Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Snowboardteknik och analys del 1

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Snowboardteknik och analys del 1"— Presentationens avskrift:

1 Snowboardteknik och analys del 1

2 Snowboardteknik och analys del 1
Modellen Snowboardteknik Hur en snowboardåkare med sina rörelser styr utfallet i snowboardåkningen i varje specifik situation

3 Snowboardteknik och analys del 1
Tre rörelseplan Fysisk aktivitet som Snowboardåkning är möjlig genom rörelser. Det är med våra ledrörelser vi skapar snowboardåkning. Inom Rörelselära (Funktionell anatomi) beskriver man kroppens alla möjliga rörelser i tre rörelseplan. Sagittalplan, Frontalplan och Horisontalplan.

4 Snowboardteknik och analys del 1
I ämnet snowboardteknik och analys beskriver vi rörelser i fyra riktningar Sida-sida rörelser(Sagittalplan) Vertikala rörelser(Sagittalplan) Roterande rörelser(Horisontalplan) Fram-bak rörelser (Frontalplan)

5 Snowboardteknik och analys del 1
Sida-sida rörelser Sida-sida rörelser är rörelser i sidled (i förhållande till snowboarden) i Sagittalplanet. Med dessa rörelser kan vi flytta masscentrum i sidled i balanserande syfte. Vi kan också justera snowboardens kantvinkel. Vi delar in dessa rörelser i fot-höft, höft, lutning av hela kroppen.

6 Snowboardteknik och analys del 1
Vertikala rörelser Med Vertikala rörelser flyttar vi masscentrum vertikalt i Sagittalplanet. Vi kan med dessa rörelser påverka belastningen mellan snowboarden och underlaget.

7 Snowboardteknik och analys del 1
Roterande rörelser Med de roterande rörelserna kan vi rotera snowboarden (pivotrotation) och ändra riktning. Medrotation Motrotation Förvändning

8 Snowboardteknik och analys del 1
Fram-bak rörelser Med Fram-bak rörelser kan vi flytta masscentrum i frontalplanet och justera var längs med snowboarden vi vill att belastningspunkten/rotationspunkten ska vara.

9 Snowboardteknik och analys del 1
Grundpositionen/referensposition Grundpositionen är den position som vi utgår ifrån när vi beskriver, analyserar och åker snowboard. Det är en balanserad, parallell och neutral position för bästa rörelseberedskap. Den är stabil men ändå avslappnad. Jämn vikt på båda fötter. Den är lätt böjd i vrister, knän och höft. Ryggen rak rätt över brädan. Höft, axlar och armar parallell med snowboarden. Armar lätt utsträckta för god balans. Blicken i åkriktningen.

10 Snowboardteknik och analys del 1
Utfall Med begreppet utfall menar vi det snowboardåkaren åstadkommer i snowboardåkningen, vare sig det är en speciell typ av sväng ett hopptrick eller kanske bara en manöver för att åka till sidan av backen. Vi kan även se balans som ett utfall av våra rörelser. I en situation där det inte går som vi tänkt oss kan utfallet vara en vurpa. I en undervisningssituation kan vi se elevens mål som utfallet vi strävar efter att uppnå.

11 Snowboardteknik och analys del 1
Sladdande sväng Vad är en sladdande sväng? När använder vi en sladdande sväng

12 Snowboardteknik och analys del 1
Skärande sväng(carving) Vad är en skärande sväng? När använder vi en skärande sväng? Hur förklarar vi vad en skärande sväng är för våra elever?

13 Snowboardteknik och analys del 1
Spåren i snön avslöjar om vi har gjort en sladdande eller en skärande sväng

14 Snowboardteknik och analys del 1
Hastigheten Hastigheten är relativ för situationen och individen! Med ökande hastighet ökar behovet av kontroll och stabilitet! Hastigheten i svängen och hastigheten i fallinjen

15 Snowboardteknik och analys del 1
Svängens form och storlek Med svängens form och storlek kan åkaren styra hastigheten, både hastigheten man färdas i fallinjen och i svängen

16 Snowboardteknik och analys del 1 Snowboardens kantvinkel
Regleras av Sida-sida rörelser(Sagittalplan) Med snowboardens kantvinkel reglerar vi den svängande kraften och den bromsande kraften

17 Snowboardteknik och analys del 1
Snowboardens BELASTNINGSPUNKT/rotationspunkt Justeras med Fram-bak rörelser (Frontalplan)

18 Snowboardteknik och analys del 1
Pivotrotation En Pivotrotation innebär att snowboarden roterar runt en specifik punkt (rotationspunkt) någonstans längs snowboarden. Vi kan åstadkomma en Pivotrotation med Roterande rörelser, Peddling, Snowboardens skärning och genomböjning

19 Snowboardteknik och analys del 1
Styrvinkeln Styrvinkeln är vinkeln mellan snowboardens riktning och hastighetens riktning

20 Snowboardteknik och analys del 1
Pivotrotationen och styrvinkeln i den sladdande svängen Den svängande effekten ökar med ökande styrvinkel till en viss gräns när den minskar igen. Ju större styrvinkeln är i en sväng ju större är den bromsande effekten

21 Snowboardteknik och analys del 1
Kantbytet i den sladdande svängen För att kunna byta kant i den sladdande svängen krävs att hastighetens riktning och snowboardens riktning pekar i samma riktning (styrvinkeln är noll) Kantbytet i en skärande sväng?

22 Snowboardteknik och analys del 1
Kantbytet i Nybörjarsvängen I Nybörjarsvängen kan kantbytet genomföras genom att styra snowboardens riktning i fallinjen. Här går snowboardens riktning och hastighetens riktning ihop naturligt.

23 Snowboardteknik och analys del 1
TORISION-TWIST AV SNOWBOARDEN (PEDDLING) Genom att du minskar kantvinkeln vid ena änden av snowboarden och ökar kantvinkeln vid den andra kan du skapa en rotation i snowboarden. Rotationen uppstår därför att friktionen är mindre där kantvinkeln är mindre.

24 Snowboardteknik och analys del 1
SVÄNGENS FASER Undantag: Nybörjarsvängen delar vi in i hälkant, fallinje och tåkant

25 Snowboardteknik och analys del 1
Hur påverkar förutsättningarna vårt val av teknik? Fysisk status? Färdighetsnivå? Motorik? Fysisk utveckling (ålder, mognad)? Rädsla? Självförtroende? Ambitionsnivå? Utrustning (bräda, bindningar, boots)? Terräng (lutning på backen etc.)? Snöförhållanden? Sikt? Väder?

26 Snowboardteknik och analys del 1
Gruppdiskussion Analysera nybörjarsvängen med hjälp av modellen snowboardteknik


Ladda ner ppt "Snowboardteknik och analys del 1"

Liknande presentationer


Google-annonser