Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

godare, snabbare och enklare!
Träningslära med kost.
Tips när du planerar måltider
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
DAGENS LEKTION Dagens ”Varför är ni här?” Filmvisning av Älskade kött
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Repetition inför NP i biologi
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fettlösliga vitaminer A-vitamin D-vitaminE-vitaminK-vitamin Finns i: Behövs för: Brist:
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Energigivande näringsämnen
Repetition.
Livsmedelskemi.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Stekning/Fritering med MONTABES Extra jungfruolivolja
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
KOST Grupp forsläsning.
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Träff 3 Välkommen!.
1.
Kost för prestation.
Tipspromenad.
Presentationens avskrift:

Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt fett, dvs. fett som kommer ifrån djur såsom grädde, ister och kött. Flytande matfett – Främst oljor som nästan uteslutande innehåller vegetabiliskt fett, dvs. fett som kommer från växtriket

Det hårda fettet främst smör, hårt margarin och kött tillhör en grupp som heter mättat fett. Det är fett som är dåligt för dig, framförallt hjärta och kärl, men som fungerar som smakbärare i maten, dvs. maten smakar mer. Vi här uppe i Norden äter överlag för mycket mättat fett och för lite omättat fett. Smör innehåller en större andel mättat fett än margarin. Mättat fett

Omättat fett  Omättat fetter heter de mjukar fettsorter som framförallt kommer ifrån oljor. Men även fisk, nötter och kyckling innehåller mycket omättat fett.  Det är fett som är bra för dig, bra för ditt hjärta och dina kärl.  Här uppe i Norden behöver vi äta mer omättat fett och mindre mättat fett. Länder kring medelhavet där man äter mycket olja och fisk har inte alls lika mycket hjärt- och kärlproblem som vi här uppe i Norden.

Matfett vid matlagning Tänk på följande: Olja ger inte så mycket smak till maten. Däremot ger det fin färg och tål höga grader. Använd neutral olja när du ska steka, t.ex. raps- eller solrosolja. Olivolja lämpar sig inte för stekning då den inte tål så höga grader. Raps- eller solrosolja är mer skonsam för miljön då den är närproducerad. Smör och margarin ger fin smak och bra färg. Dock är det väldigt onyttigt för dig och bränner lätt.