Informationsträff Livsmedel Evertsbergs Bygdegård 2008-05-12 Välkomna! Miljöavdelningen Informationsträff Livsmedel Evertsbergs Bygdegård 2008-05-12 Välkomna!
Informationsträffens innehåll Bra att veta vid livsmedelshantering Checklista - som stöd Vad säger lagstiftningen? Registrering (och godkännande)
”Faror” i livsmedel Mikrobiologiska – bakterier, virus, parasiter jäst- och mögelsvampar Kemiska – t.ex. allergener, läkemedelsrester, bekämpningsmedel, metaller, diskmedel, PCB Fysiska – främmande föremål som smycken, grus, glas-, metall- eller plastbitar, m.m.
Bra att veta… Det finns bakterier som kan överleva i sporform Vissa bakterier kan bilda gifter (toxiner) som tål värme Alla bakterier dör inte i frysen! Även ett litet antal bakterier (beror på typ av bakterie) kan ge sjukdom Vissa bakterier kan växa till i kyla ”Vinterkräksjukan” – kan smitta 48 timmar efter senaste symptom Symptomfria smittbärare finns också Andra sjukdomar än ”magsjuka” kan spridas
Om vi nådde över molnen (ca 8 500 m långa) vore bakterierna ung 5 cm stora….
Minska risken för ”faror” Bra råvaror (leverantör, förpackning, bästföredatum etc) Bra förvaring (enligt förvaringsanvisningar, ordentligt skyddat om originalförp öppnats) Transport (väl förpackat i rätt temperatur) Bra vattenkvalitet God hygien!
Viktigt! Kunskap Renlighet Handhygien Temperatur Tid Klädsel Dricksvattenkvalitet
Checklista Endast ett stöd Omfattar inte allt…
”viss grad av organisation” Livsmedelsföretag Privat eller offentligt företag* som med eller utan vinstsyfte producerar, bearbetar eller distribuerar livsmedel som ska ut på marknaden/ut till allmänheten *företag = verksamhetsform med ”viss kontinuitet” och ”viss grad av organisation”
Artikel 14 i EG-förordning178/2002 Livsmedel ska inte släppas ut på ”marknaden”* om de inte är säkra. Gäller även sådana verksamheter som inte är ”livsmedelsföretag” men som ändå släpper ut livsmedel på marknaden*. *Marknaden = allt utanför privat hushåll
Olika typer av verksamhetsformer
Tillfälligt - ej ”viss kontinuitet” Mycket låg risk* 10 ggr/år á 1-2 dagar Låg- och mellanrisk* 6 ggr/år á 1-2 dagar Högrisk* 2 ggr/år á 1-2 dagar *se Livsmedelsverkets vägledning om riskklassificering av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrollavgifter
Exempel ”MYCKET LÅG RISK” Bakning Bakning av matbröd, tunnbröd, bullar, hårt bröd eller torra kakor Hantering av livsmedel som inte kräver kylförvaring Försäljning av frukt, grönsaker eller godis Hantering av frysta livsmedel Försäljning av förpackad glass Uppvärmning av fryst, bearbetad produkt Uppvärmning av frysta pizzabitar för direkt försäljning
Exempel på ”LÅGRISK” Kylförvaring Försäljning av kylda livsmedel Manuell hantering av glass Försäljning av mjukglass, kulglass Uppvärmning av mindre känsliga produkter Grillning eller ”kokning” av varmkorv (obs, ej varmhållning) Upptining
Exempel på ”MELLANRISK” Bearbetning av vegetabilier, ägg eller pastöriserad mjölk Kokning av potatis/ris/pasta, gräddning av pannkakor eller våfflor, kolbulle Beredning av ”ätfärdiga” animaliska (från djur) produkter Skivning av skinka, bitning av ost, skära upp grillad kyckling, korv Varmhållning Varmhållning med efterföljande servering
Exempel på ”HÖGRISK” Bearbetning av rått kött, rå fisk, rått fjäderfä, eller opastöriserad mjölk Tillagning av maträtter från rå fisk eller råa köttprodukter, grillning av kött (grava lax, inläggningar m.m.) Transport av varmhållna livsmedel för konsumtion på annan plats än där de tillagts Tillagning i centralkök följt av varmhållen transport till serveringskök Malning av kött/fisk, tillverkning av köttberedningar Nedkylning
Exempel – ej ”viss grad av organisation”
Livsmedelsanläggning Livsmedelsföretagare får inte släppa ut livsmedel på marknaden från en anläggning som inte är registrerad eller godkänd - Vem/vilka är livsmedelsföretagare - ”Platsen” (lokalen, marknadsståndet etc) - Kommunal behörighet och vem som är kontrollmyndighet
Vid beredning, bearbetning och behandling av livsmedel Krav på godkännande Vid beredning, bearbetning och behandling av livsmedel Undantag Verksamheter av mindre omfattning enkel karaktär, och som inte innebär mer än små risker
Exempel på sådant som inte omfattas av begreppen, beredning eller behandling
Oavsett godkännande eller registrering Så gäller samma krav på anläggningen Inkl krav på märkning vid försäljning av förpackade livsmedel Ändringar i verksamheten ska anmälas
Skillnad mellan registrering och godkännande Registrering – verksamheten får påbörjas tidigast 10 vardagar efter att anmälan gavs in Godkännande – prövning och beslut krävs innan verksamheten får starta
Vid handläggning av anmälan om registrering Kontroll av att anmälan innehåller de uppgifter som krävs att verksamheten är sådan att den ska registreras och inte godkännas, däremot sker ingen kontroll av om verksamheten uppfyller livsmedelslagstiftningens krav i samband med registreringen! Beslut om avgift för registrering, motsvarar en timavgift (587 kr år 2008) Ev beslut om årlig avgift vid >1 år
Lokalkrav Samma krav på lokalen oavsett om verksamheten är godkänd eller registrerad Lokalkrav gällande livsmedelsanläggningar finns i bilaga 2 i förordning (EG) nr 852/2004