Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI
Cellen.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Din kropp består av miljarder celler!
Människokroppen Matspjälkningen.
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Namn Efternamn Datum och ort
Cellen och dess delar.
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Huden Kroppens största organ
Kolhydrater.
Acasia Utbildning Presents
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Hud, skelett och muskler
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Allmänt Bakterier är en grupp encelliga mikroorganismer. De finns överallt omkring oss, på huden (i normalfloran), i luften, i livsmedel osv. Efter sitt.
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Människan som organism
ANDNING Sid
RÖRELSESYSTEMET.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Kost för idrottare.
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Näringsämnen.
Bakterier.
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
PEDAGOGISKPLANERING BIOLOGI ÅK 8
BIOLOGI - Människokroppen
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Immunförsvaret.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Biologi årskurs 8.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Hjärtat och blodomloppet
Matspjälkningen.
Processoptimering.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen Ändtarmen

Munhålan Sönderdelning av födan Kolhydratspjälkningen påbörjas med hjälp av amylas

Svalg För födan till matstrupen

Matstrupen Glatt muskulatur för födan genom matstrupen Sfinktrar förhindrar att födan förs tillbaka mot munhålan

Magsäcken Födan knådas 2-6 timmar Epitelceller bildar slem saltsyra, pepsin, mm Den sura miljön pH 2 dödar mikroorganismer och denaturerar proteiner Pepsin påbörjar spjälkningen av proteiner Slemmet i magsaften skyddar magsäckens insida

Magsäcken

Tolvfingertarmen

Galla och bukspott

Galla och bukspott Galla - finfördelar fetter Bukspott - alkaliskt, enzymer

Tunntarmen Ca 6m lång Näringsupptag Ca 300m² absorbptionsyta

Villi

Tjocktarmen Ca 1m lång Vattenupptag Rik bakterieflora 1-2kg Produktion och upptag av K-vitamin Roll i immunförsvaret

Ändtarmen Uppsamling Avföringen består av cellulosa (=fibrer) döda celler och bakterier

Sammanfattning