Pedagogisk planering Brönjaskolan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Centrala innehåll och kunskapskrav
Betyg och bedömning.
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Lgr11 Ny läroplan, inklusive nya kursplaner
Centrala innehåll och kunskapskrav
BETYG I ÅRSKURS 6.
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Betyg och förmågor.
Målet med dagens lektion: Lektion 1
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Reseproduktion och försäljning
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Aktiviteter och upplevelser
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Marknadsföring och försäljning
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Varför?.
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Betyg årskurs 6.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2.Planering en tid framöver 3.Z:\allergibra mat klar.pptZ:\allergibra mat klar.ppt.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Lära för livet!.
Rädda klassrummet.
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Hem- och konsumentkunskap (HK)
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Eget arbete? Lektion 3 ht- 17.
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Förvaring Du kommer att få skapa en egen produkt med hjälp av de tekniker och material du provat på de senaste veckorna!
Hållbar utveckling.
Rädda klassrummet SLÖJD.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Presentationens avskrift:

Pedagogisk planering 2014-09-16 Brönjaskolan Min egna matlagning Pedagogisk planering 2014-09-16 Brönjaskolan

3.3 Hem- och konsumentkunskap Livet i hem och familj har en central betydelse för människan. Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om konsumentfrågor och arbetet i hemmet ger människor viktiga verktyg för att skapa en fungerande vardag och kunna göra medvetna val som konsumenter med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö.

Delar ur syftet Undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. I en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider. Undervisningen ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar sin initiativförmåga och kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet. Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser.

Övergripande mål och riktlinjer Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. Kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt

Långsiktiga målen Förmågorna i Hem och konsumentkunskap. planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang, hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling

Centrala innehållet Mat, måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet. Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet. Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt. Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel. Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov. Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande. Miljö och livsstil Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Tvätt och rengöring samt olika rutiner och metoder för detta. Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.

Konkretisering av mål Planera och arrangera en trerätters meny. Matlagningsmetoder Använda teknisk utrustning Tänka på miljön,-krav, -närproducerat, -resurshushållning Dukning, vi dukar inbjudande. Inte några kastruller på bordet Att tänka på vid planering. Planera din måltid (70 min får matlagningen ta) Tänk på tallriksmodellen och att få med alla näringsämnen Prisberäkna (prisuppgifter finns i skolan, max pris ca 80 kr) Lämna in recept/inköpslista veckan innan, kom överens med Maria om dag och tid Planera ditt genomförande och ha med det till matlagningen Utvärdera hemma efter matlagningen och lämna in dagen efter.

Genomförandet Kom i tid, starta direkt Maten ska serveras efter 70 min Duka Ät med inbjudna gäster Städa ditt kök och räkna in Utvärdering Utvärdera ditt arbete efteråt. Utvärderingen lämnas in senast dagen efter genomförandet Vad fungerade bra, vad fungerade mindre bra? Hur skulle du göra nästa gång?

Förmågorna i arbetsområdet, det är detta som bedöms …förmåga att planera och tillaga måltider. …förmåga att genomföra uppgifter som förekommer i ett hem. …förmåga att använda metoder, livsmedel och utrustning. …förmåga att välja tillvägagångssätt och motivera ditt val. …förmåga att ge omdömen om arbetsprocessen och resultatet. …förmåga att resonera om hur måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. …förmåga att resonera kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet.

Kunskapskraven E C A Planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt välfungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerandesätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov. värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling. Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.