Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Miljömålssamverkan med kommunerna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Miljömålssamverkan med kommunerna"— Presentationens avskrift:

1 Miljömålssamverkan med kommunerna
Nobelmötet den 2 december Kerstin Blom Bokliden SKL Tack för att jag får komma! Jag heter Kerstin Blom Bokliden och jobbar med miljöfrågor på SKL. SKL är en politiskt styrd intresseorganisation där alla kommuner, landsting och regioner är medlemmar. Just nu jobbar jag med en programberedning för klimat. Det är en tillfällig politisk beredning som har i uppdrag att arbetar både med minskad klimatpåverkan och klimatanpassning. Jag jobbar också med miljömål, ett nätverk för miljöstrateger och med landstingens miljöcherer. Roligt att vara här. Jag tänkte reflektera över en enkät stuide som vi gjorde 2011 och vad om har hänt sedan dess.

2 Sammanfattande resultat
Resultat av SKL:s enkät och djupintervjuer 2011 och 2012 Stort engagemang i miljömålsarbetet Nio av tio kommuner har antagit mål eller på gång Klimatmålet lyfts särskilt Bättre statlig samsyn och samordning Vill att länsstyrelsens roll ska utvecklas Ytterligare statliga insatser för små kommuner Här ser ni det sammanfattande resultatet. Det är ett stort engagemang i miljömålsarbetet. Vi kan se en bredd att det idag i en större omfattning handlar om hållbarhets arbetet och både kommuner och landsting försöker ta ett helhets ansvar kring hållbarhet. Vi startade miljöstrategnätverket 2014, för att stötta och skapa en dialog med kommunala miljöstratgeger. Vi har ökat vår närvaro i RUS Vi har blivit mer synliga på fördjupad utvärdering och de regionala konferenser som hölls 2016 – mycket mer lokla/regional process där vi försökte få med lokala politiska företrädare – Malmö – Stockholm – Göteborg och Umeå. Vi är med som – i samverkan – till miljömålsdagarna 2017 och vi var med även 2017 – en bredare ansatts med näringsliv och kommuner

3 Har kommunen egna lokala miljömål?
Jämförelse mellan 2011 och 2006 uttryckt i procent (%).

4 Förbättringsförslag från SKL till staten
Förbättra dialogen mellan staten och den lokala och regionala nivån Stärk samarbetet och öka samordningen inom staten Utveckla länsstyrelsernas roll och ansvar Öka fokus på åtgärder och verktyg för att nå miljömålen Tillför nya resurser Stöd kommunernas arbete med att utveckla lokala miljömål Våra slutsatser. Dialogen har förbättrats. Samarbete och samordningen likaså. Vi måste öka fokus på åtgärder och hur vi följer upp dem. Jag kommer lite senare till de regeringsuppdrag som Naturvårdsverket fått i dialog med SKL. Som RUS har fått i uppdrag att genomföra. Nya resurser….

5 Era önsketeman – enkätsvar
Roller och styrning Miljöarbets-områden När vi frågade miljöstrategerna 2015 vad de ville prata om så kom dessa svar. Styrning och ledning! Roll som miljöstrateg. Samhällsplanering och ekosystemtjänster Även Giftfri miljö! Där vi har ett särskilt nätverk som Kemi håller och ansvar för i samverkan med SKL.

6 SKL roll i miljömålsarbetet
Nätverk – Kommunala miljöchefer, Miljöstrateger, Landstingens miljöchefer, Kommunnätverk Giftfri miljö Politiska avstämningar – Samhällsbyggnadsberedningen, Programberedningen för klimat, AU, Kommunerna och miljön Miljömålsarbetet – Fördjupad utvärdering – regionala konferenser med politiker från SKL:s beredningar, RUS, Miljömålsdagarna i Växjö 2016, Östersund 2017 Regeringsuppdrag/utredningar – Indikatorer på lokal nivå, Centrum för ökad substitution, ökad ekologisk kompensation Vad gör vi? Närverken! Myndighetsbiten. Tillsyn enligt MB. prioriteringar utifrån miljömålen i tillsynsplaner. Landstingens miljöchefer. Upphandling och substitution av kemiska ämnen och produkter. Duktiga att samverka och samarbete. Stämma av politiken. Det är då det händer när frågorna är politiskt förankrade. Hur ser den processen ut? Vi blir berörda av regeringsuppdrag – eller utredningar Centrum för ökad substitution av farliga ämnen i kemiska produkter och varor, Petter Dahlin på Miljö- och energidepartementet Håkan Wålhstedt, ” En effektiv och mer konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation”

7 Regeringsuppdraget indikatorer
Översyn av befintliga indikatorer för miljökvalitetsmålen och generationsmålet Redovisning 17 mars 2017 I uppdraget ingår också att NV i samverkan med SKL ta fram förslag på ett begränsat antal indikatorer för kommunernas miljöarbete Visa på lokalt åtgärdsarbete som bidrar till miljömålen Fysisk planering, kollektivtrafik, avfall och transporter. Ev även upphandling. Två indikatorer inom varje område Ni har fått underlag till konferensen. Ni kommer att prata mer om detta i morgon. För detta är in enkelt. Kommunikativa och om möjligt könsperspektiv. Nedbrytbart på lokal nivå. Årliga uppföljning. De ska gärna finnas tillgängliga nu.

8 Tillgängliga lokala indikatorer
Växthusgasutsläpp från transportsektorn. Emissionsdatabasen. (Tillräcklig kvalitet?)  Körsträcka med bil. Körsträcka med bil i genomsnitt per invånare och år. SCB Ekolivsmedel. Ekomatcentrum Tillgänglighet till livsmedelsbutiker etc. enligt förslag från Boverket/SCB Avfall och återvinning. Kolada Miljöbilar. Kolada Fler indikatorer från SEkom. -> Öppna för fler kommuner, viss kvalitetskontroll krävs: - Andel förnybar energi i byggnader - Andel förnybara drivmedel i kollektivtrafiken - Resor i kollektivtrafik Ev några frågor av typ Aktuell hållbarhets kommunranking Här är några vi föreslår.

9 Läget i kommunerna enligt AH-kommunenkät 2015
Klimatmål för minskade utsläpp från territoriet: 61% Mätningar/beräkningar av utsläpp publiceras: 34% Miljöprogram med lokala miljömål för hela org: 66% Miljöbilspolicy: 60% Samhällsbetalda resors utsläpp säkerställs: 44% Hållbara transporter handlingsplan: 58% Ekosystemtjänster hänsyn i planarbetet: 50% Klimatanpassning i risk- och sårbarhetsanalys: 64% Ej exploaterat skyddsvärd natur/jordbruksmark: 70% Ombyggnad med energikrav (BBR-25%): 29% LCA vid byggande: 30% Solenergi i fastigheter Mål och plan: 32% Miljöprojekt för invånarna: 75% Ledningssystem inkl. miljö för hela org: 34% Mål 3:epartscertifierad upphandling: 40% Miljömål i upphandlingen: 42% Granskning av leverantörer: 44% Främja hållbar livsmedelsproduktion: 46% Köttfri dag: 40% Biogas från matavfall (50% av hh): 49% Miljöprojekt 2014: 81% Hållbar IT-strategi: 17% Placeringsdirektiv miljö/klimat: 21% Här är några som Aktuell hållbarhet hade 2015

10 Samverkan SKL och RUS SKL:s medverkan i RUS – adjungerad i styrgruppen - samt medarrangör till Miljömålsdagarna tillsammans med NV och respektive länsstyrelse – breddat! SKL:s nätverk för kommunala miljöstrateger – september 2017 Ny referensgrupp för att bevaka den lokala perspektivet? Här ser jag att vi fortsatt kan arbeta. Det är möjligt att vi kan få till en arbetsgrupp där samverkan kommuner/länsstyrelse förbättras. Klimat och upphandling ligger i pipeline för oss! SLUT

11 Gruppsamtal Hur kan samverkan utvecklas mellan kommun och länsstyrelse i respektive län? Hur kan samverkan RUS och SKL utvecklas – gärna konkreta inspel till RUS VP 2017. Regeringsuppdraget lokala indikatorer – era inspel!


Ladda ner ppt "Miljömålssamverkan med kommunerna"

Liknande presentationer


Google-annonser