämnder ligger inom stadsutvecklingsområdet Tillsammans med förslaget om att inrätta en funktion för strategisk planering under kommunstyrelsen (se bild 12) bildar dessa fyra nya nämnder en helhet. Förslagen till nya nämnder innebär att byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, lokalnämnden, park- och naturnämnden samt trafiknämnden upphör i sin nuvarande form. En del i förslaget är att var och en av de nya nämnderna stöds av en egen förvaltning. De definitiva namnen på dessa nämnder får fastställas i samband med ett eventuellt genomförande av förslaget.

10 Nämnd med ansvar för fysisk planering
Ansvarsområde Ansvariga nämnder i den nuvarande organisationen Lokalisering och utformning av bebyggelse, parker, grönområden och infrastruktur samt användningen av vattenområden. Ställningstaganden avseende stadsgestaltning, landskapsbild, innehåll, miljöfrågor, trygghet och säkerhet samt mobilitet. Byggnadsnämnden Park- och naturnämnden Trafiknämnden En mer utförlig beskrivning av den föreslagna förändringen återfinns i rapportavsnittet ”Stadsutveckling”.

11 Nämnd med ansvar för exploatering
Ansvarsområde Ansvariga nämnder i den nuvarande organisationen Förvärva och tillhandahålla samt sälja och upplåta mark. Samlat ansvar för verksamhets- och bostadsexploatering samt ansvaret för samordning vid utbyggnad av exploa-teringsområden och större projekt. Fastighetsnämnden Kommunstyrelsen Park- och naturnämnden Trafiknämnden En mer utförlig beskrivning av den föreslagna förändringen återfinns i rapportavsnitten ”Lokalförsörjning” samt ”Stadsutveckling”.

12 Nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till mark
Ansvarsområde Ansvariga nämnder i den nuvarande organisationen Anlägga, förvalta och utveckla stadens offentliga rum. Tillgodose boendes, besökares och näringslivets transportbehov Ansvar för att Göteborg ska vara en ren, snygg och trygg stad att vistas i. Fastighetsnämnden Park- och naturnämnden Trafiknämnden En mer utförlig beskrivning av den föreslagna förändringen återfinns i rapportavsnitten ”Förvaltning och underhåll” samt ”Stadsutveckling”.

13 Nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning kopplat till byggnader
Ansvarsområde Ansvariga nämnder i den nuvarande organisationen Bygga, tillhandahålla och förvalta samt externt hyra in alla typer av verksamhets-fastigheter som krävs för att verksamhetsdrivande nämnder ska kunna utföra sitt uppdrag Fastighetsnämnden Idrotts- och föreningsnämnden Kommunstyrelsen Lokalnämnden En mer utförlig beskrivning av den föreslagna förändringen återfinns i rapportavsnitten ”Lokalförsörjning”, ”Förvaltning och underhåll” samt ”Stadsutveckling”.

14 Förslag till förändringar i ansvarsområdet för befintliga nämnder

15 Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning
Genomförande av vuxenutbildning Ansvaret för att utföra den kommunalt genomförda vuxenutbildningen samt uppdragsutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar överförs från utbildningsnämnden till nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Krami * Ansvaret för Krami överförs från social resursnämnd till nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning En mer utförlig beskrivning av de föreslagna förändringarna återfinns i rapportavsnitten ”Arbetsmarknad och utbildning”. * Krami är en samverkan mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedling och Kriminalvård. Verksamheten vänder sig till individer som är eller har varit aktuella inom kriminalvården och syftar till att ge stöd på vägen till arbetsmarknaden.

16 Miljö- och klimatnämnden
Energi- och klimatrådgivning Ansvaret för energi- och klimatrådgivning överförs från nämnden för konsument- och medborgarservice till miljö- och klimatnämnden. En mer utförlig beskrivning av den föreslagna förändringen återfinns i rapportavsnittet ”Miljö och klimat”.

17 Kommunstyrelsen Strategisk planering inom stadsutvecklingsområdet Ansvaret för strategisk planering inom stadsutvecklingsområdet placeras under kommunstyrelsen. Med detta avses: Övergripande strategiska planeringen för stadens långsiktiga utveckling - planeringsmässiga förutsättningarna för hur marken ska användas, hur staden ska växa och förändras, bebyggelseutveckling, för grönstruktur och för hur trafiken ska utvecklas. Den övergripande planeringen för de ekonomiska förutsättningarna för stadens utveckling inom dessa områden. I väsentliga delar är detta ett nytt uppdrag utan motsvarighet inom den nuvarande facknämndsorganisationen, men till del tangerar det uppdrag som idag återfinns hos byggnadsnämnden, park- och naturnämnden samt trafiknämnden En mer utförlig beskrivning av den föreslagna förändringen återfinns i rapportavsnittet ”Stadsutveckling”.

18 Kommentarer till förslagen
Utöver förslagen till förändrade ansvarsområden som framgår av bild innebär förslagen till nya nämnder även följande förändringar: Lokalsekretariatet (kommunstyrelsen) de operativa frågorna hanteras av en nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning av byggnader ansvaret för markförsörjning och planering inför ett genomförande läggs på en nämnd med ansvar för exploatering Ansvaret för den övergripande planeringen inkl lokalförsörjningsplanen samt ansvaret för regler och övergripande principer för lokalförsörjning placeras på en funktion för strategisk planering under kommunstyrelsen. Idrotts- och föreningsnämnden Idrotts- och föreningsnämndens nuvarande uppdrag som byggande nämnd upphör och uppdraget hanteras istället av en nämnd med ansvar för exploatering och en nämnd med ansvar för genomförande och förvaltning av byggnader. Till den senare nämnden förs även idrotts- och föreningsnämndens nuvarande förvaltnings- och underhållsuppdrag.

19 Förslag till oförändrad organisation

20 Befintliga nämnder med ett oförändrat ansvarsområde
Mot bakgrund av kommunstyrelsens beslut om den fortsatta inriktningen på facknämndsöversynen föreslås inga förändringar i ansvarsområdet för följande nämnder: Arkivnämnden Kretslopp och vattennämnden Kulturnämnden Nämnden för Intraservice Valnämnden Överförmyndarnämnden

21 KONTAKT: Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Mats Odhagen mats
KONTAKT: Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Mats Odhagen


Ladda ner ppt "Översynen av stadens facknämnds-organisation"

Liknande presentationer


Google-annonser