KOMMITTÉN Eva Swartz Grimaldi, ordförande vd, Natur och Kultur Jonas Anderson, ledamot vd, Stiftelsen framtidens kultur Birgitta Englin, ledamot vd,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Advertisements

Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
Kultur - ett ansvar för alla?
Kultur för alla – gäller det mig
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL KULTURUTREDNINGEN SOU 2009:16 ”För att vitalisera kulturpolitiken … behöver samspelet mellan,
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Kulturstrategi Konstområdesdialog: Scenkonst… på institution! På tio minuter! Malmö, 2 sep 2013.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Folkbibliotek som kulturhus
Strategiskt samtal i Folkets Hus Alvesta: Överenskommelse mellan civila samhällets aktörer och offentlig sektor.
Nyheter i kulturpolitiken efter beslut om kulturpropositionen ”Tid för Kultur” 2009/10:3  Nya nationella kulturpolitiska mål  Ny analysmyndighet.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Kultursamverkan i Jämtlands län Statens mål - syftet med stöd till kulturen Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten.
Kulturpolitik Västra Götaland
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Nationalism, institutionalism och svensk kulturpolitik
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
DIVISION Kultur och utbildning FRAMTIDSKONFERENS Norrbottens Musik- och Kulturskolor SKL
Kultursamverkan i Skåne
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL ”En koffert med tydlig packsedel”
Regionalt utvecklingsprogram
En ny modell för samverkan mellan stat, region och kommuner.
Bevara, använda och utveckla Mats Riddersporre
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Välkommen till temagrupp Skapa och utveckla kulturella mötesplatser! Det här vill vi utveckla tillsammans! 2 maj 2012 Första året.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Att svara på remiss - en kort lathund
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Kulturens Open Space – Vilken position ska kulturen ha i länet om tre år? Hur når vi dit genom samverkan? 19 maj 2011, Tylösandsveckan.
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Temagrupp Bild och form 20 september 2013.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Kulturutredningen och biblioteken. Kulturutredningens direktiv Behovet av förändringar i de nationella målen Statens roll och ansvar Samspelet stat, kommun.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
. Presentation vid medlemsmöte februari IKS styrelse Birgitta Sundberger Ordförande Isa Österberg Kassör Thomas Ahlin Sekreterare Agne.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Regionbildning på gång? 18 augusti Lång dags färd mot ……? ?
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Anders Frenander  Professor i Biblioteks- och informationsvetenskap  Centrum för Kulturpolitisk Forskning  Högskolan i Borås.
Vad gör Kulturrådet inom läsfrämjande och vad har det här med biblioteken att göra?
Regional kulturpolitik nu och i framtiden
Hur arbetar vi vidare i Östergötland utifrån Östgötakommissionens och Nationella kommissionens rekommendationer? Margareta Kristenson Professor i socialmedicin.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Analysseminarium – ÖK maj
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Miljömålen består av tre slags mål
Kultursamverkansmodellen Skåne
Vad innebär regionbildningen?
Förhållningssätten.
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Miljömålen består av tre slags mål
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

KOMMITTÉN Eva Swartz Grimaldi, ordförande vd, Natur och Kultur Jonas Anderson, ledamot vd, Stiftelsen framtidens kultur Birgitta Englin, ledamot vd, Riksteatern Rasoul Nejadmehr, ledamot mångkulturkonsulent, Västra Götaland Mats Sjöstrand, ledamot generaldirektör, Skatteverket

KULTURUTREDNINGENS DIREKTIV Behovet av förändringar i de nationella målen Statens roll och ansvar Samspelet stat, kommun och landsting andra samhällsområden, t ex skola och bildning, näringsliv, folkhälsa ideellt kulturengagemang Stödordningarna, förvaltningsorganisationen och institutionsstrukturen

Nuvarande mål för kulturpolitiken att värna yttrandefriheten och skapa reella förutsättningar för alla att använda den, att verka för att alla får möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser samt till eget skapande, att främja kulturell mångfald, konstnärlig förnyelse och kvalitet och därigenom motverka kommersialismens negativa verkningar, att ge kulturen förutsättningar att vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft i samhället, att bevara och bruka kulturarvet, att främja bildningssträvandena samt främja internationellt kulturutbyte och möten mellan olika kulturer inom landet.

FÖRNYELSEPROGRAM Nya mål för kulturpolitiken. En annan roll för staten. Ett breddat politikområde. Fokus på de offentliga arenorna. Samspel med civilsamhälle och folkbildning. Kulturpolitik som aspektpolitik. Portföljmodell för samspel mellan stat, kommuner och landsting. Ny strategi för stöd till kulturskapande. Arkitektur för en förnyad kulturpolitik. Ny syn på institutionerna.

NYA MÅL FÖR KULTURPOLITIKEN Den nationella kulturpolitiken ska, med utgångspunkt i demokrati och yttrandefrihet, bidra till samhällets utveckling genom att främja öppna gemenskaper och arenor som är tillgängliga för var och en. Den ska möjliggöra kommunikation mellan olika individer och grupper, skapa förutsättningar för kulturupplevelser och bildning samt verka för att alla ges möjlighet att fritt utveckla sina skapande förmågor.

Statliga myndigheter och institutioner ska, utifrån arten av sina uppgifter och ansvars- områden, arbeta för att främja mångfald, kulturell pluralism och internationellt samspel att stödja konstnärligt skapande och ge plats för konstens förmåga att gestalta, bryta mönster och vidga det möjligas rum att kulturarvet bevaras, brukas och tolkas att kulturell kompetens och kreativitet används för att bidra till en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling att information och kunskaper görs tillgängliga och förmedlas Målen bör vara vägledande för offentlig kulturpolitik även utanför det statliga området.

EN ANNAN ROLL FÖR STATEN Staten är fortfarande den enskilt viktigaste parten för att skapa och få uppslutning kring en nationell kulturpolitik, men den roll som staten nu behöver ta för att utveckla politiken bör förändras. Statens roll vara tydlig, strategisk, drivande och samordnande med andra aktörer. Syftet med den nya rollen bör vara att stimulera samhället i dess helhet att ta ansvar för kulturens gemenskaper, kommunikation och skapande förmågor. Samspelet mellan statens egna insatser och den offentliga sektorns i övrigt är särskilt betydelsefulla.

ETT BREDDAT POLITIKOMRÅDE Medborgarperspektiv Bred kultursyn – ansvar för mångfald Samverkan mellan offentlig sektor och ideellt kulturengagemang Ökat samspel med folkbildning

FOKUS PÅ DE OFFENTLIGA ARENORNA Så gott som alla kulturpolitiska initiativ knyter an till någon form av kommunikation. I grund och botten har de allra flesta kulturpolitiska insatser en arenaaspekt, dvs. de bör ses som ett inslag för en samlad politik som syftar till att skapa ett så gynnsamt utrymme för det offentliga samtalet som möjligt.

SAMSPEL MED CIVILSAMHÄLLE OCH FOLKBILDNING I den politiska styrningen förordas att kulturpolitiken och folkbildningen får en närmare knytning till varandra. Man bör hitta administrativa och organisatoriska lösningar som gör att frågor om kultur, folkbildning, livslångt lärande och utbildning kan ses i ett samlat perspektiv.

KULTURPOLITIK SOM ASPEKTPOLITIK Från sektorspolitik till aspektpolitik Kultur i skolan Högre utbildning, forskning och eftergymnasial utbildning för kulturområdet Kulturföretagande och entreprenörskap Regional tillväxt Kultur och hälsa Kultur och miljö

SAMSPEL MELLAN STAT, KOMMUN OCH LANDSTING Portföljmodellen Demokratisering och decentralisering????? Regionalt och lokalt ansvarstagande Plats för olikheter och asymmetri Överenskommelser och uppföljning

NY STRATEGI FÖR STÖD TILL KULTURSKAPANDE Stöd som fortsatt bör fördelas på central nivå. Stöd till centrumbildningar och till den föreslagna scenkonstalliansen. Litteraturstödet och stödet till kulturtidskrifter ingår i ett allmänt stöd för kulturpolitiska insatser inom hela litteratur- och biblioteksområdet. Det statliga fonogramstödet ingår i ett allmänt stöd för kulturpolitiska insatser inom hela musikområdet. Stödet till de fria grupperna inom scenkonstområdet kvarstår för central fördelning. Det finns behov av en alternativ bidragsgivare till de etablerade bidragsgivande instanserna.

ARKITEKTUR FÖR EN FÖRNYAD KULTURPOLITIK I stället för dagens finfördelade uppdelning i genrer och ändamål föreslås att ändamålen grupperas och organiseras i tre huvudsfärer: Arkiv, bibliotek och språk Samtid, historia och livsmiljö Konstarterna

En sfär för frågor om arkiv, bibliotek och språk Riksarkivet och landsarkiven bildar en ny myndighet – Arkivverket – som får i uppdrag att svara för den nationella överblicken över arkivområdet. Kungl. biblioteket får i uppdrag att svara för den nationella överblicken över biblioteksområdet. Talboks- och punktskriftsbiblioteket får ett utvidgat ansvar för att följa och stödja de statliga myndigheternas insatser för anpassad information. Senast 2014 bör en samlad myndighet för arkiv och bibliotek inrättas.

En sfär för frågor om samtid, historia och livsmiljö Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hem- slöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet läggs samman till en myndighet. I myndigheten infogas också en museikoordinatorsfunktion.

En sfär för frågor om konstarterna En gemensam myndighet för bidragsgivning och ersättningar till konstnärer och upphovsmän skapas genom att viss verksamhet inom Statens kulturråd, hela Konstnärsnämnden med Bildkonstnärsfonden samt Sveriges Författarfond och viss verksamhet inom Rikskonserter samlas.

En ny roll för Statens kulturråd Företräda staten och samordna de statliga insatserna i samspelet med den regionala nivån (portföljmodellen) Övergripande analys och statistik Samlad uppföljning och utvärdering av den nationella kulturpolitiken

MUSEER, NATIONALSCENER OCH ANDRA KULTURINSTITUTIONER Mindre detaljstyrning - möjligheten att styra institutionerna genom en form av verksamhetskontrakt med flerårig giltighetstid bör prövas. Översyn av institutionernas grunduppdrag

EKONOMISKA KONSEKVENSER Omställningskostnader bör rymmas inom befintliga ekonomiska ramar. Samordningsvinster kan förutses när det gäller sammanslagna myndigheter.