Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att sätta på sig nya glasögon

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att sätta på sig nya glasögon"— Presentationens avskrift:

1 Att sätta på sig nya glasögon

2 Anställningen Gå till filmklippet på YouTube om det inte visas här. Där kan klippet ses i helskärm. På YouTube finns även klippet i syntolkad version.

3 ”Öka tillgängligheten nu!” – vad menas med det?
Tillgänglighet är en förutsättning för att alla ska ha möjlighet att delta i olika sammanhang på ett jämlikt sätt. Ett tillgängligt samhälle är ett samhälle som utformats så att information, lokaler och verksamheter vänder sig till alla och omfattar alla. Konkreta exempel på det är: att alla ska kunna delta i det politiska livet. att alla ska kunna ta del av kultur som exempelvis konserter, teater och bio. att alla fysiskt ska kunna komma in och vistas i lokaler där man exempelvis röstar i politiska val, där konserter hålls eller i skolan. att alla ska kunna ta del av och tillgodogöra sig undervisningen i skolan.

4 Diskutera Vi människor har olika sätt att fungera. Vad kan vi göra för att bidra till att skolan blir tillgänglig för alla?

5 ”Många med psykisk ohälsa har avundsvärda förmågor”
Möt överläkaren Simon Kyaga och docenten Peter Hagström som berättar om hur mångfald leder till mer innovationskraft och kreativare företag.

6 Diskutera artikeln Hur tycker ni att de av oss med till exempel bipolaritet, autism eller ADHD vanligtvis beskrivs i media? Hur tycker ni att de av oss med till exempel bipolaritet, autism eller ADHD framställs i artikeln Många med psykisk ohälsa har avundsvärda förmågor?

7 Fundera På vilket sätt kan kunskaper om människors olika sätt att fungera vara till hjälp för dig personligen? vara till hjälp för klassen eller gruppen? bidra till att öka tillgängligheten i samhället i stort?

8 Arbeta vidare Gör en egen ”tvärtom”-film!
Sätt på er tillgänglighetsglasögon och gör en film liknande Anställningen där ni byter perspektiv på vem som stöter på funktionshinder och vem som slipper. Förslag på olika miljöer som kan bli otillgängliga beroende på våra olika funktionssätt: Läsmiljö: allt skriftligt material finns bara tillgängligt i punktskrift. Kommunikationsmiljö: alla kommunicerar med tecken istället för ord. Toalettmiljö: alla toaletter är tillgängliga för personer som använder rullstol, med låga tvättställ och speglar.

9


Ladda ner ppt "Att sätta på sig nya glasögon"

Liknande presentationer


Google-annonser