SVAMPAR.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Repetition inför NP i biologi
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
@ Karins skogshästhage.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
VÄXTER Fröväxter.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Bakterier , celler och andra små saker
Ekologisk succession.
Lavar = svamp + alg Algen innehåller klorofyll och tillverkar ”mat”- druvsocker till både svampen och sig själv Svamptrådarna (mycelet) bildar.
Cellen och levande ting
Välkommen till den värmländska naturen
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Livets former Djur.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Hotet mot miljön.
Hur individer lever tillsammans i ett organismsamhälle
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Bakterierna – de första organismerna på jorden s. 11
Fotosyntesen.
Ekologi.
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
Alger och Svampar.
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Det vi gör idag ska vara bra för alla oss som lever nu
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Svampar Vi kan dela in svamparna i tre grupper. 1 Mögelsvampar 2 Jästsvampar 3 Matsvampar. Detta är en kraftig förenkling. Svampar är lurigare än man tror.
Lär dig mer om svampar Nu kan man börja skörda effekterna av regnen som kom under första hälften av augusti. Många rapporter om karljohan kommer från mellansverige.
Sporväxter (kryptogamer)
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Svenska växter och djur
Knoppfakta!.
Skogens växter.
Biologi Livets former.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
S SVampar Svampar Bildspel av Clarie Andersson.
SKOGEN.
Begreppslista.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Viktiga ord och begrepp
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Biologi - Livets former.
Allt som lever S Vad är biologi?.
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
ALLMÄN MIKROBIOLOGI Syftet Öka er kunskap kring mikroorganismerna och deras livsvillkor Målet Elever ska ha kännedom om bakterier, svampar och virus livsvillkor.
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Arter Växter och djur delas in i arter
Veckans fördjupning handlar om något som vi kan hitta i skogen
Övningsprov Ekosystem
Svampar Ett bildspel där du kan lära dig några vanliga svampar
SKOGEN Vad händer med ett dött djur i skogen?
Parasiter/ nedbrytare
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Bägarlav Kammossa Lavar och Mossor
Rymden, träd, fåglar och svampar
Svampar EN HELT EGEN GRUPP!!!
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ekologi Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Ekologi.
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Tuula Piri, Naturresursinstitutet
Presentationens avskrift:

SVAMPAR

Svampar delas in i två grupper STORSVAMPAR småsvampar T ex Karl Johan svamp Kantarell Tryffel Fingersvamp T ex Mögelsvamp Jästsvamp Fotsvamp

Hattsvampar är vanligast! De har fruktkroppar med fot och hatt. Hatten har skivor, rör eller taggar på undersidan. Varför tror du?

Svampar i skogen Det man ser kallas fruktkropp, den består av en massa svamptrådar. Nere i marken finns hela nätverk av trådar, mycel . Fruktkroppens uppgift är att sprida sporer, som gör att svampen förökar sig.

Hur förökar sig svampar? Sporerna förs bort med vinden. När de faller till marken växer det ut nya svamptrådar som bildar mycel. Nu kan det växa upp en ny fruktkropp!!

VAD ÄR DE BRA FÖR? Till mat – t ex Kantareller, Karljohan, Tryffel…

Småsvampar är också bra att ha… Mögelsvampar – är inte bara dåligt, det hjälper dig när du är sjuk, i form av penicillin!

Fler småsvampar… Jästsvampar – gör att degen jäser. Svampen använder sockret i degen och bildar koldioxid, som är en gas. Den ”blåser upp” degen! Fotsvampar däremot är inte kul, men en sorts svamp är det!

Tre sätt för en svamp skaffa näring Som saprofyt= nedbrytare. I symbios (samarbete) med växternas rötter. Träden får mineraler genom svampens trådar som slingrar sig runt trädens rötter. Svampen får i sin tur socker av trädet. Kallas mykorrhiza. Som parasit; de tar näring från andra organismer.