Ex 1: Då man tillverkar en viss sorts keramikplattor kan en platta få fel färg med sannolikheten 5% och bubblor i glasyren med sannolikheten 8%. Sannolikheten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
LET •Spelaren har fyra grundläggande rättigheter och störning (interference) har inträffat om motståndaren inte uppfyller dessa även om han gjorde allt.
Advertisements

Nyheter kring Ediel® Av Jan Owe.
Koppla upp eller koppla av: tidskrifter på soffbordet, nätet och biblioteket Gallra eller spara? Ett seminarium om tidskrifter måndag 30 november 2009.
Lagar och Regler Kap. 5.
Acando föreläsning Uppsala caseakademi
Exempel Utifrån medicinsk erfarenhet är 5% av befolkningen smittade av ett visst virus. Ett nytt test har visat sig ge 80% av de smittade korrekt diagnos.
När du väljer att gå DNV kommer du läsa 350 obligatoriska poäng ute på Ösby, Västmanlands Naturbruksgymnasium. Det innebär att du kommer tillbringa en.
modell för bättre kommunikation mellan vårdpersonal
KRETSAR KRING EL.
Sid Ritningar.
Revolution Vad är en revolution?.
FL8 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
FL5 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Inferens om en ändlig population Sid
Kapitel 5 Stickprovsteori Sid
Varför är det bra att ha just två öron?
732G22 Grunder i statistisk metodik
FL2 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
FOR 1206 Elsystem del 1 Batteri.
Vad tycker du om att läsa?
Att upptäcka matematiken med symbolhanterande räknare biennetten 2005 Patrik Erixon.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Vasatiden
Skattningens medelfel
Galvanisk cell Så fungerar batterier.
Stockholms Stad Brukarundersökning inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning Grupp- och service bostad 2011.
Teckna din seriefigur.
Nyheter & Källkritik.
Tidningskunskap.
LÄSVANOR EN PRESENTATION FRÅN DAGSPRESSKOLLEGIET.
DNA-bevis För jämförelser mellan biologiska spår (blod, hår, saliv, hudrester, andra kroppsvätskor, mm.) och prov från en misstänkt förövare av ett brott.
FL7 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Övningsexempel till Kapitel 4
Binomialsannolikheter ritas i ett stolpdiagram
Förmågan att dra korrekta slutsatser. Cannabisrökaren upplever sin personliga historia som höljd i dimmoln. Försämring har noterats inom följande funktionsområden:
Sannolikhet Stickprov Fördelningar
FL6 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
Judendom Lektion 1.
Övningsexempel till Kapitel 3 Ex 1: En familj planerar att skaffa tre barn. Sannolikheten att få en flicka är 0.47 medan sannolikheten att få en pojke.
Övningsexempel till Kapitel 7 Ex 1. BRÄNNBOLLSDILEMMAT ! En person funderar över hur man bäst uppskattar 28 meter. Av erfarenhet vet han att hans steglängd,
Let’s go with the flow. Jag vill ha låttitel och artist OCH svaren på följdfrågorna.
TILLÄMPAD DATALOGI (TILDA) Övning 4
Narkotikaundersökning bland elever på gymnasium i Norrbotten 2012 och 2014.
Programmeringsteknik
732G22 Grunder i statistisk metodik
Formellt, skarpt och snyggt
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
UR CENTRALT INNEHÅLL Massmediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter.
MMen, hur kan du då veta var du kan hitta ett lån utan uc? Hur hittar du långivarna som låter dig låna pengar utan uc kontroll? Svaret är: läs villkoren!
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
INTERVJUTEKNIK. Vad är en intervju [Norstedts Ord för Ord] samtal, utfrågning, (ibl. nära) enkät intervju' [Norstedts svenska ordbok] subst. intervjun.
Statistisk inferensteori. Inledning Den statistiska inferensteorin handlar i huvudsak om att dra slutsatser från ett slumpmässigt urval (sannolikhetsurval)
Betingade sannolikheter. 2 Antag att vi kastar en tärning och noterar antalet prickar som kommer upp. Låt A vara händelsen ”udda antal prickar”, dvs.
Diskreta slumpvariabler. Stokastiskvariabel En slumpvariabel (stokastisk variabel) är en Funktion eller regel som tilldelar ett tal till varje Utfall.
Övning Tid: 30 minuter + hemuppgift
Geometriska figurer Exempeluppgifter.
Varför behöver vi politik?
INTERVJUTEKNIK.
Sid Ritningar.
Stadsledningskontoret Skarpnäck stadsdel Medborgarundersökning 2012
Stadsledningskontoret Medborgarundersökning Andel nöjda 2012
Elektricitet ELEKTRICITET.
Seminarium Affärsidé & Budget
Svetsning och PED.
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Deltagarna börjar med att skriva in sina namn i resultat-tabellen.
Y 5.1 Hur stor är sannolikheten?
Presentationens avskrift:

Ex 1: Då man tillverkar en viss sorts keramikplattor kan en platta få fel färg med sannolikheten 5% och bubblor i glasyren med sannolikheten 8%. Sannolikheten att en platta får både fel färg och bubblor i glasyren är 3%. Vad är sannolikheten att en platta får a) minst en av defekterna? b) ingen av defekterna? c) exakt en av defekterna? Ex 2: Låt P(A) = 0.3, P(B) = 0.5 och Bestäm P(A  B).

Ex 3: I en stad visar det sig att 70% prenumererar på tidningen A, och 50% på tidningen B. Dessutom vet man att 25% prenumererar på båda tidningarna. Vad är sannolikheten att ett slumpmässigt valt hushåll inte prenumererar på någon av tidningarna. Ex 4: Vad är sannolikheten att få exakt 3 ess om man plockar 13 kort på måfå ur en kortlek med 52 kort (bridgegiv)? Ex 5: Vad är sannolikheten att få exakt 2 ess och två ”kungar” om om man plockar 5 kort på måfå ur en kortlek med 52 kort (pokergiv)?

Ex 6: I en stad med invånare finns tre dagstidningar A, B och C. Vid en undersökning fann man att 40000läser A 18000läser B 10000läser C 12000läser A och B 6000läser A och C 2000 läser B och C 1000 läser A, B och C Hur stor är sannolikheten att en slumpmässigt vald invånare i staden läser a)minst en av tidningarna? b)ingen av tidningarna? c)exakt en av tidningarna?

Ex 7: Ur en kortlek dras två kort slumpmässigt. Båda visar sig vara svarta. Vad är sannolikheten att båda två är spader. Ex 8: En läkare ska diagnostisera en viss sjukdom, som förekommer med sannolikhet Han använder därvid en metod, som ger korrekt resultat med sannolikhet 0.95, om den undersökte har sjukdomen, och korrekt resultat med sannolikhet 0.90 om personen inte har sjukdomen. a)Beräkna sannolikheten att läkaren ställer en riktig diagnos. b)Givet att läkaren har diagnostiserat att en viss person har sjukdomen, vad är sannolikheten att personen ifråga verkligen har den?

Ex 9: Ett företag som tillverkar en viss typ av batterier har till- verkningen förlagd till tre fabriker, F 1, F 2 och F 3. F 1 står för 50% av tillverkningen F 2 står för 20% av tillverkningen F 3 står för 30% av tillverkningen Av erfarenhet vet man att batterierna från fabrik F 1 med sannolik- het 95% ”räcker” mer än 72 driftstimmar. Motsvarande för fabrik- erna F 2 och F 3 är 97% respektive 98%. Antag att man har blandat alla tillverkade batterier i ett stort centrallager. a) Vad är sannolikheten att ett på måfå valt batteri ”räcker” mer än 72 driftstimmar? b) Man tar på måfå ett batteri och finner att det ”räcker” mer än 72 driftstimmar. Vad är sannolikheten att batteriet är tillverkat vid fabrik F 1 ?

Antag att man har blandat alla tillverkade batterier i ett stort centrallager. a) Vad är sannolikheten att ett på måfå valt batteri ”räcker” mer än 72 driftstimmar? b) Man tar på måfå ett batteri och finner att det ”räcker” mer än 72 driftstimmar. Vad är sannolikheten att batteriet är tillverkat vid fabrik F 1 ? Facit: 1:a) 0.1 b) 0.9c) 0.072:0.73:0.05 4: : :a) 0.544b) 0.455c) :0.24 8:a) 0.901b) :a) 0.963b) 0.493