Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Advertisements

Uppsats skriven av en mellanstadieelev.
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Från parning till leveransklara valpar.
Jättepandan.
PACK Pack är ett elakt litet monster. Han är orange och har ett gult öga. Hans favoritsak att göra är att sno godis. Det är ingen mening att du gömmer.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Vad är liv?.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Evolution 1859 Charles Darwin skrev boken ”om arternas uppkomst.
Hur fick giraffen sin långa hals?
Revolution Vad är en revolution?.
David Christensson Rymden.
Rymden Kajsa.
DJUR del 3.
Järv Timmy Svensson 2012.
Vad kan ni se i eran naturruta. Vad kan ni se i eran naturruta.
Livets former Djur.
Jakob Arnesson Madenskolan 2014
Trana en stor fågel.
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Parasaurolophus Längd:10 m Mat: Växt ätare
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Studieteknik och inlärning
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Växtätande rovdjur.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Vårt vanligaste sällskapsdjur
Stjärnor Stjärnor uppträder ofta i grupper
Historia Behov Beteende
Uppstart projekt oktober 2014
Utrotningshotade djur
Leoparden Leoparden är ett av dom fyra stora kattdjuren i familjen Panthera. Leoparden är en väldigt duktig klättrare och kan bli upp till 1- nästan 2.
Text av Emran Safi Myskoxe.
RYMDEN Elin Wester.
Rättigheter och rättsskipning
Savannen Av: Felicia och Oliver.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Av: Elina Räv.
Vargen.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Älg Isak Magnusson 2012.
DJURRIKETS INDELNING Djur finns i många olika former och storlekar.
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Biologi Livets former.
Rådjur Ett hanrådjur väger ungefär kilo och ett honrådjur väger ungefär kilo. Det är det mest vanligaste djuret som finns i våra tregårdar.
IGELKOTT IGELKOTT.
Av: Julia Almén Rådjur.
– levnadsmiljöer försvinner
MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige.
Koalorna utrotades nästan i början av 1900 talet, den jagades mest för päls. En koala väger till ungefär 5-12kg.En koala blir oftast cm när den är.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Akvatiska och terrestra system
eller vad den också kallas: cykeln för undervisning och lärande
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
Naturen på vintern Åk
Flyttfåglar Stannfåglar
Ekologi.
Ekorren.
Presentationens avskrift:

Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.

Utseende Mullvaden är 15 cm lång och svansen är 2-3 cm. Färgen på mullvaden är grå och svart och fötterna är gulvita. Den vägen ca 100 gram. Ögonen på mullvaden är små och den ser dåligt. Mullvaden har en tät päls.

Utbredning Mullvaden lever i södra från Skåne och upp till ungefär norra Västergötland och Östergötland. Den lever i hela Europa men inte i Irland och Norge. Den trivs inte i blöt mark. Mullvaden kan nästan leva i all miljö. Den undviker gärna den jord som är omöjlig att gräva riktiga gångar i.

Föda Mullvaden äter daggmaskar, skalbaggar, larver, snäckor och sniglar. Den äter också lite större djur än larver och sånt. Då äter den t e x grodor och ormar. Mullvaden lägger upp förråd med mycket daggmaskar i. Mullvaden biter av yttersta framänden på daggmasken så att den inte kan krypa iväg men ändå är vid liv. Den fångar sina byten i gångarna. Den samlar sin mat som ett eget levande skafferi. Man har hittat upp till 1200 daggmaskar i en sådan håla. Mullvaden äter varje dygn en viss mängd mat, Som motsvarar hälften av dess egen kroppsvikt.

Levnadssätt Mullvaden är aktiv dygnet runt. Dom lever ensamma i ett gångsystem som dom själva grävt ut. Ett gångsystem består av 100 och 200 meter långa gångat. I ett gångsystem gör mullvaden också några runda sovkammare som den lägger in gräs och blad i. Mullvaden försvarar sitt område mot andra mullvadar. Om en mullvad dör blir deras område genast övertaget av en granne.

Fortplantning Mullvaden får en kull med ungar om året. Hanen och honan parar sig i april eller maj. Honan har ungen i magen i ca fyra veckor. Och föder 2-7 ungar i maj-juni någon gång. Ungarna är blinda när dom föds men ögonen öppnas efter 3 veckor. Dom diar i 4-5 veckor. Mullvadshonan stöter bort ungarna när dom är 6 veckor gamla. Då börjar den farliga tiden för ungarna då dom ska hitta ett bra ställe att bo på.