Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avPer-Erik Olofsson
1
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8
2
HKK åk.8
3
Hem-och Konsumentkunskap HKK (förkortning) H E M Hälsa Ekonomi Miljö
4
Kunskapskrav Du ska kunna: Planera och tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden. Använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert sätt som fungerar bra när du planerar och lagar måltider och gör andra uppgifter i ett hem. Värdera ditt eget arbete och resultat. Planera och beskriva samt berätta om varierade och balanserade (”nyttiga”) måltider för olika människors behov. Räkna ut måltidskostnad utifrån givna livsmedelspriser. Ge exempel på hur man kan vara miljösmart när man väljer och tillagar mat. (säsong, närproducerat, ekologiskt). Återvinning och sopsortering. Känna till de vanligaste miljömärkningarna. Motivera val av råvaror med tanke på hälsa, miljö och ekonomi.
5
Mål från LGR11, kursplanens syfte Planera måltider och tillaga mat för olika situationer och sammanhang, (HKK) Hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, (HKK) Värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling. (HKK)
6
Konsekvensförståelse.. Konsekvens = Det som händer, följd, resultat av något som görs, ett beteende. För att förstå konsekvenser måste du ha fakta för att kunna argumentera, göra jämförelser, och resonera. Du ska få Konsekvensförståelse vad gäller livsstil, hälsa, ekonomi och miljö. (H E M)
7
Livsstil = Ditt sätt att leva. Dina vanor och ovanor. Allt påverkar dig. Val av? Livsstil – mat – hälsa – ekonomi – miljö Ditt sätt att leva påverkar din hälsa, ekonomi och miljö. H E M Det är förståelsen kring detta som är ett av huvudsyftena med ämnet.
8
Fakta finns I din HKK-bok, du kan också hämta fakta från många bra sidor på nätet. Bra länkar att använda finns på HKK-bloggen. Se kategorier (mappar) http://hkk-bloggen.barrdahl.se/
9
Arbetsområden Praktiska matlagning Mat och miljö Mat och hälsa Måltiden Varukorgen
10
Sover för länge Ingen frukost Trött och hängig Orkar inte prestera så bra Inget bra resultat
11
Bedömning Din förmåga att tillaga måltid samt därefter genomföra övriga uppgifter som krävs. Din förmåga att använda metoder, redskap och livsmedel på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Din förmåga att beskriva och bedöma din egen arbetsprocess och resultat. Din förmåga att räkna ut måltidskostnad. Dina kunskaper att se samband och konsekvenser mellan mat och hälsa, mat och miljö och mat och ekonomi. Din förmåga att resonera och berätta kring de val du har gjort, att se samband mellan mat och hälsa, mat och miljö samt mat och din egen ekonomi.
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.