Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God man för ensamkommande barn
Advertisements

Våldsutsatta kvinnor berättar En utvärdering av projekt Karin
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
1 Den parlamentariska socialförsäkrings- utredningens seminarium om arbetslöshets- försäkringen Ulrika Vedin | Enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Aktör / Struktur.
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
SOCIALTJÄNSTLAGEN SoL
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
BARNKONFERENS 2012 Said Niklund, förvaltningschef, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Trollhättans Stad.
Alla kan påverka!.
Internationell Ekonomi
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Att höra an till någon- anhörig
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Patientmaktsutredningen
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Socialtjänstlagen, SoL
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
Debattera.
UPPSALA.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
RÄTTSSÄKERHET JURIDISKT
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Vi ska gynna den fria rörligheten
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET Stockholm, torsdag 24 januari 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
RÄTTSSÄKERHET Från grundlag till Allmänna råd, journalskrivande Från grundlag till Allmänna råd, journalskrivande ÄNDRA GYNNANDE BESLUT Oj då, det blev.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID Östersund, tisdag 24 september 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
Fem punkter RÄTTSSÄKERHET EU-MEDBORGARE MISSBRUKARE STUDERANDE
Handläggarhalvdag om ekonomiskt bistånd
HANDLÄGGNING AV EKONOMISKT BISTÅND
Rättigheter och rättsskipning
Målgrupp Flyktingar och anhöriga utgör huvudmålgrupp.
ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET
Tiggarna på våra gator – hur ska vi förhålla oss?
Stöd i återvändande för personer utsatta för prostitution och människohandel
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Arbetssätt. Etablera gemensamma former Inriktnings- och samordningsfunktion StödKontakt.
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagda punkter Konstgräs Läromedel Paviljongen 2. Skolans verksamhet - Polisingripandet förra veckan - Betyg.
Tiggare och socialt utsatta- så jobbar Polisen
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg, sektionen för vård och socialtjänst
EU-medborgare i Göteborg ”Vi vet att lösningen inte finns hos oss, utan i de länder de kommer ifrån, men nu är de här och vi kan inte gå förbi en människa.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Handläggning Ekonomiskt bistånd 19 oktober 2016 Botkyrka Nils Allan Danielsson självutnämnd specialist.
Handläggning Ekonomiskt bistånd
EU-medborgare Missbrukare Ideellt skadestånd
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Landsbygdskommittén.
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Vad är barn? Det är något man räknar norm på!.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Miljömålen består av tre slags mål
Så jobbar vi med hemlöshetsfrågan
Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet Presentation drogFOKUS Carola Bardage,
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Miljömålen består av tre slags mål
Hot och hat mot förtroendevalda
Presentationens avskrift:

Utsatta EU-medborgare i Trollhättan

Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts ha sin försörjning ordnad Det uppstår problem när man sätter upp tältläger och inte har tillräckliga faciliteter. Det kan handla om hygien eller någonstans att göra av sitt avfall. Ofta är den här typen av problem som kommuninnevånarna reagerar på boende- och sanitetsproblemen var två av de största utmaningarna att lösa

Vi följer socialtjänstlagen och har ett akut ansvar för de som vistas i kommunen. Vi möter EU-migranterna värdigt och mänskligt men vi anser inte att vi har ett långtgående ansvar att lösa boende för andra länders medborgare som är här på grund av EU:s fria rörlighet. Vi har uppdaterat informationen om regelverket om uppehållsrätt och EU/EES-medborgares rätt till ekonomiskt bistånd på vår hemsida Vi har ett uppsökande arbete och erbjuder stöd och hjälp så att enskilda personer inte far illa. Det är framför allt uppgifter om barn och äldre i dåligt skick som mottagningsgruppen söker upp, för utredningar. Det är få individer söker hjälp. Signalen från politiken har varit ”pragmatiska lösningar under en period” och stötta civila samhället. Vi följer upp händelseutvecklingen och samlar in kunskap på området på både lokal-, regional-, nationell-nivå.

Spretigheten när det gäller insatser och osäkerheten om vad man bör göra har minskat. EU-rätten kring fri rörlighet inom EU är en internationell fråga som blivit en lokal fråga för kommunerna som blir tvungna att hantera effekterna av diskriminering och fattigdom i andra EU-länder Kommunerna ställs inför en fattigdomssituation i EU. Och alla säger att det är någon annans ansvar. Och tiggarna har blivit kommunernas och civilsamhällets ansvar Frivilligorganisationerna rycker in och stöttar- så gott det går. De frågar vad individen behöver och anpassar hjälpen mer specifikt till individen. De jobbar relationsbaserat och har haft med sig tolk eller någon som har kunnat tala bulgariska i syfte att nå fram med rätt information till gruppen och att vi får lära oss mer om vilka de är och vad det är som gör att de kommer till Trollhättan.

Frälsningsarme har haft frukostcafé en dag i veckan och i vintras delade man ut förnödenheter till EU-medborgarna Trollhättan stad stödjer frivilligorganisationer. Vi har regelbundna kontakter med nätverket som hjälper tiggande EU-medborgare och undersöker vad kommunen kan göra. När vintern kommer så ökar behoven och utsattheten. Nu hör vi från stora kommuner hur även barn och ungdomar kommer till dem. Alltifrån tre- till fyraåringar upp till tonåringar bor i tält och bilar Det är upp till Socialtjänsten i varje kommun att ansvara för barnens trygghet och skydd, men lagstiftningen som rör människor utan uppehållsrätt otydlig. Vi vill ha ett förtydligande av lagstiftningen i hanteringen av dessa frågor. Det är komplicerat med födelseattest och resedokument. Stockholm har tidigare haft fall där romska nyfödda barn har åkt tillbaka utan och blivit statslösa.

Dilemman De lokala ordningsföreskrifterna i kombination med nationell lagstiftning möter idag de allra flesta utmaningar som finns, men samtidigt ser vi en utmaning i att gällande regelverk inte följs I Utlänningslagen (2005:716) 8 kap 2§, exempelvis, ges polismyndigheten rätt att avvisa personer ”om det kan antas att han eller hon under vistelsen i Sverige eller i något annat nordiskt land inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt”. Formuleringen om ”ett ärligt sätt” är särskilt ägnad att inrymma företeelser vi önskar motverka.