Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vissa statsstödsfrågor i Min Ansökan och NYPS

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vissa statsstödsfrågor i Min Ansökan och NYPS"— Presentationens avskrift:

1 Vissa statsstödsfrågor i Min Ansökan och NYPS

2 Kontrollen av stöd från olika källor samt kontroll av de minimis/s. k
Kontrollen av stöd från olika källor samt kontroll av de minimis/s.k. försumbart stöd EU:s kontrollkrav beträffande omlokalisering av verksamhet knutet till beviljande av Regionalt Invsteringsstöd Dagordningens två huvudpunkter. Den första är återkoppling från förra årets handläggarträff. Den andra är nytillkommen mht vissa justeringar i GBER sommaren 2017.

3 Stöd från olika källor EU-reglernas olika krav
Godkända statsstöd eller stöd enligt gruppundantag Försumbart stöd/de minimis Kort rekapitulation av rättsliga grundkrav… Kumulation avseende aktuell investering/projekt. Kumulation av företagets försumbara stöd under en period av 3 år

4 Min Ansökan – kumulationskontroll
Många varianter av Ja/Nej frågor ”Har annat stöd till projektet sökts/beviljats/kommer att sökas?” ”Har statligt stöd till projektet sökts/beviljats/kommer att sökas?” ”Stöd/subvention från myndighet eller kommun de senaste tre åren?” ”Har offentligt stöd tidigare beviljats?” ”Övriga statliga stöd i samband med investeringen?” Beskrivning av bakgrund och tidigare läge - Ihopblandat vad som är kontroll av offentligt stöd till projektet/investering samt vad som är försumbart stöd till företaget. Otydligt och obra – både för sökande och handläggare… ”Har företaget tidigare fått stöd från myndighet eller motsvarande?”

5 Min Ansökan Generell fråga* om offentligt stöd (fram till 16/11)
Så här har frågan sett ut fram tills 15/ Det var även detta som visades på förra årets användarmöte.

6 Min Ansökan * Frågan omfattar alla ansökningsformulär förutom:
Generell fråga* om offentligt stöd (från 16/11) * Frågan omfattar alla ansökningsformulär förutom: Hemsändningsbidrag Transportbidrag Särskilt driftstöd till butiker i glesbygd Så här ser frågan ut i Min ansökan för projektmedel efter ändringen (fr.o.m. 16/11). Beroende på stödtyp avslutas frågan lite olika.

7 Nyps Generell fråga om offentligt stöd (från 16/11)

8 Uppdaterad förteckning över försumbart stöd/de minimis
Översyn gjord våren/sommaren 2017 – ny version per 1 september Ny och uppdaterad förteckning av svenska s.k. försumbara stöd/de minimis  När stöd lämnas till insatser som innebär att företag gynnas så används ofta EU:s regler om s.k. försumbart stöd/de minimis. Enligt dessa regler är det möjligt att lämna stöd med belopp upp till 200 000 euro per företag under en treårsperiod utan att det står i konflikt med EU:s statsstödsbestämmelser. En korrekt och för de stödmottagande företagen rättssäker tillämpning ställer dock krav på att stödgivande myndigheter kontrollerar att summan av olika sådana försumbara stöd håller sig inom takbeloppet på 200 000 euro.  I syfte att ge en överblick och att underlätta kontrollförfarandet så har en förteckning över de statliga stödordningar i Sverige som hänför sig till reglerna om försumbart stöd/de minimis tagits fram av Tillväxtverket. Förteckningen är uppdaterad per 1 september. Du hittar förteckningen här: Kompletterande informationspunkt…

9 Hantering av försumbart stöd/de minimis
Allmänt tillägg till beredningschecklistan Rubrik De minimis/försumbart stöd Beskrivning Intyg om de minimis/försumbart stöd som beviljats Detaljerad beskrivning Ta in intyg för uppgift om stödmottagaren under innevarande eller två föregående år har beviljats de minimis/försumbart stöd. (Observera att det är olika intyg beroende på om stöd lämnas direkt till ett enskilt företag eller om stödet sker via en s.k. mellanhand som driver projekt med inslag av försumbart stöd/de minimis till förmån för deltagande företag i nästa led). Intyget läggs till ärendets akt.

10 Hantering av försumbart stöd/de minimis
Allmänt tillägg till beredningschecklistan

11 Hantering av försumbart stöd/de minimis
Allmänt tillägg till beredningschecklistan

12 Kontroll vid Regionalt investeringsstöd
Omlokalisering av arbetstillfällen inom EES Kommissionens beslut i juli 2017 om vissa förändringar i förordning (EU) 651/2014 om s.k. allmänt gruppundantag/GBER Artikel 14.16 ”Stödmottagaren ska bekräfta att den inte har genomfört en omlokalisering till den anläggning där den nyinvestering för vilken stöd begärs ska genomföras, under de två år som föregick ansökan om stöd och göra ett åtagande om att den inte kommer att göra det under en period av två år efter det att den nyinvestering för vilken stöd begärs har genomförts.” Aktuell justering av SFS 2015:211 om stöd till regionala investeringar ”13 §    Regionalt investeringsstöd får lämnas i enlighet med kapitel I samt artikel 13, artikel 14.1–9, och artikel 14.12–1516 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014, med de begränsningar som följer av 14–16 §§.” Bakgrunden till ändringen i checklistan…

13 Kontroll vid Regionalt investeringsstöd
Tillägg till beredningschecklistan Rubrik Regionalt investeringsstöd/omlokalisering Beskrivning Intyg om omlokalisering av verksamhet vid prövning av RIS Detaljerad beskrivning Har stödmottagaren genomfört omlokalisering under de två år som föregått ansökan eller kommer den att omlokalisera kommande två år efter genomförandet av nyinvesteringen? Ta in intyg där stödmottagaren bekräftar att den inte har eller kommer att göra detta. Intyget läggs till ärendets akt. Det slags omlokalisering som avses är överföring av samma eller liknande verksamhet eller del av denna från en anläggning i en avtalsslutande part i EES-avtalet (ursprunglig anläggning) till den anläggning där den understödda investeringen äger rum i en annan avtalsslutande part i EES-avtalet (understödd anläggning). Det är fråga om en överföring om varan eller tjänsten i den ursprungliga och i den understödda anläggningen fyller åtminstone delvis samma syfte och tillgodoser efterfrågan från eller behovet hos samma typer av kunder. Denna kontroll (enligt art.14/§§13-16 SFS 2015:211) syftar till att motverka omflyttning av arbetstillfällen inom EES-området till följd av regionalt investeringsstöd. Observera att checklistepunkten endast berör regionalt investeringsstöd men pga. tekniska skäl även visas för stödtyperna 1, 7, 8, 9, 10, 13, 14 enligt Tillväxtverkets ”stödhandbok”.

14 Kontroll vid Regionalt investeringsstöd
Tillägg till beredningschecklistan

15 Kontroll vid Regionalt investeringsstöd
Tillägg till beredningschecklistan

16 Kontroll vid Regionalt investeringsstöd
Tillägg till beredningschecklistan Pga. tekniska skäl visas checklistepunkten om omlokalisering av verksamhet inte bara för stödtypen ”12. Regionalt investeringsstöd” utan även för stödtyperna 1, 7, 8, 9, 10, 13, 14 enligt Tillväxtverkets ”stödhandbok”.


Ladda ner ppt "Vissa statsstödsfrågor i Min Ansökan och NYPS"

Liknande presentationer


Google-annonser