Vill du fuska eller träna rent?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

”Ett skratt förlänger livet”
© CogWork, Antidopinginformation Swingweb, CogWork Mikael Åhnberg
Hälsa och Kondition.
Kondition och träning.
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Information Anabola Androgena Steroider ( AAS )
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Sjukgymnastik för äldre personer
VARFÖR IDROTT I SKOLAN ? * Du ska få träna upp din fysiska, psykiska och sociala förmåga * Ämnet ska ge dig kunskaper om en hälsosam livsstil. *
Tema Kär och galen.
Utbildning Antidoping. Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig
Tackla, blocka, fånga, kasta, springa, taktik, lagsport, styrka, disciplin, utveckling, en sport för alla, drama, eldsjälar, hårt arbete, kamratskap, glädje,
Hälsa och Beroendeframkallande medel
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Matchfixing. ”Att på ett otillåtet sätt förändra eller påverka utgången av en idrottstävling, eller del av en idrottstävling, i syfte att skapa vinning.
Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning
Sjukgymnastik vid myelom
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet.” (WHO)
0/00 Birgitta Rolfsdotter 2004 FYSS står för FYsisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Antidoping & Kosttillskott. WADA World Anti-Doping Agency World Anti-Doping code sedan 2004 Dopinglista revideras 1:a januari varje år 1. Det som alltid.
Verktyg för klubben att ta upp dopingfrågan.
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
Uppvärmning?.
Alkohol och droger En översikt.
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
När du tränar så sover du bättre på nätterna, du bränner kalorier vilket gör att du äter bättre och du tänker även bättre vilket gör att din läxa görs.
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Hälsa och Kondition.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Tobaksenheten Presentation av tobaksenheten.
Skolsköterskekongress 8 maj
Och terminens avsnitt handlar om……….
Prestation Jenny Gadell 33 år Ursprung land Venezuela idag Svenskmedborgare Har ett barn och driver eget företag MARLYN STUDIOS sedan
.Doping -och annan osund livsstil
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
Drog policy ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Som idrottsförening har vi ett stort socialt ansvar för vår verksamhet och hur vi formar idrottens attityder. Syftet.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Förälder och ny som ledare. Svensk Idrotts värdegrund Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel.
Träningslära Pontus Fabricius – Personlig Tränare, Lärare i Idrott och hälsa och Folkhälsovetenskap.
TRÄNINGSLÄRA Våra kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Vad händer med våran kropp när vi rör oss för lite?
har som syfte att förbättra, och stärka, kroppen utifrån dess naturliga rörelsemönster Friskis&Svettis utgångspunkt för funktionell träning.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
Sundsvall Hockeys föreningsvision är ”Klubben med framtidens stjärnor”. Sundsvall Hockeys verksamhetsidé är ”Att nå en hög sportslig nivå med en ekonomi.
LPP – Rörelse Simning och livräddning åk 8
LPP – Rörelse Simning och livräddning åk 7
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
LPP – rörelse Lekar och spel
Hälsa och livsstil åk 8 kondition
Hälsa och livsstil åk 7 Kondition.
Narkotika Narkotika, efter grekiskans narkotikos Betyder sömn, dövande, bedövning eller känslolöshet.
Träff 2 Välkommen!.
PRODIS – PReventiOn av Dopning I Sverige
BLODDOPNING.
Dos-respons fysisk aktivitet, hälsa och risk:
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
PRUSFENOMENET-UPPGIFTSBANAN Uppgiftskorten
Elevhälsa Vilka behov ser vi? Hur kan vi förebygga? Marie Aspfors
Presentationens avskrift:

Vill du fuska eller träna rent? Dopning Vill du fuska eller träna rent?

Kursplanen Centralt innehåll: Kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta. Sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa. Kunskapskrav: Du diskuterar på ett enkelt/utvecklat/välutvecklat sätt hur fysiska aktiviteter, mat och andra saker [beroendeframkallande medel, otillåtna preparat] påverka hälsa och fysiska förmåga. Du kan beskriva på ett enkelt/utvecklat/välutvecklat sätt vilka risker som hör ihop med fysiska aktiviteter. Du förebygger skador på ett ganska bra/bra/mycket bra sätt. Kursplanen

Preparat som antas öka prestationsförmågan. Vad är doping?

Effekter Olika typer av doping Stimulerande medel som tar bort kroppens egna trötthetssignaler vilket kan leda till skador och till och med dödsfall. T.ex. anfetamin och koffein. Bloddoping som ökar antalet röda blodkroppar så att syretransportkapaciteten förbättras= bättre kondition. Anabola steroider. Konstgjorda versioner av det manliga könshormonet testosteron, vilket ger snabbare muskelväxt och återhämtning Effekter

Risker (t.ex.) hår på bröstet hos kvinnor krympande testiklar håravfall grövre röst och hårväxt i ansiktet hos kvinnor sterilitet aggression och humörsvägningar personlighetsförändring psykotiska tillstånd upp till 4-5år efter stor självmordsrisk kraftig acne krympande testiklar ingen spermieproduktion brösttillväxt hos män Impotens stor risk för cancer, främst i testiklarna hjärtförstoring/ hjärtinfarkt Åderförkalkning leverförändringar kronisk värk Risker (t.ex.)

Varför dopar man sig? Kroppsideal Status Viljan att vinna till varje pris Varför dopar man sig?

Följder och lagar Det är fusk att dopa sig. En känsla för ärlighet och rent spel ligger i idrottens natur. Det är meningslöst att tävla om inte alla följer gemensamt uppsatta regler. Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker för individen. Det skadar idrottsrörelsens trovärdighet. Doping utgör därför ett allvarligt hot mot idrotten som ungdomsorganisation och folkrörelse. Det kan vara olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till sex års fängelse. Följder och lagar

Är det bra med kosttillskott?

Vill du veta mer? Statens folkhälsoinstitut Dopingjouren Drogportalen WADA Vill du veta mer?