en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Stenebergsgårdens Likabehandlingsplan
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Värdegrund och lika rättigheter i skolan
Några följder av heteronormativitet:
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Caroline Dyrefors Grufman
Vi har en plan! Som grund för planen ligger aktuell lagstiftning där vi särskilt tittat på Skollagen (2010:800) i synnerhet 6 kap. och Diskrimineringslagen.
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
Får inte flickor klä sig i rosa nu
1 Mångfald Har vår sexuella läggning någon betydelse i arbetslivet?
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Välkomna!.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Ny diskrimineringslag
Lagar och överenskommelser
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Arbetar er kommun utifrån styrdokument eller policydokument, i vilket/vilka sexuell läggning uttryckligen nämns i arbetet med att motverka diskriminering.
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
En liten plan för likabehandling
Normer Formar vårt beteende.
Diskrimineringslagen
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
Föra in tillgänglighet i undervisningen
Vi arbetar för lika rättigheter och möjligheter Diskrimineringsombudsmannen
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Skolinformation från RFSL
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
LIKA VILLKOR VID MITTUNIVERSITETET KORT INTRODUKTION FÖR ANSTÄLLDA.
DigIT Workshop 3 De “horisontella principerna”  Jämställdhet  Tillgänglighet  Likabehandling.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Normer och identitet Mötesplats Engagemang, Sigtuna —02 // Anette Sjödin,
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Styrd helpdesk Normer och Värden
HBTQ-certifiering inom
HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND
Emma Arneback Med kränkningen som måttstock – Planerade bemötanden av främlingsfientliga uttryck i gymnasieskolan Emma Arneback
Kulturkrockar och kulturella skillnader
Studeranderätt och diskriminering
Vilka möter vi i reklam och marknadsföring?
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Att arbeta med fördomar i skolan
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Likabehandlingsplanen
Jennie Bacchus Hertzman Malin Grundqvist Jonathan Wennö
KUNSKAPSCENTRUM FÖR JÄMLIK VÅRD
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Lika villkorsgruppen Antro/Etno
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
LikabehandlingsplAnen
§ 1 Ändamål Mom 1 Dyslexiförbundet har till ändamål att stödja personer med funktionsnedsättningarna läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och/eller matematiksvårigheter/dyskalkyli.
SFI/SFX 2019 i Stockholms län
Presentationens avskrift:

en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet HUSMODELLEN en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet

Husmodellen är en enkel och konkret granskningsmetod som kan bidra till att upptäcka risker för diskriminering och trakasserier i skolan Den är också ett verktyg för att sätta upp mål och ta fram åtgärder för att komma tillrätta med riskerna. Ett underlag för Åsaskolans likabehandlingsplan

Lika villkor oavsett? De olika grunderna för diskrimenering som skyddas i lagen är: kön könsidentitet eller könsuttryck etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionsnedsättning sexuell läggning ålder

Normkritiskt perspektiv – förväntningar, ideal, oskrivna regler Att tillämpa ett normkritiskt perspektiv är att synliggöra, problematisera och förändra de föreställningar som ligger till grund för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Vad är en norm? För tankarna till normalitet Att vara normal innebär att vara godkänd i en viss social kontext Vissa tar sig rätten att definiera vilka normer som gäller Normer är instabila och rörliga

Skillnad mellan perspektiven Normkritiskt perspektiv Toleransperspektiv Innebär att fokusera på de normer och maktstrukturer som gör att vissa personer uppfattas som avvikare och de konsekvenser som detta får. Innebär att skapa en förståelse och sympati för människor som är ”utsatta” Förbiser de som ”utsätter”. Riskerar att befästa normer.

Mer om normer Normer är underförstådda Normer är osynliga Normer genomsyrar vårt samhälle Normer påverkar vad vi lär ut i skolan Normer kan förändras Vilka normer ska vi följa? Vem ingår i normen? Vem finns utanför?

Syfte med dagens arbete Föra dialog om normer kring de olika diskrimineringsgrunderna på vår skola. Att reflektera gemensamt över sina egna föreställningar kring de olika fördjupningsfrågorna.

Samtal utifrån nedanstående frågor Hur kan barn eller elever bli kränkta på sätt som har samband med: Hur kan barn eller elever i vår verksamhet bli orättvisst behandlade på sätt som har samband med: Vad kan göras för att förbättra barn och elevers vardag i vår verksamhet med tanke på: