Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Introduktion till energieffektiviseringsnätverk

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Introduktion till energieffektiviseringsnätverk"— Presentationens avskrift:

1 Introduktion till energieffektiviseringsnätverk
Under varje bild finns en kort text som beskriver bildens innehåll. Texten är skriven så att du kan använda den direkt till din presentation. Texten är bara ett förslag att luta sig mot, ändra gärna den och presentationen så att det passar dig. Fyll i ditt namn och namnet på din organisation. Du kan även lägga in din organisations logga ovanför EU-loggan om du vill. Inför nätverksstart rekommenderar vi dig att läsa ”Guide EENet: Kartläggningsfas” och ”Guide EENet: Nätverksfas”. Där hittar du information om vad som ingår i respektive fas. Bild 2-9 är en allmän introduktion Energieffektiviseringsnätverk Bild är information om Energikartläggningsstödet samt information inför beställning av energikartläggning.

2 Program 9.30 Inledning – Landshövdingen, Magdalena Andersson
9.50 Presentationsrunda 10.10 Nätverksmodellen – Energimyndigheten och koordinatorerna 10.50 Bensträckarmingel 11.00 Förutsättningar och förväntningar i rummet, workshop 11.30 Goda exempel från Västerbotten 12.00 Lunch 13.00 Energikartläggning - Aktea 13.15 Optimering av projektet för er, workshop 13.45 Att jobba i nätverk – Energimyndigheten 14.00 Fika 14.15 Enkät, nollbasmätning och utvärdering 14.45 Summering 15.00 Slut – vart ses vi nästa gång?

3 Nätverkets tre faser Nätverkets arbete kan delas upp i tre faser: karläggningsfasen, nätverksfasen och utvärderingsfasen. Vi befinner oss i början av kartläggningsfasen. I den här fasen ska vi se till att samtliga företag har en aktuell energikartläggning. Vi ska också arbeta fram en energipolicy, sätta mål för energieffektiviseringsarbetet och göra en handlingsplan för energieffektiviseringsåtgärder i respektive företag. Koordinatorn och energiexperten finns med som stöd under hela det här arbetet. Tillsammans ska vi också sätta gemensamma mål för nätverket.

4 Nätverkets tre nyckelord
Energiledning Gemensamt Kartläggning Inom energieffektiviseringsnätverken finns tre nyckelord: ”Energiledning”, ”Kartläggning” och ”Gemensamt”. Energiledning: Nätverken effektiviserar energianvändningen genom att stärka företagens energiledningsarbete. Kartläggning: Företagens energikartläggningar är grunden för energiledning och nätverkssamverkan. Gemensamt: Nätverken byggs och utvecklas gemensamt av företagen – såklart med stöd från koordinatorn och energiexperten.

5 Så bygger vi ett gemensamt nätverk
Gemensamma mål för nätverket. Nätverksmötenas inriktning och innehåll baseras på era behov. Utbyte av erfarenheter och information. Roterande värdskap för möten. Vi bygger vårt nätverk tillsammans. Det görs bland annat genom att: Vi sätter gemensamma mål för arbetet inom nätverket. Vi anpassar mötena efter era behov och önskemål. Vi utbyter kontinuerligt erfarenheter och information inom nätverket. Om vi vill kan vi också utbyta erfarenheter med andra nätverk. Vi turas om att agera värd för nätverkets möten.

6 Förslag på inledande mötesplan
Energikartläggning: Omfattning & arbetssätt Beställning Lönsamhetskalkyl för åtgärder Energikartläggning: Resultat & åtgärder Handlingsplan Nätverkets mål och inriktning Månad 1 Månad 6 Månad 12 Kick-off Introduktion Energieffektiviseringsnätverk Det här är ett förslag på mötesplan för de inledande mötena, fokus ligger här på energikartläggningarna. Vi inleder med en kick-off där vi lär känna varandra och ni blir introducerade till Energieffektiviseringsnätverkets upplägg. Efter två till tre månader bokar vi in vårt andra nätverksmöte. Då diskuterar vi praktiska detaljer kring energikartläggningen och vad dessa bör omfatta. Efter sex till nio månader går vi genom era energikartläggningar och de åtgärdsförslag som identifierats. Under det här mötet tar vi även fram en handlingsplan för respektive företag och sätter gemensamma mål för hela nätverket.

7 Vi utformar vårt eget nätverk
Organisatoriskt Energipolicy, mål och handlingsplaner. Driftrutiner och ansvarsfördelning. Finansieringsmöjligheter och stöd. Energianvändning – teknik & åtgärder Tryckluft Belysning Kylsystem Energi, miljö och ekonomi – synergier Resurseffektivitet Produktutveckling och energi. Vi har stora möjligheter att forma vårt eget nätverk och fylla det med innehåll som är relevant för just oss. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte bara behöver fokusera på tekniska frågor. Här har vi listat exempel på innehåll till möten: Organisatoriska ämnen. Energianvändning – med fokus på både teknik och ledningsåtgärder. Synergier mellan energi, miljö och ekonomi.

8 Energieffektivisering genom stärkt energiledningsarbete
Energiledning innebär att man ständig arbetar för förbättring sitt energiarbete genom ett cykliskt förlopp: planera, genomför, följ upp, förbättra. Arbetssättet som vi använder oss av inom nätverket är starkt kopplad till metodiken för energiledningsarbete. Tips: För att företaget ska få en tydlig bild av hur långt man kommit i utvecklingen av energiledning rekommenderar Energimyndigheten att företagen genomför Energimyndighetens självdiagnos för systematiskt energiarbete.

9 Varför energiledning? Strukturerat arbetssätt Ständiga förbättringar
Engagerar fler medarbetare Ger mer lånsiktig och strategiskt energitänk Ständiga förbättringar Säkrar ett levande effektiviseringsarbete Hitta fler energieffektiviseringsmöjligheter Bättre uppföljning Tydligare bild av företagets energikonsumtion Kunskap om effekter från genomförda energieffektiviseringsåtgärder ger incitament att genomföra fler åtgärder. Energiledning är en bra metod för att uppnå effektivare energianvändning vilket i förlängningen minskar energikostnaderna. Energiledning bidrar till: Ett strukturerat arbetssätt som engagerar medarbetare samt ger ett långsiktigt och strategiskt energitänk. Att man ständigt hittar förbättringar där man säkrar ett levande effektiviseringsarbete och hittar fler effektiviseringsmöjligheter. Bättre uppföljning i form av en tydlig bild över företagets energikonsumtion. Genom att se att genomförda enregieffektiviseringsåtgärder har gett resultat finns även incitament att göra fler åtgärder.

10 Vad är energiledning? Som jag nämnde tidigare påminner vårt arbete inom nätverken mycket om metodiken för energiledningsarbete. Den grundläggande metodiken ser ut så här: Under kartläggningsfasen kommer ni att planera ert arbete genom att: Genomföra en energikartläggning Upprätta en energipolicy Sätta upp mål för ert energieffektiviseringsarbete Ta fram en handlingsplan för energieffektiviseringsåtgärder Nätverksmötena är sedan att sätt att driva ”energiledningshjulet” framåt. Tillsammans hjälps vi åt att genomföra, följa upp och förbättra er energiprestanda. Under nätverksfasen ligger vårt fokus på att genomföra. Det gör vi genom att: Genomföra de åtgärder som står i respektive företags handlingsplan. Involvera era medarbetare på företagen. Ge er utbildning och förse er med information. Och självklart utbyta erfarenheter med varandra inom nätverket. Vi kommer följa upp och förbättra nätverkets energiarbete efter hand i nätverket. Det ger ert arbete kontinuitet och är viktigt för ert långsiktiga energiledningsarbete. Under utvärderingsfasen kommer vi följa upp och mäta våra slutgiltiga resultat. Detta gör vi genom att: Följa upp era mål och er policy Utvärdera era energieffektiviseringsåtgärder Följa upp nätverkets gemensamma mål

11 Energikartläggning Utgör grunden för det fortsatta arbetet.
Ger kunskap om: Företagets energianvändning och möjliga energieffektiviseringsåtgärder. Företagets utgångspunkt. Underlättar att sätta SMARTA mål. specifikt mätbart accepterat realistiskt tidsbundet Energikartläggningen utgör grunden för energiledningsarbetet. Vi kommer utgå från kartläggningen när vi vill genomföra, följa upp och förbättra ert energiarbete. I energikartläggningen får ni kunskap om den egna energianvändning och om möjligheter till energieffektivisering och kostnadsbesparing. Energikartläggningen ger också underlag för en handlingsplan och underlättar att sätta mätbara och realistiska mål. När vi sätter mål, dels för varje individuellt företag och dels gemensamt för nätverket är det viktigt att vi sätter SMARTA mål. Målen ska vara: Specifika – det är tydligt vad vi vill uppnå. Mätbara – hur ska vi mäta? Accepterat – alla ska känna sig delaktiga i arbetet med att ta fram mål. Realistiskt – det måste vara möjligt att uppnå målen under projektperioden. Tidsbundet – det ska finnas en tydlig deadline och prioritering för målet.

12 Stöd för energikartläggning
Utbildning och diskussion kring kartläggningsmetodik. Stöd vid beställning av energikartläggning. Stöd för att söka Energimyndighetens energikartläggningsstöd. Bedömning och eventuell uppdatering av befintliga kartläggningar. Energikartläggningsstöd - EKS (tidigare Energikartläggningscheck). Eftersom energikartläggningen kommer ligga till grund för det fortsatta energieffektiviseringsarbetet är det viktigt att energikartläggningarna håller hög kvalitet. Därför kommer både energiexperten och koordinatorn fungera som stöd under hela kartläggningsfasen. Det stöd vi erbjuder er är: Utbildning i kartläggningsmetodik under kommande nätverksmöten. Stöd kring kravställning och innehåll vid beställning av energikartläggning. Stöd vid ansökan om energikartläggningsstöd hos Energimyndigheten. En bedömning och eventuell uppdatering av befintliga energikartläggningar – detta ansvarar energiexperten för. Energimyndigheten erbjuder ett ekonomiskt stöd vid beställning av energikartläggning. Stödet heter ”Energikartläggningsstöd”, det tidigare ”Energikartläggningscheck”. Vi kommer prata mer om det snart.

13 Ny eller uppdaterad kartläggning?
Har företaget en energikartläggning? Ja Nej Granskas av energiexpert – kan den användas? Sökt EKS tidigare? Ja Nej För alla företag som deltar i nätverken kommer det göras en bedömning om företaget kan utgå från en befintlig energikartläggning eller om det ska göras en ny kartläggning. Vid bedömningen kan det här flödesdiagrammet användas som stöd. Energiexperten ansvarar för den tekniska bedömningen av gamla kartläggningar. Ja Nej Använd Uppdatera Sök Energikartläggningsstöd

14 Energikartläggningsstöd
Stöd för små- och medelstora företag. Företaget söker stöd från Energimyndigheten. Stöd med upp till 50 % av kostnaden – högst SEK. Energimyndighetens riktlinjer för kartläggningskostnad: 500 – 1999 MWh: SEK (stöd: ) MWh: SEK (stöd: ) Koordinatorn kan stödja med: Praktiska frågor kring ansökan Bedömning av lämplig stödnivå att söka Motivering, om företaget söker högre stöd än Energimyndighetens riktlinjer Det finns möjlighet att söka ett stöd – så kallat ”Energikartläggningsstöd” hos Energimyndigheten. Små och medelstora företag har möjlighet att få ersättning för en del av kostnaden för sin energikartläggning. Företag söker energikartläggningsstödet hos Energimyndigheten, via E-kanalen. Behöver ni hjälp med ansökan finns koordinatorn som stöd. Företaget har möjlighet att få stöd för 50% av den totala kostanden, dock högst SEK. Ett företag har bara rätt till stödet en gång, har ni sökt energikartläggningsstödet eller –checken tidigare finansierar företaget sin kartläggning själva. Energimyndigheten har riktlinjer för hur stort stöd ett företag kan få. En anläggning som använder MWh/år har rätt till kr i stöd och en anläggning som använder MWh har rätt till kr. Om företaget av någon anledning behöver högre stöd (T.ex. om företaget har en komplicerad anläggning) kan företaget motivera för Energimyndigheten att det behöver ett högre stöd (dock maximalt kr). Koordinatorn finns behjälplig när ni söker energikartläggningsstödet. Ni kan få hjälp med: Praktiska frågor kring ansökan i Energimyndighetens E-kanal. Bedömning av hur stort stöd ert företag bör söka. Motivera för Energimyndigheten varför ditt företag bör få högre stöd än riktlinjerna.

15 Vid beställning av energikartläggning
Tydliga krav på omfattning, genomförande och kvalitet. Tydlig beskrivning av ansvarsfördelning mellan företag och konsult. Verifiera konsultens tidigare erfarenheter och kompetens. Tydliggör timkostnad, tidsomfattning och tidsplan. När ni beställer energikartläggning är det viktigt att ni: Ställer tydliga krav på vilken omfattning och kvalitet som energikartläggningen bör hålla. Gör en tydlig ansvarsfördelning mellan företagets och konsultens arbetsuppgifter – vem ska göra vad? Verifierar konsultens tidigare erfarenheter och kompetens – vilka branscher har konsulten erfarenhet av? Är konsulten van att utföra mätningar och lönsamhetsbedömningar? Bestäm timkostnad, tidsomfattning och tidsplan för kartläggningsarbetet.

16 Att tänka på vid offertförfrågan
Beskriv företagets verksamhet. Ställ krav enligt Energikartläggningsstödets kriterier och krav. Efterfråga referenser som styrker kompetens och erfarenheter av: Företagets bransch och utrustning. Energimätningar. Energikartläggning och kartläggningsrapporter. Anpassa beställning av kartläggningen efter ditt företags behov. När företaget gör en offertförfrågan är det viktigt att: Beskriva företagets verksamhet. Ställa de krav på genomförande som finns för Energikartläggningsstödet. Fråga efter referenser som styrker konsultföretagets eller konsultens kompetens och erfarenhet av: Företagets bransch och den utrustning ni använder. Energimätningar – finns särskilda krav eller behov av mätning för ditt företag. Att genomföra energikartläggningar och skriva energikartläggningsrapporter. Specificera hur och när kartläggningen ska genomföras och anpassa kartläggningen efter företagets behov.

17 Tillgängligt stöd vid beställning
Tips på Energimyndighetens hemsida. ”Stöd till beställare av energikartläggning” och ”Kontrollfrågor för uppföljning av kartläggningar”. Koordinator och energiexpert: Diskussionspart Granskning av offertförfrågan och beställningsunderlag. Det finns mycket tillgängligt stöd för er när ni ska söka energikartläggning. På Energimyndighetens hemsida finns tips och information inför din beställning: Det finns två dokument ”Stöd till beställare av energikartläggning” och ”kontrollfrågor för uppföljning av kartläggningar” som tagits fram inom projektet. Koordinatorn och energiexperten kommer finnas med under hela vägen och fungera som diskussionspart samt för granskning av offertförfrågan och beställningsunderlag.


Ladda ner ppt "Introduktion till energieffektiviseringsnätverk"

Liknande presentationer


Google-annonser