Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Tips när du planerar måltider
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Under första levnadsåret
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Näringslära – vad vill du lära dig?
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. HUR? Powerpoint
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Varför?.
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Repetition.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Träningslära ÅK8.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
ATT BLI EN IDROTTARE.
 SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.  Energigivarna?  HUR? Powerpoint  Instuderingsfrågor, test på internet  talen.se/naumlrin.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringslära/Kost Maria Lund -.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Presentationens avskrift:

Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa. Centralt innehåll: Individuella behov av energi och näring, exempelvis vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov. HUR? Powerpoint Instuderingsfrågor, test på internet http://www.hkport alen.se/naumlringsl aumlra.html Film Fatta näring Maten och livet : En film om att äta rätt Arbetshäfte med uppgifter samt instuderingsfrågor

Kunskapskrav Du som elev kan ge enkla och till viss del (E) utvecklande och relativt väl (C) välutvecklande och väl (A) underbyggda resonemang om hur varierande och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Hem- och konsumentkunskap Tallriksmodellen? https://www.youtube.com/watch?v=Fi6CjKTq6kE (4.56 min) Socker? https://www.youtube.com/watch?v=LY3roPzTx6E

Matcirkeln: Grönsaker Frukt och bär Potatis och rotfrukter Mjölk och ost Kött, fisk och ägg Bröd och andra spannmål Matfett

Näringsämnen i maten.   Ge fyra exempel på livsmedel. Ge exempel på ett animaliskt livsmedel (tänk på engelskan). Ge exempel på ett vegetabiliskt livsmedel. Vad kallas de tre näringsämnen som ger dig energi? Och i vilka livsmedel kan vi hitta dem skriv ett livsmedel för varje näringsämne. Behöver alla människor lika mycket energi? Om inte vad beror det på? Hur tror du att man känner sig om man ätit för lite eller ätit mat som inte är så bra. Kan du några vitaminer. Skriv ned vad de heter och i vilka livsmedel man kan hitta dem. Kan du några mineraler (zink är en och den kan man hitta i kött) Tallriksmodellen, vad är det? 10. Gör om tallriksmodellen så den passar för tre helt olika individer. 1. en som idrottar mycket. 2. en som sitter stilla mycket 3. en som rör sig normalt mycket men som även tar det lugnt. Rita gärna. 11. Vad är matcirkeln? Varför har man gjort en sådan när tallriksmodellen finns? Du hittar en hel del information på Livsmedelsverkets sidor. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/ http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/