Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jörgen Lundälv Docent i socialt arbete, Göteborgs universitet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jörgen Lundälv Docent i socialt arbete, Göteborgs universitet"— Presentationens avskrift:

1 Jörgen Lundälv Docent i socialt arbete, Göteborgs universitet
HOT OCH VÅLD, HARMONI OCH SÄKRA MÖTEN - Utbredning, kunskap och prevention Säkerhetskonferens 2013 för svenska universitet och högskolor april 2013, Jönköping Jörgen Lundälv Docent i socialt arbete, Göteborgs universitet

2 Forskningsrapport: Harmoni och säkra möten Jörgen Lundälv Docent i socialt arbete Göteborgs universitet

3 Vad vet vi om hot och våld i socialt arbete?
Vilken kunskap finns? Hur tas erfarenheter tillvara?

4 Tre perspektiv – Tre horisonter
Brottsofferperspektivet Klientperspektivet Socialarbetarperspektivet

5 Begrepp och definitioner
Våld: Begreppet våld inom vård och omsorg kan definieras som en avsiktlig, eller synbarligen avsiktlig, aggressiv handling, som leder till psykisk eller fysisk skada hos en annan människa”. (s.10 i Hallberg, 2011). Hot: ” Med hot inom vård och omsorg avses muntliga (eller skriftliga) hotelser om fysiskt våld eller skadegörelse. Hoten kan vara riktade mot en vårdgivare eller mot vårdtagaren själv, till exempel som hot om självmord. Exempel på hot som riktas mot en eller flera vårdgivare kan vara obscena eller aggressiva gester, sexuella närmanden eller anspelningar. Hot kan också utgöras av personangrepp och innebära nedsättande kommentarer och omdömen om en specifik vårdgivare” (s.8 i Hallberg, 2011).

6 Utbredning Hälften av dem som drabbas av hot och våld i sitt arbete är anställda inom kommuner och landsting. I en undersökning genomförd av AV och SCB (2001) rapporterade mer än var tredje kvinna inom vård- och omsorgssektorn att hon utsatts för hot eller våld på arbetet under de senaste tolv månaderna” (s.7 Hallberg, 2011).

7 Traumatisk händelse: ”En traumatisk händelse utgör vidare ett allvarligt hot mot ett eller flera av personens grundläggande behov och värden, som dennes sociala identitet, trygghet och livsmål. Händelser som kan leda till ett trauma sker ofta med en plötslighet och en våldsamhet som personen är helt oförberedd på” (Barbro Lenneér Axelsson, 2010)

8 Emotionellt stöd: Emotionellt stöd är det allra vanligaste och behövs i samband med alla slags kriser och sorger. Det innebär samtal med närstående inom och utanför familjen, där den berörda möter engagemang, förståelse och omsorg, liksom uppmuntran och bekräftelse. (Barbro Lenneér Axelsson, 2010)

9 FALL 1 "I de ärenden där det förekommer hot om våld och andra hotelser finns i dag ett mycket knappt utrymme för kollegor att stötta och handleda varandra", skriver skyddsombudet. Socialsekreterarna upplever att de inte hinner sköta sina uppgifter på ett korrekt sätt, att de mår psykiskt och fysiskt dåligt av den allt mer pressade arbetssituationen och att oerfarna socialsekreterare får inte erforderlig hjälp”. Källa: Skyddsombudets larm tas på allvar. Tidningen Finnveden den 10 april 2013.

10 FALL 2 ”Vid ett tillfälle när vakten inte var på plats slog han in dörren till receptionen. X beskriver det som att han "gick bärsärk". Mannen var så våldsam att personalen låste in sig i arkivet tills polisen kom. - Sju gånger har han brutit mot besöksförbudet. En del mår sämre än andra av det. Vi ställer upp med vad vi kan och har anmält händelserna till Arbetsmiljöverket och kontaktat företagshälsovården, säger X”. Källa: Personalen på soc sökte skydd i arkivet. Nordvästra Skånes Tidningar den 30 mars

11 FALL 3 ”En man gick in på socialtjänsten i Skurup beväpnad med en slägga och slog sönder ett kontor på måndagen. Polisen grep honom på plats” //” Han slog därefter sönder en socialsekreterares tjänsterum. Mannen ska inte ha varit högljudd eller stökig, enligt personalen som var på plats. I stället tog han sig målmedvetet in till tjänsterummet som tillhörde en viss socialsekreterare”. Källa: Greps efter släggattack mot socialen. Skånska Dagbladet den 26 mars 2013.

12 FALL 4 En man får villkorligt straff efter att ha hotat en socialsekreterare i Kungsbacka. Mannen åtalades för två fall av hot mot tjänsteman mot två olika socialsekreterare under Mannen döms nu för det ena fallet då han hotade en socialsekreterare med att ta till våld om han skulle få sin vilja igenom. Han ska vid tillfället sagt att han vet vem socialsekreterarens make är, var de båda bor samt att han har kontakt med en kriminell mc- organisation”. Källa: Döms för hot mot socialsekreterare. Göteborgs-Posten den 13 februari 2013.

13 Rekommendationer: ”Som ett led i att förebygga hot och våld inom vård och omsorg behövs fler människor i vården, vilket måste ske på bekostnad av en minskad administrativ verksamhet” (s.38 i Hallberg, 2011).

14 Rekommendationer: För att minska förekomsten av hot och våld inom vård och omsorg så krävs starka, tydliga och kunniga chefer, som är utbildade för att organisera och leda arbetet på en arbetsplats samt verka för en kreativ och psykosocialt god arbetsmiljö”. (s.38 i Hallberg, 2011).

15 Skadeförebyggande åtgärder fortsättning
Utbildning nödvändig för handläggare inom socialtjänsten. Empatisk förmåga, social kompetens och handlingsberedskap är nödvändiga inslag i det skadeförebyggande arbetet. Utsatt socialarbetare måste få handledning. Informella samtal med kollegor är otillräckligt.

16 Slutsatser Socialt stöd och emotionellt stöd viktigt. Viktigt med avvikelserapportering och uppföljning av skadeerfarenheter Drabbade socialarbetares erfarenheter viktiga att följa upp och studera på lång sikt Behov av nationella studier påtagliga.

17 Läsa mer Lundälv,Jörgen. (2007). Harmoni och säkra möten. Gävle: Meyers förlag. Hallberg,Ulrika. (2011). Kunskapsöversikt – hot och våld inom vård och omsorg. Rapport 2011:16. Stockholm: Arbetsmiljöverket. Andersson,Frida. (2011). Våld och hot om våld inom socialt arbete – en studie om fem socialarbetares upplevelser och förståelse av våld och hot om våld från brukare. Examensarbete, Institutionen för socialt arbete, Linnéuniversitetet. Höstterminen 2011. AFA Försäkring (2011). Rapport om hot och våld bland kommun- och landstingsanställda Stockholm: AFA Försäkring. Arnetz J. (2001). Våld i vårdarbete. Lund: Studentlitteratur. Menckel E. (2000). Hot och våld i vård och omsorg. Stockholm: Arbetslivsinstitutet.

18 Läsa mer Liljedahl,Martina. (2013). Döms för hot mot socialsekreterare. Göteborgs-Posten den 13 februari 2013. Wenger,Eva-Pia. (2013). Greps efter släggattack mot socialen. Skånska Dagbladet den 26 mars 2013. Sandström,Sven. (2013). Personalen på soc sökte skydd i arkivet. Nordvästra Skånes Tidningar den 30 mars 2013. Gärdeman, Lena. (2013). Skyddsombudets larm tas på allvar. Tidningen Finnveden den 10 april 2013.


Ladda ner ppt "Jörgen Lundälv Docent i socialt arbete, Göteborgs universitet"

Liknande presentationer


Google-annonser