Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen Ändtarmen
Munhålan Sönderdelning av födan Kolhydratspjälkningen påbörjas med hjälp av amylas
Svalg För födan till matstrupen
Matstrupen Glatt muskulatur för födan genom matstrupen Sfinktrar förhindrar att födan förs tillbaka mot munhålan
Magsäcken Födan knådas 2-6 timmar Epitelceller bildar slem saltsyra, pepsin, mm Den sura miljön pH 2 dödar mikroorganismer och denaturerar proteiner Pepsin påbörjar spjälkningen av proteiner Slemmet i magsaften skyddar magsäckens insida
Magsäcken
Tolvfingertarmen
Galla och bukspott
Galla och bukspott Galla - finfördelar fetter Bukspott - alkaliskt, enzymer
Tunntarmen Ca 6m lång Näringsupptag Ca 300m² absorbptionsyta
Villi
Tjocktarmen Ca 1m lång Vattenupptag Rik bakterieflora 1-2kg Produktion och upptag av K-vitamin Roll i immunförsvaret
Ändtarmen Uppsamling Avföringen består av cellulosa (=fibrer) döda celler och bakterier
Sammanfattning