Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
¿Qué estás haciendo ahora mismo?
Advertisements

Imperfekt av svaga verb
Om verb Olika former Introduktionsfilm Hanna Hägerland
Ordklasser Substantiv Verb Pronomen Konjunktioner Adjektiv Adverb
Pågående Gerundium Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Svenska som andraspråk
För intelligenta kvinnor Ett gift par åkte under ett veckoslut bort tíll en sjö, där man kunde fiska.
Dåtid med haber När man HAR gjort något Ex: jag har pratat
Framtid med ir Ir är ett oregelbundet verb Ir = att gå, åka
Perfekt En dåtidform Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Ejercicios Traduce las frases. 1. Var har du varit på semestern? 2. Vad har du gjort? 3. Vem har du varit med? (Med vem har du varit?) 4. Vad gjorde (använd.
Spanska grammatik Av Hanna Valsjö.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Spanska grammatik Med Gustav och Lina.
Att beskriva någon ’Describir alguien’.
Hur du böjer regelbundna -ar verb i presens
VERBOS Yo Jag Tú Du Él, ella, Usted Han, hon, Ni Nosotros –as Vi
Verbet att vara.
Preteritum Spanskan har två tempus som motsvarar vårt imperfekt*; imperfekt och preteritum. Båda måste läras in! Exempel på imperfekt i svenskan: Han älskade.
Imperfekt Spanskan har två tempus som motsvarar vårt imperfekt*; imperfekt och preteritum. Båda måste läras in! Exempel på imperfekt i svenskan: Jag gick.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Un trabajo para la clase de español
LOS VERBOS Regulares.
Satsdelar.
DAGENS DIKT I dag är det torsdag och det är mulet - men inte så kallt.
att-ord talar om vad någon gör eller vad som händer
Futurum Framtid alltså
Perfekt av svaga verb med haben
Preterium av svaga verb & haben
I spanska finns det tre ”sorters” verb.
Repetition satsdelar Vilka frågor ställs för att få fram p, s, dio, io? p= Vad händer? (bakar) s= Vem/vad + p? (Sara) dio= Vem/vad+p+s (en kaka) io= Till.
” kommer att, Tänker eller ska”?
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
La gramática española con Carmen
Perfekt Particip är ett av flera tempus för att beskriva en händelse som ligger bakåt i tiden motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit –
Det svenska kulturarvet: spår 1
Översikt av tempusformer
Klicka på F5 Klicka på vänster musknapp när du vill gå vidare
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Johanna Ståhl, Pilängskolan, Lomma –
Färgelanda bibliotek Kvalitetssäkring Låntagarenkät.
Preteritum, perfecto simple
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
GERUNDIUM Pág i t.b. 13 För att uttrycka en pågående handling använder man i spanskan gerundium. (motsvarande engelskans –ing form, t.ex. I’m singing)
SPARKVIPA.
Frågeorden ¿Quién? ¿Qué? ¿Cuándo?.
El futuro (framtid).
E L PRESENTE Nutid Gabriela Beltrán. - AR VERB Hablar – att prata Nadar – att simma Cenar – att äta middag Trabajar – att jobba Estudiar – att studera.
Ordföljd.
Perseguir= förfölja /sträva efter La felicidad= Lyckan Creer- Skapa.
Hur man böjer verb efter person på tyska
Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många.
SER vs ESTAR Användningen av verben ser och estar.
Pretérito perfecto En dåtidsform. I SVENSKAN = P ERFEKT, H AR GJORT … T.ex. Jag har ätit Du har gått Han har sovit Vi har sett Ni har pratat De har simmat.
Reflexiva verb Exempel på reflexiva verb (infinitiv) är: Tvätta sig Kamma sig Sminka sig Klä på sig Ta av sig Lägga sig.
Preguntas de las vacaciones
Något görs eller blir gjort Motsatsen till en aktiv mening…
Verb (Något man gör) Verb beskriver något som man gör. Verbet kan böjas i olika tempus. Tempus = tid. Verb kan beskrivas på olika sätt. Imperativ Infinitiv Presens.
Perfekt En dåtidform Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Perfekt Particip är ett av flera tempus för att beskriva en händelse som ligger bakåt i tiden motsvarar svenskans ”har gjort – ätit – sovit –
Verb Verb är ord som berättar vad som händer eller vad någon gör
Hur man böjer -ar, -er och -ir verb i presens Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
IR A + INFINTIV TENER QUE + INFINITIV
¿Qué hora es?.
Svensk grammatik ORDKLASSER 1.
¡Bienvenidos!.
Presentationens avskrift:

Perfekt Perfekt är en dåtid. Man använder det när man vill berätta vad som har hänt. För att bilda perfekt behöver man, precis som i svenskan, ett s.k. hjälpverb. I svenskan använder vi att ha. I spanskan använder vi haber. Att ha Jag har Du har Han/hon har Vi har Ni har De har Haber He Has Ha Hemos Habéis Han + ändelse (ofta –at/-it/-t) + -ado (-ar-verb) el. -ido (-er/-ir-verb) Exempel: Jag har ätit fisk. He comido pescado.

Oregelbundna perfekt Alla verb som är oregelbundna behöver inte vara det i alla tempus. En del verb är t ex oregelbundna i presens, men inte i perfekt eller i perfekt, men inte i presens. Här är några verb som är oregelbundna i perfekt: Infinitiv (sv) Öppna Täcka Säga Skriva Göra Gå Dö Sätta/Ställa/Lägga Bryta/Slå sönder Vara Se Återvända Infinitiv (sp) Abrir Cubrir Decir Escribir Hacer Ir Morir Poner Romper Ser Ver Volver Perfekt (sp) Abierto Cubierto Dicho Escrito Hecho Ido Muerto Puesto Roto Sido Visto Vuelto Ex: Vi har skrivit en bok. Hemos escrito un libro.

Ejercicios Traduce las frases. 1. Var har du varit på semestern? 2. Vad har du gjort? 3. Vem har du varit med? (Med vem har du varit?) 4. Vad gjorde (använd perfekt) ni i tisdags? 5. Har de sett filmen? 6. Vi har öppnat affären klockan sju idag. 7. Jorge har sagt att hon är snygg. 8. Vem har skrivit boken? 9. Jag har återvänt till Spanien. ¿Dónde has estado de vacaciones? ¿Qué has hecho? ¿Con quién has estado? ¿Qué habéis hecho el martes? ¿Han visto la película? Hemos abierto la tienda a las siete hoy. Jorge ha dicho que es guapa. ¿Quién ha escrito el libro? He vuelto a España.