Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tillsammans för en smartare välfärd

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tillsammans för en smartare välfärd"— Presentationens avskrift:

1 Tillsammans för en smartare välfärd
Det här är det tre aktörerna som ska stötta kommuner, landsting och regioner i att bättre och snabbare utnyttja digitaliseringens möjligheter för verksamhetsutveckling.

2 Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället fram till år 2025.
UD:s kansli för strategisk analys, World Economic Forum Vi kan börja med att konstatera detta.

3 Vi kan också konstatera att invånarnas förväntningar på oss i offentlig sektor är höga – men vi lever inte upp till dem. Siffrorna är hämtade från en SIFO-undersökning SKL lät göra våren 2016. (samtliga frågor och utvecklade svar finns

4 Särskilt fokus på de här siffrorna – få av invånarna tycker att vi lever upp till deras förväntningar.

5 Det här är siffror från en uppföljning vi har gjort utifrån självskattningsverktyget e-Blomlådan, som många av kommunerna använder sig av.

6 Därför förvärvar SKL Inera AB
Öka takten och stödja kommuner, landsting och regioner att effektivisera och utveckla verksamheten med hjälp av digitalisering. Inera blir en plattform för utveckling och förvaltning av gemensamma digitala lösningar även för kommunerna – sänkta kostnader för utveckling och förvaltning, höjd utvecklingstakt Återanvända det som Inera tidigare utvecklat för landsting och regioner i form av tjänster, infrastruktur och säkerhetslösningar, för de verksamhetsområden som kommunerna ansvarar för, till exempel skola, omsorg och samhällsbyggnad. Som delägare kan kommuner, landsting och regioner använda Ineras tjänster utan föregående upphandling, genom ett undantag i lagen om offentlig upphandling.

7 Breddat ägande ger stora fördelar
Ger bättre förutsättningar att tillsammans utveckla tjänster och lösningar – för att effektivisera och förenkla för invånare, företag och den egna verksamheten. Alla delägare i Inera AB kan använda sig av bolagets tjänster utan föregående upphandling. SKL Kommentus kan bidra med gemensamma upphandlingar och underlag för kravställning. Enklare att samarbeta – kommuner emellan och kommuner, landsting/regioner emellan. Takten i digitalisering i offentlig sektor kan öka och vi kan bättre tillgodose invånarnas förväntningar.

8 Ägardirektiv Bolagets verksamhet Bolaget ska samordna, tillhandahålla och utveckla tjänster och lösningar till stöd för digitalisering och verksamhetsutveckling i kommuner, landsting, regioner, samt bolag och organisationer som de utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över, inom deras verksamhetsområden och ansvar. … Bolaget ska i första hand ta fram gemensamma tjänster och lösningar till stöd för digitalisering och verksamhetsutveckling inom områden där marknaden inte bedöms kunna tillgodose ägarnas behov och intressen. Bolaget ska så långt möjligt nyttja marknaden och föreliggande konkurrensförhållanden. Utdrag ur ägardirektivet, antogs av ägarrådet och är därmed förslag till bolagsstämma

9 Experter på: Standarder, kravspecifikationer och upphandlingar.
Roller och ansvar Stödjer kommuner, landsting och regioner i att effektivisera och utveckla verksamheten med hjälp av digitalisering. Koordinerande roll. Experter på: Verksamhet, föränd- ringsledning, nya arbetssätt, förankring och dialog med medlemmar och regeringen. Koordinerar och utvecklar digitala tjänster i samverkan med kommuner, landsting och regioner. Experter på: Infrastruktur, arkitektur, projektledning, utveckling, löpande förvaltning. Stärker medlemmarnas förmåga att beställa/kravställa och upphandla. Gör gemensamma upphandlingar vid behov. Experter på: Standarder, kravspecifikationer och upphandlingar. Alla resurser arbetar ihop med medlemmarnas resurser för den bästa lösningen.

10 Förutsättningar för kommunerna
Styrelsen för Inera AB består av sex kommunföreträdare, sex landstings-/regionföreträdare samt tre tjänstemän (för SKL Företag AB). Styr även genom aktieägaravtal, ägarråd och bolagsstämma. I ägarrådet har samtliga ägare varsin plats. Alla ägare har lika många aktier (5). Ineras verksamhet är och ska vara självfinansierad. SKL Företag AB och landsting/regioner står för ekonomisk garanti de första åren. Det behövs bra processer hos Inera för att ta hand om idéer, behov och önskemål även från kommunerna. Ett arbete pågår för att hitta formerna för detta, och kommunerna behöver själva vara med och utforma processerna. I styrelsen för Inera sitter både politiker och tjänstemän. Styrelsen utsågs vid en extra bolagsstämma den 16 mars 2017 och föreslås bli omvald vid bolagsstämman den 7 juni. Det första ägarrådet ägde rum den 21 april, men då hade ingen kommun hunnit att bli medlem. Ytterligare ett ägarråd planeras till senhösten 2017. Den ekonomiska insatsen för kommunerna är de kronorna som de fem aktierna kostar. Det finns inga krav på ytterligare kapitaltillskott. Däremot kommer det att finnas kostnader för exempelvis gemensamma utvecklingsinsatser och för lokal implementering. Men utveckling och implementering kostar pengar redan idag – genom att vara delägare i Inera och dela på kostnaderna kan skattepengar och medarbetarnas tid användas mer effektivt. Inera har idag en fastställd process för hur idéer, behov och önskemål från landsting och regioner processas. Ambitionen är att denna befintliga process bildar grunden även för de kommunala behoven, men kommunerna kommer att vara med i arbetet för att utveckla processerna så att de fungerar bra även för kommunerna.

11 Processen ”Bästa sättet för SKL att stötta den digitala utvecklingen i kommunsektorn.” Förberedelser under flera år. Förankring framför allt med landstingsdirektörerna och kommundirektörer. Beslut i styrelsen för SKL Företag AB och SKL (september-oktober 2016) att förvärva Inera AB. Landsting och regioner har sålt 145 (av 150) aktier till SKL Företag AB. SKL Företag erbjöd den 24 mars samtliga kommuner att köpa fem aktier vardera, till en kostnad av kr. SKL Företag kommer även i fortsättning att vara majoritetsägare (max 50,8 procent av aktierna). Ingen part är skyldig att tillföra ytterligare medel till bolaget. SKL Företag ställer en förlustgaranti på max 35 mnkr. En omfattande process har föregått erbjudandet till kommunerna. Frågan lyftes upp inom ramen för SKL:s arbete med gemensamma digitala lösningar för kommuner, landsting och regioner. Även ett sätt att hantera samspelet mellan de olika aktörerna inom kommunsektorn. I förberedelserna har bl.a. ingått en rad utredningar samt diskussioner med landstingsdirektörer och kommundirektörer. Det har också funnits en särskild styrgrupp för arbetet. SKL Företag AB kommer även i fortsättningen att vara majoritetsägare, men medlemmarnas/aktieägarnas inflytande säkras genom ägarråd och bolagsstämma.

12 Juridisk granskning Fördjupad juridisk analys gjord av SKL.
Bolagsordning, aktieägaravtal, ägardirektiv och övriga avtal har arbetats fram med stöd av extern juridisk expertis. Avstämning med jurister från de tre största landstingen/regionerna och fyra största kommunerna. Second-opinion genomförd för de upphandlingsrättsliga delarna. Det har skett en omfattande juridisk granskning, främst med tanke på det undantag i Lagen om offentlig upphandling som ska tillämpas.

13 Detta händer framöver En extra bolagsstämma hölls den 16 mars, då SKL Företag AB tillträdde som ägare. Ny styrelse valdes 16 mars. Det första ägarrådet 21 april, då med endast tidigare ägare. Ordinarie bolagsstämma 7 juni 2017. Nytt ägarråd under senhösten 2017. Nya delägare registreras efterhand.

14 Ineras nya styrelse I styrelsen finns sex politiker från landstings-/regionsidan och sex från kommunsidan samt tre tjänstemän.

15 Bred förankring och politisk styrelse
Ägarrådet Styrelse Presidiet Beredningsgruppen Inera AB Programrådet Förvaltnings- grupp Projektgrupp Bolaget ägs av SKL företag Från och med 2017 erbjuds kommunerna att bli delägare i bolaget. Former för förankring med kommunerna i grupperingarna programråd och beredningsgrupp tas fram successivt under 2017. Ägarrådet är Ineras högsta beslutande organ, de träffas en gång per år och tar beslut kring strategiska, ekonomiska och viktiga övergripande frågor för bolaget. Vid ägarrådet ska alla ägare representeras, dock kan detta ske via ombud. Bolaget leds av en styrelse med sex politiker från landsting och regioner och sex politiker från kommuner samt tre tjänstemän från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Beredningsgruppen består idag av landstings-/regiondirektörer och hälso- och sjukvårdsdirektörer. Programrådet, som är Ineras kanal för förankring, dialog och samverkan med landsting, regioner och kommuner, de säkerställer så det finns deltagare med strategisk verksamhets-, kommunikations- och it-kompetens i förvaltning- och projektstyrgrupper. Rådet ansvarar för att samverkan sker med ledningsnätverken, det vill säga hälso- och sjukvårdsdirektörer (HSD), informationsdirektörer (ID), IT- direktörer (SLIT), samt ekonomidirektörer och de kommunala chefsnätverken. Det är också rådgivande till beredningsgruppen. Inom Inera finns flera förvaltningsgrupper och projektgrupper som bemannas med kompetens från landsting, regioner, kommuner och andra organisationer såsom eHälsomyndigheten, Socialstyrelsen, SKL med mera.. Inera har cirka 157 anställda och har sina lokaler i Stockholm. Förvaltnings-grupp Projektgrupp Förvaltnings-grupp Projektgrupp Projektgrupp Förvaltnings- grupp

16

17 Viktigast: vilka är de största behoven i kommunerna?
Det är behoven i kommuner, landsting och regioner som ska ligga till grund för det som sedan blir en gemensam färdplan för en smartare välfärd. Gemensam färdplan

18 Smartare välfärd Färdplan för inriktning och samverkan mellan kommuner, landsting och regioner kring digitalisering Landsting och regioner har redan sin prioriteringsprocess och det finns en plan för de kommande åren – nu behöver kommunerna också ena sig om motsvarande plan, som naturligtvis också kan hänga ihop med landstingens/regionernas plan.

19 Hur fångar vi kommunernas behov?
Dialog med kommuner, t.ex. via SKL:s nätverk Regionala konferenser Dela Digitalt, Regionala e-samordnare Programkontor Det finns flera olika vägar att ta reda på kommunernas behov. Bland annat finns många olika nätverk, kopplade till SKL, och även webbplatsen Dela Digitalt ( kan användas. På webbplatsen samlas idéer, genomförda projekt och önskemål om gemensam utveckling. Under 2017 besöker också SKL, Inera och SKL Kommentus flera orter för dialog med kommunföreträdare. För landsting och regioner har Inera idag processer för hur utvecklingsidéer, önskemål och behov samlas in och bereds. Dessa processer behövs för att ta reda på hur omfattande behoven är, hur många som är intresserade, hur finansieringen ska ske och hur tjänsten/lösningen ska förvaltas. Hur processerna ska se ut när bolagets tjänster blir en angelägenhet även för kommunerna, behöver kommunerna själva vara med och utforma.

20 Några exempel på tjänster och lösningar för kommuner
SSBTEK – för handläggning av ekonomiskt bistånd Serverat – förenklar för den som vill starta företag Bokning och bidrag – för enklare bokning av lokaler och hantering av bidrag och betalning Bibblix – ett digitalt bibliotek för barn och unga Genom Inera kan många befintliga lösningar återanvändas, och Inera kan också åta sig att utveckla och förvalta nya tjänster och infrastrukturlösningar. Oftast sker utvecklingen av aktörer på marknaden. SKL Kommentus kan göra upphandlingar som alla delägare i Inera kan avropa. Det här är några exempel på tjänster eller lösningar där SKL, Inera och SKL Kommentus kan underlätta för kommunerna. SSBTEK – samlad information som underlättar kommunens handläggning av ekonomiskt bistånd och ger säkrare uppgifter I dagsläget använder 252 av landets kommuner tjänsten. SSBTEK gör det möjligt för kommunen att via sitt verksamhetssystem elektroniskt få utlämnat information från: Arbetslöshetskassornas samorganisation Arbetsförmedlingen CSN Försäkringskassan Pensionsmyndigheten Skatteverket Serverat Genom digitala lösningar blir det enklare att starta och driva företag, samtidigt som kommunernas arbete effektiviseras. Tillsammans med kommuner, Tillväxtverket och Bolagsverket driver SKL programmet Serverat för att utveckla dessa digitala lösningar. Arbetet inleds med restaurangbranschen med ambitionen att framöver omfatta fler branscher. Karlskrona kommun var först ut att börja använda tjänsten. Bokning och bidrag Boknings- och bidragslösningen syftar till att göra det enkelt för alla som vill använda sig av kommuners lokaler och anläggningar. Genom tjänsten ska föreningar eller privatpersoner kunna hitta lediga lokaler och boka, betala och söka bidrag i en och samma lösning. Samtidigt kommer administratörer inom kommunens kultur- och fritidssektor få tillgång till uppgifter för fakturering, uppföljning och utbetalning av bidrag. För att spara resurser går 200 av landets kommuner ihop och upphandlar den nya boknings- och bidragslösningen tillsammans. Under åren kommer framför allt 15 pilotkommuner tillsammans med SKL och deltagande leverantörer att arbeta med upphandling, utformning och testning av lösningen. Med start 2020 beräknas lösningen kunna avropas på bred front.  Bibblix – en app från biblioteket En app som utvecklats av kommunerna Stockholm, Malmö eller Katrineholm. Med appen och lånekort kan 6-12-åringarna läsa böcker direkt i surfplattan eller mobiltelefonen. Här pågår en översyn för att se om Inera kan förvalta systemet.

21 Vad händer nu? 24 mars: erbjudande till samtliga kommuner om att köpa aktier och bli delägare Behöver vara ett fullmäktigebeslut Anmäl till SKL Företag AB när beslut är fattat, köp registreras fortlöpande Kommunen kallas till kommande ägarråd och bolagsstämma Ingen bortre tidsgräns för att registrera köp Frågor? Se skl.se/inera eller mejla Erbjudandet till kommunerna skickades ut den 24 mars En månad senare tog de första kommunerna beslut om delägarskap: Degerfors, Ydre och Linköping. Det behövs ett fullmäktigebeslut eftersom det formellt handlar om köp av bolag. SKL Företag AB registrerar kommunernas beslut efterhand, och skickar då ut de dokument som behöver undertecknas (aktieöverlåtelseavtal samt anslutningsavtal) av båda parter. Ett ägarråd planeras till november-december 2017 för att de kommuner som då tagit beslut ska kunna börja använda Ineras tjänster (alla kommuner använder redan idag några av bolagets tjänster, bl.a. Nationell patientöversikt).

22 ww.skl.se/inera inera@skl.se


Ladda ner ppt "Tillsammans för en smartare välfärd"

Liknande presentationer


Google-annonser