Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnets rättigheter Folktandvårdens rutiner vid misstanke om barns utsatthet Eva Hedman och Jan-Erik Edwin Region Uppsala antog en egen policy (2000) och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnets rättigheter Folktandvårdens rutiner vid misstanke om barns utsatthet Eva Hedman och Jan-Erik Edwin Region Uppsala antog en egen policy (2000) och."— Presentationens avskrift:

1 Barnets rättigheter Folktandvårdens rutiner vid misstanke om barns utsatthet Eva Hedman och Jan-Erik Edwin Region Uppsala antog en egen policy (2000) och en handlingsplan (2013) för genomförande av barnets rättigheteratt. Alla verksamheter som möter föräldrar ska informerar om barnets rättigheter samt utveckla goda former för dialog på alla nivåer med barnet.

2 Handlingsplanens mål -att säkerställa att barnkonventionens principer och artiklar finns i alla dokument och beslutsprocesser, -att relevant och tillräcklig kunskap finns i verksamheten om barnkonventionen, -att systematiska arbetssätt för genomförandet utvecklas och - att barn och ungdomar får möjlighet till delaktighet. Bygger på ett barnrättsligt perspektiv och har som mål Alla barn i länet ska ha samma tillgång till sina rättigheter Barnet ska tillförsäkras rätten till bästa möjliga hälsa och rätt till sjukvård och habilitering De ska behandlas med respekt och skyddas från alla former av diskriminering. Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet. Barnets rätt att få säga sin mening och få den beaktad utifrån mognad Barnets rätt till delaktighet i vården

3 FTV aktivitetsplan Med planen bidrar FTV till genomförandet av Region Uppsalas handlingsplan Målen utgår får den handlingsplanen Aktiviteterna är framtagna tillsammans med länsbarnombudsmannen (BOiU) FTV vill vara med och genomföra barnets rättigheter, en egen framtagen aktivitetsplan har därför tagits fram. Med planen bidrar vår förvaltning till genomförandet av region Uppsalas policy och handlingsplan. Målen utgår från landstingets handlingsplan. Aktiviteterna är framtagna tillsammans med landstingets barnombudsman (Läns-BO). Ansvarig och stödresurs anges för respektive aktivitet. Genomförandet beskrivs årligen i förvaltningens rapporteringssystem. -Alla beslut och skriftliga planer som berör barn ska utgå och hänvisa till barnets rättigheter i lagar och barnkonventionen -Alla som arbetar med barn ska lära sig om barnets rättigheter och bidra till att barnet får reda på att de har rättigheter Varje barn har värdefulla och bra åsikter .Vi vuxna måste se åsikterna och påverkas Dialog pekskärm för 3-6 åringar - Samverkan och skydd om oro och misstanke finns att ett barn far illa (anmälan)

4 FTV uppdrag Barnets rätt sätts i fokus vid beslut och åtgärder.
Riktlinjer och rutiner för medarbetare vid oro om ett barn far illa Även asylsökande och tillståndslösa barn har rätt till all tandvård Uppsöka ensamkommande barn och unga i boenden och erbjuda tandhälsovård. Barn och unga är en prioriterad grupp enligt FTV vårdavtal. Vårt uppdrag är att kalla alla barn och unga 2-21 år som valt att lista sig hos FTV och dessutom de som inte listats hos någon vårdgivare alls.

5 FTV barnsyn Med barn avses alla människor under 18 år
Barn inom FTV kan vara patient och anhörig Barnet ska lyssnas på som kunnig brukare Varje barn ska ha lika möjligheter till tandhälsa oavsett bostadsort eller egenskaper på barnet eller barnets närstående vuxna I vardagliga och större beslut som berör barn är ”barnets bästa” med i främsta rummet Folktandvårdens barnsyn: • Med barn avses alla människor under 18 års ålder (art 1 i barnkonventionen). • Barn inom Folktandvården kan vara patient och anhörig men också lyssnas på som kunnig brukare (art 12 i barnkonventionen). • Varje barn i Uppsala län ska ha lika möjligheter till tandhälsa oavsett bostadsort eller egenskaper på barnet eller barnets närstående vuxna t.ex. föräldrar (art 2 i barnkonventionen). • I vardagliga och större beslut som berör barn är ”barnets bästa” med i främsta rummet (art 3 i barnkonventionen samt 3§ Tandvårdslagen).

6 Våldsutsatta Barn, unga och vuxna som utsätts för våld riskerar en negativ hälsoutveckling.

7 Många av alla misshandelsskador visar sig i mun-huvud och halsregionen
Vi kan möta tecken på olika sätt, det kan handla om uppenbara saker såsom synligt våld mot ansikte och hals men också mer diffusa besvär som blåmärken. Socialstyrelsen visade i en rapport från 2007 att 60% av alla barn som sökt vård pga misshandelsskador hade skador i mun-huvud hals regionen.

8 Hur arbetar vi? Rutiner för barn som far illa
Utbildning till alla som arbetar med barn och unga  Utveckla samverkan med andra aktörer Dels för de som inte kommer och dels för de med misstanke om fysisk misshandel eller övergrepp, vidare på främre bilder Ping-pong utbildning om barns rättigheter för all personal Diskussion med fiktiva patientfall för alla medarbetare på kliniken Samverkan med BoiU samt BHV, skolan osv. I enköping : socialtjänst o länsbarnombudsman: Lbom: 1 presentation, 2 genomgång fall utan Lbom 3, genomgång fall med Lbom, möte-personal-socialtjänst-Lbom

9 En gemensam rutin Vid upprepade uteblivande från undersökning
Vid uteblivande från behandling när behandlingsbehov konstaterats Vid misstanke om misshandel eller sexuella övergrepp En gemensam rutin för att hantera uteblivande inom Folktandvården Uppsala län är viktig. Personal inom tandvården möter så gott som alla barn i länet. Barn har långtgående rätt till bästa tillgängliga hälso-och sjukvård, inklusive tandvård. Denna rättighet ska i första hand vårdnadshavaren men ytterst samhället säkerställa. Tandvård är i grunden ett frivilligt erbjudande som ska bygga på samverkan med familjen men är tvingande när barnet har ett uttalat vårdbehov. En vårdnadshavare har rätt att avböja tandvård för sitt barn men då måste tandvårdspersonalen i varje enskilt fall ta ställning och bedöma de skäl som uppges varför de tackar nej. Om vårdnadshavarna inte låter ett barn besöka tandvården och det inte går att säkerställa barnets rätt till tandhälsa kan det leda till misstanke om att barnet far illa. Då föreligger lagstadgad anmälningsskyldighet till socialtjänsten för den medarbetaren. Har barnet konstaterat angeläget vårdbehov men nekas vård av vårdnadshavare kan tandvården ansöka om vård enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

10 Barn som uteblir från undersökning
Om ett barn trots 3 kallelser inte kommer för undersökning och man inte lyckats nå vårdnadshavare per telefon, skickas ett brev hem. Om patienten inte hörs av inom 3 veckor, kontrollera om barnet tidigare varit i stort behov av tandvård, om det finns syskon som också uteblivit. Bedöm därefter om barnet skall kallas på nytt. Anteckna alltid på ny revision 6 mån. Förskolebarn kompletterande lokal rutin from 2018 i Enköping: dessa barn sätts på revision men ub brev 1 skickas och efter 3 v ub-brev 2

11 Fortsättning. Om barnet inte kommit akut, kalla igen. Efter 2 kallelser skickas brevet ”Brev till vårdnadshavare - uteblivande från behandling ”. Om patienten ej hörts av inom 4 veckor kontaktas i första hand enhetschefen eller motsvarande inom Socialtjänsten i det område där barnet är bosatt för vägledning och råd. I princip bör inte en anmälan gå iväg automatiskt utan ett samtal med berörda medarbetare. Eventuell anmälan görs skriftligt till Socialtjänsten, undertecknad av behandlaren och klinikchefen. Ub-brev 1 mildare ton och Ub-brev 2 , hårdare ton Libretto listor genomgås och om vi finner barn som ej är listade kontaktar vi föräldrar, ex ej listad- brev till målsman- samtal ilska ibland- info uppdrag

12 Barn som uteblir när behandlingsbehov finns
Om ett barn uteblir 3 ggr och vårdbehov finns och man ej lyckats nå vårdnads- havare ,skickas brevet ”Brev till vårdnadshavare-uteblivande från behandling”. Om inget svar inom 4 veckor, kontaktas socialtjänsten Dokumentation viktig i journal både om ub och hur vi försökt nå vårdnadshavare, och när vi skickat brev o vilket typ av brev. Anmälan till socialtjänsten görs på särskild blankett. Om kontakt fås med vårdnadshavare , informeras om varför och regelverk

13 Vid misstanke om fysisk misshandel eller övergrepp
Om barnet har skador som man misstänker härrör från misshandel eller sexuellt övergrepp, skall Socialtjänsten kontaktas akut per telefon Dokumentera noggrant i journalen. Beskriv vad du ser, men tolka inte. Diskutera med chefen Kontakta Socialtjänsten eller Barnhuset i Uppsala för vägledning och stöd. Eventuell anmälan görs skriftligt till Socialtjänsten, undertecknad av behandlaren och klinikchefen. Om man misstänker misshandel eller sexuella övergrepp har man en brottsmisstanke och skall då kontakta Socialtjänsten direkt utan att informera föräldrarna.

14 Anmälan Anmälan bör göras skriftligt och ska innehålla personuppgifter, vad som oroar och vilka iakttagelser som gjorts Särskild blankett för anmälan. Lämpligt kan vara att först kontakta Socialtjänsten per telefon, för att per telefon kunna diskutera frågan vilket kan bidra till en bredare belysning av problemet. Blankett för anmälan finns på Navet under styrande dokument Socialtjänsten gör sedan en utredning, vi får sällan någon återkoppling. Begäran från socialtjänsten om journalhandlingar I socialtjänsten utredning iblandbegär de utlåtande enligt formulär framtaget av socialstyrelsen. Om klinikchefen avråder från att anmäla, men behandlaren har uppfattningen att en anmälan ska göras bör behandlaren kontakta chefstandläkaren. Folktandvården kan dock inte förbjuda någon medarbetare att göra en anmälan om han/hon bedömer att en anmälan ska göras. Om barnet har en skyddad identitet är det viktigt att inte göra en skriftlig anmälan utan istället kontakta socialtjänsten via telefon och muntligen diskutera frågan hur ni går vidare. Exempel : påverkad förälder i samband med vård, annat exempel: om jag ej klarar detta så slår pappa mig.

15 Blankett Här hittar du blanketten

16 Tack!


Ladda ner ppt "Barnets rättigheter Folktandvårdens rutiner vid misstanke om barns utsatthet Eva Hedman och Jan-Erik Edwin Region Uppsala antog en egen policy (2000) och."

Liknande presentationer


Google-annonser