Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Information om nytt passersystem

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Information om nytt passersystem"— Presentationens avskrift:

1 Information om nytt passersystem

2 Onlinesystem Kommunicerar i nätverk Uppdatering via dator
Klarar strömavbrott Vandalsäkrat Utbyggbart

3 Fördelar Tagg med/utan kod Enklare hantering vid lokalbokning
Full kontroll Minskat svinn och stölder Låga kostnader Framtidssäkrat

4 1. Tagg med/utan kod Om man har nycklar utdelade i en organisation, så räcker det med att en nyckel försvinner eller kopieras för att säkerheten blir eliminerad. Tagg i kombination med personlig kod löser säkerhetsproblemen. Försvinner en tagg så raderar man denna och ersätter med en ny. Taggar är dessutom billiga och gör att säkerheten kan hållas konstant.

5 2. Lokalbokning Gemensamhetslokaler och gästlägenheter kan lättare bokas. Bokad lokal kan nyttjas direkt via tagg. Ingen nyckelhantering. All lokalbokning kan styras så att man t ex måste utnyttja bokad tid eller avboka innan ny tid kan bokas. Fakturering av nyttjande i efterhand

6 3. Full kontroll Med nycklar har man ingen kontroll på när och vilka personer som finns i lokalerna samt under vilka tider. Med passersystem kan man enkelt bestämma under vilka tider och dagar varje person får vistas i lokalerna. Man får även kontroll på när personen varit i lokalerna, tack vare att systemet registrerar valda passager i kortläsaren. Försök till passage på ogiltig tid ger systemen information om. Möjligheterna och fördelarna är många.

7 4. Minskat svinn och stölder
Med nycklar finns ingen möjlighet att kontrollera vilka som varit i lokalerna om svinn, stöld eller förstörelse har skett. Ett passersystem styr behörigheten så att personerna endast har behörighet till lokalerna under t ex dagtid, vardagar. Eftersom passager också kan registreras minskar svinn och stölder dramatiskt.

8 5. Låga kostnader Varje gång en nyckel försvinner eller blir kopierad så sjunker säkerhetsnivån drastiskt. För att återställa den hamnar man obönhörligen i en situation som medför kostsamma byten av samtliga cylindrar och nycklar, eller så gör man avkall på säkerheten. Den låga kostnaden på taggarna gör passersystem till en god långsiktig investering.

9 6. Framtidssäkrat Byggd på industristandard och har obegränsat med utbyggnadsmöjligheter såsom cykelrum, barnvagnsrum, förråd, styrelserum, tvättstugor m m. Går även att koppla till larmsystem, monitorsystem (du kan via en skärm i hemmet se vem som ringer på porttelefonen), digitala informationstavlor till de boende i trapphus, automatisk garageöppning utan att stiga ur bilen för att nämna några få funktioner.

10 Standardfunktioner Handikappfunktion Vaktmästarfunktion Hissfunktion
Bokningsfunktion Övervakning

11 Tagg istället för nyckel
Liten (kan fästas på nyckelring) Billig (7.5 ggr billigare än nyckel) Hållbar Enkel att spärra Unik nummerserie Omöjlig att kopiera En tag öppnar fler dörrar, postbox m.m.

12 Portelefonen Ny porttelefon Beröringsfri läsare inbyggd
Namndisplay – nyinflyttad uppdateras direkt Framtidssäkrad – kan använda IP-telefoni Bygger på standard – reservdelar finns

13 Webadministration Användarvänligt Spärra förlorad tag via webben
Meddelandefunktion Boka lokaler Krypterad

14 Webbokning Boka lokaler och gäst- lägenheter via datorn
Enkelt gränssnitt Styrd antal bokningar Ingen nyckelhantering Tag aktiveras direkt i enlighet med bokning

15 Bokning via panel Bokning utan dator Inbyggd läsare Enkel hantering
Steg-för-steg bokning Placerad i källare FB15

16 ARX i korthet Uppbyggd på industristandards med äkta TCP/IP-kommunikation Java – oberoende utvecklingsplattform TCP/IP – leverantörs- och systemoberoende nätverksarkitektur PKI/SSL – certifikat- och kryptohantering SQL – industristandard för databaskopplingar XML – standard för överföring av information Patenterad lösning

17 DI - Vad får man göra Datainspektionen har tydliga regler vad som får sparas och hur länge. Loggar får sparas för gemensamhetslokaler upp till två veckor för att kunna vidta åtgärder mot störningar som regleras i hyreslagen. Vidare får loggar sparas för att ta fram statistik men skall då avidentifieras inom en vecka. Dock får loggar sparas för att kunna debitera medlemmar för nyttjande av lokalern under den tid de behövs. Detta gäller under förutsättning att medlemmarna har meddelats detta och att de kan acceptera dessa vilkor utan att det kräver att de behöver flytta. Detta kallas ”samtycke enligt personuppgiftslagen”.

18 DI – Vad får man inte göra
Att bedriva egen brottsutredning med hjälp av loggar (de får dock överlämnas till polis om brott misstänks). Ej heller får man registrera loggar för att kunna avgöra om någon har misskött städning i t ex tvättstuga. Loggar får ej heller användas för att se när de boende kommer och går. Spara loggar för lägenhetsdörr (men där avser vi ju inte att installera systemet)

19 Slutsats Inga loggar registreras på portarna eller boxar.
Loggar för gemensamhetslokaler sparas tills debitering sker. Medlemmar meddelas vid bokning att de därmed samtycker till att loggar registreras. Medlemmar meddelas också att för att nyttja grovsoprum så samtycker man om att loggar sparas. Detta görs skriftligt vi utkvittering av taggar

20 PuL All lagring sker i SQL-databas som är krypterad och godkänt i enlighet med Personuppgiftslagen (PuL) De med access till systemet har tystnadsplikt för dess innehåll (precis som övrigt styrelsearbete)

21 Framtiden Med passerssystemet ges möjligheter att utveckla gemensamhetslokalerna. Ett biljardbord till pingislokalen. Snickeret kan ha bättre fasta maskiner. Eller varför inte ett gym? Med redskap som passar alla åldrar. Möjligheterna är obegränsade.

22 Framtiden Önskemål har redan inkommit om att installera läsare på baksidan av Bågen, cykelrum, barnvagnsrum, dörrar mot vind- och källare samt tvättstugor (dock inte bokning via webben utan fortfarande med cylindrar i tvättstugorna). Ett kostnadsförslag på detta kommer att tas in under 2008.

23 Hur fungerar det? För att öppna porten så för man sin tag mot porttelefonens eller läsarens knappsats. Har man behörighet så öppnas porten omgående. Samma förfarande gäller vid öppnande av postbox och andra utrymmen

24 Men mina nycklar då? Du får behålla din nyckel till din port men taggen fungerar dygnet runt och även under kortare strömavbrott. Nycklar kommer dock inte att fungera till grov-soprummet eller källsorteringsrummet. Där ges enbart passering med tagg och enbart under tid – dagligen.

25 Funktioner Din tag kommer idag att öppna din egen port, källsorteringsrum, grovsoprum och porten till Fatburs Brunnsgata 15 där grovtvättstuga och bokningslistor finns. Boende i SW 21 kommer även att ha access till korridor mot gården samt korridor mot tvättstuga. Taggar kommer även att ersätta all nyckelhantering för våra gemensamhetslokaler (festlokal, bastu, relax, pingis/biljard) samt våra övernattningslägenheter. Detta kommer att ske efter sommaren.

26 Hur många taggar får man?
Bor man i en 1:a, 2:a eller en 3:a så erhåller man 3 taggar. Boende i 4:or erhåller 4 taggar och boende i 5:or, 5 taggar Möjlighet att köpa ytterligare taggar till självkostnadspris, fn 30,-/styck finns. Detta kan göras via fastighetsskötaren med start vecka 22

27 Passerloggar Soprummen kommer att loggas och sparas 14 dagar för övervakning. Gemensamhetslokaler loggas och sparas 30 dagar för debitering vid nyttjande. Inga loggar för passeringar genom portar och postboxar sparas. Brf Bågen uppfyller därmed Lagen om personupplyssning (PuL)

28 Slutligen… Den 1 juni kommer portkoderna att tas bort.
Den 1 juni byts låscylindern på soprummen varvid passering endast är möjlig med tagg. Bokning av våra gemensamhetslokaler via webben blir möjlig efter sommaren. Mer information om detta kommer i samband med införandet. Postboxar installeras slutet maj/början juni. Din tagg kommer omedelbart att fungera till din box. Inloggningsuppgifter till hemsidan för spärrning av taggar och senare bokning av lokaler, skickas ut separat till varje hushåll i slutet av maj.

29 Länkar

30 Leverantörsmatris - SABO


Ladda ner ppt "Information om nytt passersystem"

Liknande presentationer


Google-annonser