Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jesus & Lärjungarna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jesus & Lärjungarna."— Presentationens avskrift:

1 Jesus & Lärjungarna

2 Palestina/Israel Vid Jesu tid levde ungefär en halv miljon judar i Palestina. Palestina var uppdelat i 3 områden: Galileen, Samarien och Judeen. På grund av tidigare krig och konflikter hade många judar flyttat till andra områden, till exempel Grekland och Rom. Israel var judarnas heliga land som Gud utlovat sitt folk. Jerusalem var fortfarande viktigt eftersom här stod det heliga templet. Greker och Romare kallade området för Palestina. Judar kallade området för Israel.

3 En Romersk Provins På Jesu tid hade Romarriket expanderat och hade kontroll över områden från Spanien i väst till Palestina i öst. Palestina styrdes ofta av en kung som lydde under Rom - den mest kända var Herodes. Kungen skulle bland annat se till folket betalade skatt och att de inte gjorde uppror mot Rom.

4 Missnöje mot Romarna Judiska handelsmän tyckte om romarna och tjänade på att handla sina varor inom riket. Andra judar, såsom fariséerna, gillade inte alls romarna och försökte göra Israel till en egen självständig stat. Fariséerna var strikt religiösa till den judiska lagen och följde det som stod i bibeln till punkt och pricka. Man gillade därför inte att romarna bestämde hur de skulle leva.

5 Missnöje mot Romarna Seloterna, en judisk gruppering, använde till och med våld för att tvinga iväg romarna. De kallades för knivmännen eftersom de ofta bar med sig knivar som de attackerade romerska soldater med. Många av de seloter som blev gripna spikades upp på kors tills de dog - precis som Jesus senare skulle avrättas.

6 Drömmen om Messias Långt innan Jesus föddes hade judar drömt om tiden när Messias skulle komma och frälsa sitt folk. Judarna var säkra på att Messias var en människa som skulle skapa ett fritt och lyckligt Israel befriat från krig och elände. I judisk tradition hänvisade man till kung David som besegrade Goliat och senare blev smord till kung i Israel. Kung Davids ättlingar skulle senare också bli kungar i Israel i evig tid. Under Romarrikets styre växte drömmen om Messias - många hoppades att Romarna skulle besegras.

7 Den Kristna Bibeln Testamente = Förbund/Överenskommelse
Gamla Testamentet = Judarnas bibel Nya Testamentet 39 böcker sammanlagt TaNaKh 27 böcker sammanlagt 5 Moseböckerna = Tora Profeterna = Neviim Skrifterna = Khetuvim De 4 evangelierna (Matteus, Markus, Lukas, Johannes) 21 Brev (Paulus) Apostlagärningarna Uppenbarelseboken

8 De Fyra Evangelierna Allt vi vet om Jesus födelse och liv kommer från de fyra evangelierna. Det är från dessa texter som man har skapat en bild av vem Jesus var. Evangelium betyder ungefär glatt budskap. Författarna till dessa texter ville övertyga läsare om att Jesus verkligen var Messias.

9 Apostlagärningarna Efter Jesus korsfästelse, död och uppståndelse fortsätter Bibeln med Apostlagärningarna. Apostlar var alltså de lärjungar som funnits nära Jesus. Apostlarna får i uppdrag av Jesus att sprida hans budskap.

10 Breven och Uppenbarelseboken
Många av de brev som ingår i Bibeln är skrivna av Paulus. Han kom att skriva många brev till olika kristna församlingar. Uppenbarelseboken är den sista skriften i Bibeln. Denna bok handlar om vad som ska hända vid tidens slut. Jesus ska nedstiga och besegra djävulen.

11 Jesu födelse I staden Nasaret levde för 2000 år sedan Maria som var förlovad med Josef. En dag framträdde ängeln Gabriel och berättade att Maria skulle föda en son och ge honom namnet Jesus. Ängeln Gabriel besökte även Josef för att övertyga honom att stanna hos Maria. "Hur då?" tänkte Maria som aldrig haft någon man. Ängeln Gabriel försäkrade då Maria att hon skulle bli gravid genom helig ande - vad vi kallar för jungfrufödsel.

12 I Betlehem Vid tiden för Jesu födelse utfärdade kejsar Augustus skattskrivning. Josef begav sig därmed tillsammans med Maria till Betlehem. Eftersom de inte var rika fick de spendera natten i ett stall. Under natten föddes Jesus som Maria la i en krubba. Guds son var född. Stjärntydare såg på himmelen att Messias fötts. När de kom fram till Jesus skänkte de tre gåvor - guld, rökelse och myrra.

13 När föddes Jesus? Enligt vår tideräkning föddes Jesus vid år 1 den 25 december. Men detta är förmodligen inte sant. Det står i bibeln att Herodes lät döda alla små pojkar vid Jesu födelse. Herodes dog 4 f.v.t. - så därför lär Jesus redan då varit född. Enligt bibelforskare föddes Jesus någon gång mellan 7 och 4 f.v.t.

14 Johannes Döparen Under Jesu tid levde en underlig man som hette Johannes. Johannes vandrade omkring i ödemarken i Palestina och levde på gräshoppor och honung. Många tyckte att han var konstig medan några trodde att han verkligen var den förutspådde Messias. Johannes avvisade sådana påståenden men vittnade om att Messias snart skulle komma.

15 Vad menade Johannes? Johannes menade att människor behövde lämna sina gamla liv, bekänna sina synder, bättra sig och starta ett nytt liv. Detta kunde de göra genom att sänka sig ner i vattnet. När de stod upp hade Gud renat dem från sina synder. Enligt bibeln döptes flera tusen människor på detta sätt.

16 Jesus blir döpt - dopet blir helig handling
En dag stod så Jesus där vid Jordanfloden. Johannes kom även då att döpa Jesus. "När Jesus hade blivit döpt steg han genast upp ur vattnet. Himlen öppnade sig och han såg Guds ande komma ner som en duva och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sa: Detta är min älskade son, han är min utvalde" (Mat 3:16-17). Utifrån denna text i Bibeln har dopet blivit en helig handling som kristna genomför ännu idag.

17 Jesus samlar sina lärjungar
När Jesus blivit döpt började han vandra omkring och tala till människor. Genom olika typer av mirakel lyckas Jesus samla en skara anhängare omkring sig - de blir de 12 lärjungarna. Alla dessa lärjungar var enkla fiskare eller jordbrukare. De tvingades lämna sina familjer och liv för att följa Jesus.

18 Jesus Budskap Den Gyllene Regeln
Jesus predikade ofta om hur människor ska bete sig mot varandra. Han menade att våld föder våld. "Om någon slår dig på den högra kinden, så vänd den andra mot honom" (Mat 5:39) Tro på mig för att komma till Guds rike Visa kärlek till Gud och andra Älska dina fiender Spara inte pengar Den Gyllene Regeln Jesus ville att alla ska behandla varandra lika. Behandla andra som du vill att de ska behandla dig.

19 Berömda Berättelser Lugnar en storm
En dag när Jesus och hans lärjungar var ute och seglade i en båt blev det ett hemskt oväder. Vågorna gick höga. Vinden blåste. Lärjungarna var rädda att båten skulle sjunka. Lärjungarna letade efter Jesus. När de hittade honom låg han och sov. ”Rädda oss!” ropade de. Jesus ställde sig upp och befallde stormen att lugna sig. Lärjungarna såg på medan vågorna slutade slå och vinden slutade blåsa. Stormen var över, precis som Jesus hade befallt.

20 Berömda Berättelser Går på vattnet
En dag var lärjungarna ute på Galileiska sjön när en storm närmade sig. Jesus såg att lärjungarna kämpade för att ro i land. Då gick Jesus ner till sjön och gick på vattnet fram till båten. När Jesus kom fram satte han sig i båten och plötsligt stillade stormen. Lärjungarna sa då: "Du är verkligen Guds son"

21 Berömda Berättelser Förvandlar vatten till vin
Jesus och hans mor Maria hade blivit bjudna till bröllop. Efter flera dagar av festligheter började vinet ta slut. Jesus sa då till några tjänare att fylla stora krukor med vatten. När de gjort det bar de fram krukorna till gästerna. Plötsligt var vattnet förvandlat till vin.

22 Berömda Berättelser Mat åt många tusen
En dag besökte Jesus och hans lärjungar en stor folksamling. Människorna var hungriga men hade bara fem brödbitar och två fiskar. Då sa Jesus: "Hämta bröden och fiskarna". Folket satte sig på gräset medan Jesus blickade mot himlen och bad till Gud. Plötsligt fylldes korgar som lärjungarna höll i med fiskar och bröd. Alla kunde äta sig mätta.

23 Berömda Berättelser Lasaros uppväcks från döden
En vän till Jesus som hette Lasaros hade blivit svårt sjuk. Jesus skyndade för att bota honom. När Jesus kom fram var det för sent eftersom Lasaros redan var död. Lasaros hade blivit begravd inne i ett berg. Man hade satt en sten framför ingången. Jesus bad då folket att rulla bort stenen. Sedan sa Jesus: "Lasaros, kom ut!” Ut ur graven steg då Lasaros vid liv igen.

24 Vad ska man tro? Allt det som står i Bibeln tolkas på olika sätt. Vissa tror bokstavligt på allt innehåll. Man tänker då att Jesus verkligen hade gudomliga krafter och kunde utföra mirakel. Bibelforskare har ett mer kritiskt förhållningssätt. Många tror att Jesus gärningar är med i evangelierna för att övertyga oss läsare att Jesus verkligen var Messias.

25 Jesus får många fiender
Vilka var Fariséerna? Fariséerna var strikt religiösa till den judiska lagen och följde det som stod i bibeln till punkt och pricka. De höll till vid templet och var djupt troende. När Jesus predikade inför folksamlingar var han ofta kritisk mot fariseérna. Eftersom Jesus snabbt blev populär bland människorna kände sig Fariséerna hotade. Jesus hjälpte såväl fattiga, utstötta och prostituerade. Det gillade inte Fariseerna.

26 Varför gillade man inte Jesus?
Väntade på Messias - men Jesus agerade inte som man tänkt Jesus ville inte använda våld mot romarna - judarna blev besvikna Hotade judarnas sätt att leva - Jesus ville ju förändra hur man skulle leva. Han bröt till och med mot den judiska lagen ibland Jesus höjde upp sig själv som jämlik med Gud - det fick man inte göra Jesus hade hånat många - speciellt judiska präster och fariséer Man såg honom som ett hot - man var rädda att Jesus skulle ta kontroll i Palestina

27 Jesus blir förrådd och tillfångatagen
Jesus förutspår sin död Året var 33 e.v.t. Jesus och hans lärjungar är på väg till den stora staden Jerusalem för att fira påsk. På vägen berättar Jesus att han snart kommer att lida, dö och återuppstå. Judas - Förrädaren En av de 12 lärjungarna hette Judas Iskariot. När man kommit fram till Jerusalem gick Judas till templet och erbjöd sig att hjälpa prästerna att gripa Jesus. I gengäld skulle han få trettio silverpengar.

28 Den Sista Måltiden Under påskmåltiden sitter Jesus tillsammans med sina lärjungar. Alla verkar till en början glada. Plötsligt säger Jesus: "Sannerligen, en av er skall förråda mig". Alla lärjungar blir förskräckta och undrar vem som är förrädaren. Jesus säger då. "Den som doppade handen med mig i skålen, han skall förråda mig" Just då doppade Judas sin hand i skålen. Med detsamma lämnade Judas bordet och sprang iväg.

29 Påskmåltid blir Nattvard
Därefter tog Jesus ett bröd och bröt det i mindre bitar. Han sade: "Tag och ät, detta är min kropp”. Sedan tog han en bägare med vin och räckte den till lärjungarna. Han sade: "Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse” Efter Jesus dött fortsatte hans lärjungar att fira denna måltid på samma sätt. Det är vad vi idag kallar för nattvarden. Brödet och vinet ska ju representera kristi kropp och blod.

30 Judaskyssen Kort efter påskmåltiden vandrade Jesus och hans lärjungar till Getsemane trädgård på Olivberget för att be. Plötsligt kom Judas med judiska soldater fram. Judas gick fram till Jesus och kysste honom. På så sätt visste soldaterna vem som var Jesus. De tog då tag i Jesus och släpade med honom till templet.

31 Dömd till Döden och Korsfäst
Pontius Pilatus När Jesus blivit gripen förhördes han av ett judisk råd. Eftersom Jesus sa att han var Guds son menade prästerna att brutit mot lagen. Ingen fick nämligen kalla sig för Guds son. Eftersom judarna inte själva styrde sitt land var romarna tvungna att döma Jesus till döden. Med publikens rop bakom sig kom då den romerske Pontius Pilatus att döma Jesus till döden.

32 Golgata - Jesus dör När Jesus blivit dömd till döden tvingades han bära sitt egna kors. De romerska soldaterna gjorde dessutom en törnekrona som de tryckte ner på Jesus panna - han var ju judarnas konung. Jesus gick med sitt kors ut mot avrättningsplatsen Golgata. När han kom fram spikade soldaterna upp honom på korset jämte två andra som också korsfästes. När Jesus slutade andas tog hans vänner hans kropp och svepte den i linnetyg. Sedan begravde man Jesus i en grav uthuggen i ett berg. De satte sedan en stor sten framför ingången.

33 På Tredje Dagen Uppstånden
Jesus visar sig En Tom Grav Kort därefter uppenbarade sig Jesus för lärjungarna. Jesus sa till dem att sprida hans budskap. "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn" (Mat 28:18-19). På tredje dagen efter Jesus dött besökte två kvinnor graven. När de kom fram märkte de att stenen framför ingången var borta. De gick då in i gravkammaren men Jesus kropp var borta. Från ingenstans uppenbarade sig då en ängel och sa: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, så som han sade" (Mat 28:5).


Ladda ner ppt "Jesus & Lärjungarna."

Liknande presentationer


Google-annonser