Ellära och magnetism.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomen Vad finns inuti en atom? En liten atomkärna som består
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Syfte Utveckla förmåga att
Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Transienta förlopp är upp- och urladdningar
Ellära och magnetism.
Elektrokemi What???.
Vad menas med statisk elektricitet?
Fysik.
10.3 Magnetism.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Induktion, del 2 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
Ellära Ett laddat område.
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
Fysik och teknik – hand i hand
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Energiformer & omvandlingar
Elektricitet och magnetism
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Resistans Resistorsymbolen skrivs på två sätt:
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
En maskin för att generera (göra) elektricitet genom INDUKTION
ELLÄRA.
IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F2
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Redoxreaktioner Sid I häftet.
Frågor och svar Sant eller falskt
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
Elektricitet Ordet elektricitet härstammar från grekiska ordet elektron som betyder bärnsten. När man gnider bärnsten så kan den dra(attrahera) till sig.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Mekanik och elektronik. Mekanik Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Isac Newton Newtons lagar.
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
Magnetism och elektricitet
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektriska kretsars i boken Motstånd-resistans s
El lära pass 2 Kjell Lusth.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Elektricitet ELEKTRICITET.
Elektricitet ELEKTRICITET.
Ellära Ohms lag Ett av världens viktigaste samband kallas Ohms lag.
Mekanik och elektronik
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
ELLÄRA.
En trädgårdsmästare har 10 plantor och han vill sätta ner dem i 5 rader med 4 plantor i varje rad hur ska han göra? För att lyckas plantera 10 plantor.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
ELLÄRA.
Elkunskap 2000 kap 4 Resistorn
Presentationens avskrift:

Ellära och magnetism

Electricitet Statisk elektricitet uppstår t.ex. då man gnider ett föremål mot ett annat. Det beror på att elektronerna i föremålens atomen flyttas. Atomerna blir då elektriskt laddade.

Om ett föremål är positivt laddat och befinner sig i närheten av ett negativt laddat föremål, uppstår en spänning mellan dessa föremål. Om spänningen blir för stor så sker en urladdning.

Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol. Det måste också finnas en förbindelse mellan dessa poler för att en ström ska uppstå.

Strömstyrka mäts i Ampere (förkortas A) Och spänning i Volt (förkortas V) Alessandro Volta, som gav upphov till enheten Volt.

Olika material leder ström olika bra. Koppar är exempel på en bra ledare. Föremål som inte leder ström (t.ex. plast) kallas isolatorer.

Kopplingsschema Kopplingsscheman ritas för att beskriva hur man kopplat ihop olika komponenter. T.ex. lampor och batterier. Längst ned till höger ser man symbolerna för ett batteri, två lampor och hur de förbinds av elektriska ledare.

Parallellkopplade lampor har alla en direkt koppling till strömkällans båda poler. Seriekopplade lampor befinner sig i en och samma krets.

Resistens Resistens (kallas också motstånd) finns i de föremål som leder ström. T.ex. sladdar, glödlampor. Detta hindrar strömmen att flöda fritt. Olika föremål har olika resistens.

Speciellt tillverkade motstånd kallas resistorer eller motstånd. Resistens mäts i Ohm (förkortas med grekiska bokstaven Omega, Ω) Speciellt tillverkade resistorer

För mycket att hålla reda på! Ohms lag Ju större motstånd, desto mindre ström. Ju större ström, desto större spänning. Ju större motstånd, desto större spänning För mycket att hålla reda på!

Svara på dessa frågor: Hur kan man skapa statisk elektricitet? Vad krävs för att en elektrisk ström ska uppstå? Vad mäts strömstyrka i? Vad mäts spänning i? Ge exempel på en bra ledare! Vad är en isolator? Ge exempel på en sådan! Rita kopplingsschemans symboler för lampa och batteri! Är julgransbelysning seriekopplad eller parallellkopplad? I vad mäter man motstånd? Skriv upp Ohms lag!

Ta reda på följande: Vad är kortslutning? Vad är skyddsjordning?

Permanenta magneter De är alltid magnetiska och har en nord och en syd ända. De kan även magnetisera vissa andra metaller.

Två lika ändar repellerar varandra (stöter ifrån) Två olika ändar attraherar varandra (dras till)

Elektromagnetism Runt en elektrisk ledare uppstår ett magnetfält. Vi har hittat många användningsområden för spolar, som är en elektrisk ledare som lindats ett antal varv.

Spolar används bland annat till elmotorer.

Induktion Om man rör en magnet genom en spole så kan man skapa ström. Detta kallas induktion. Denna princip används i elkraftverk för att alstra ström.

Svara på dessa frågor: Vad är en permanent magnet? Vad händer om två likadana poler närmar sig varandra? Om det är två olika poler då? Vad är en spole? Vad kan en spole användas till? Vad är induktion? Vad kan vi använda induktion till?

Ta reda på följande: Förklara hur en elmotor fungerar! Hur fungerar en transformator? Hur gör man för att räkna ut effekt, om man vet strömstyrkan och spänningen?