Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Plugga bättre och effektivare
Advertisements

Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Barnanpassad utredning
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Idrottsteori.
Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012
Det svenska kulturarvet
Hälsa och Kondition.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Skolbarn i sex till tolv årsålder behöver tio till elva timmars sömn.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Mindfulness – en hjälp på vägen
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Balans i livet.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Näring och individuella behov åk 8
VARFÖR IDROTT I SKOLAN ? * Du ska få träna upp din fysiska, psykiska och sociala förmåga * Ämnet ska ge dig kunskaper om en hälsosam livsstil. *
Från frukost till kvällsmål.
Livsstilspyramiden Att kombinera e-utbildning med IRL -aktiviteter.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Träningslära 9:or ht 11.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet.” (WHO)
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Att hålla sig ren och fräsch
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Svarsfrekvens Oktober 2011 Liv & hälsa ung 2011 Gymnasieskolan År 2 Svarsfrekvens och antal svarande elever.
Hälsa och Kondition.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hälsa och Kondition.
Mineraler och vitaminer
Vad finns i maten?.
Sammanställning av enkätsvar ang
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Sammanställning av enkätsvar med familje- och fritidsknytning från drogvaneundersökningen åk 9, mars 2009.
/Manal, Melissa, Nicole och Michelle
Få mer energi efter jobbet!
Sjukdomar och besvär.
Barn och stress.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Brukarundersökning våren 2014 OSS Kortidsverksamheterna Boendena Daglig verksamhet.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Träninglära för längdskidåkande JÄRVAR Peter Riekkola.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
Träna svenska A och B Häfte 5 Siffror och verb.
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Vila och sömn är viktiga!
Hygien i puberteten.
Dina bästa förberedelser!
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det mystiska Hälsoäventyret
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna – www.lektion.se Ta hand om dig! Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna – www.lektion.se

Mål Lgr 2011 Du ska känna till några faktorer som påverkar människors hälsa, dvs: Du ska förstå hur du kan ta hand om din kropp för att den ska må bra.

Sömn Du behöver sova 10 timmar varje natt. Under sömnen återhämtar sig hjärnan och kroppen. Hjärnan sorterar det som du har varit med om under dagen, det gör att du blir utvilad och kan ta itu med nya saker och lära dig mer. När du sover tar kroppen hand om skador och infektioner. Du växer medan du sover.

Sover du för lite under helgen kan du vara trött, lättirriterad och ha svårt att koncentrera dig och lära dig nya saker flera dagar efteråt. För att du ska sova gott kan du tänka på det här: Ha ett mörkt sovrum, ev en nattlampa. Sov på regelbundna tider, dvs ungefär samma tider varje natt. Varva ner på kvällen innan du ska sova, tex lyssna på någon som läser för dig, eller läs själv. Ha ingen dator eller TV igång när du ska lägga dig. Gör dina läxor och förbered väskan i god tid innan du går och lägger dig. Är du orolig eller drömmer mardrömmar – prata med någon vuxen.

Stress och oro Är man stressad kan man få ont i magen eller i huvudet. Man kan bli ledsen också och få svårt att sova. Man kan bli stressad av att ha för mycket att göra, man känner att man inte hinner med. Kroppen får inte tid att vila och återhämta sig. Man kan bli stressad av att ha för lite att göra. Då har man tråkigt och känner sig kanske ensam. Man kan bli stressad om det är något som är jobbigt hemma, i skolan eller med kompisarna. Prata med en vuxen om du känner oro eller stress.

Hygien – att hålla sig ren Att hålla sig ren hjälper dig att bli av med bakterier som kan göra att du får infektioner och blir sjuk. Bakterier finns runt omkring oss och när vi leker och är bland massa folk får vi bakterier på oss. En del bakterier kommer in i kroppen genom sår och andra ger vi oss själva genom att peta näsan eller strunta i att tvätta händerna innan vi äter, då kommer bakterierna in i munnen. När du leker och blir varm och svettig fastnar damm och smuts i svetten. Där trivs bakterier och där förökar de sig.

Duscha regelbundet några gånger i veckan och tvätta dig och håret ordentligt med tvål och schampo. Tvätta dina händer ordentligt med tvål innan du ska äta och när du har varit på toaletten. OBS! Inte bara skölja händerna snabbt med vatten, då får du inte bort bakterierna. Duscha alltid efter idrotten och annan träning. Gammal svett luktar illa, och illa vill vi inte lukta… Borsta tänderna. Byt underkläder varje dag. Ha rena kläder. Peta naglarna.

Motion För att kroppen ska må bra behöver du röra på dig. När du motionerar händer detta: Du känner dig piggare och starkare, nöjdare och mer belåten. Förbättrar både humör och sömn, minne, inlärning och koncentration. Blodcirkulationen ökar och cellerna kan ta upp mer syre. Dina muskler blir starkare och du orkar mer. Motion motverkar en hel rad sjukdomstillstånd, du håller dig friskare. Minskar risken för övervikt. 30 minuter om dagen.

Mat Ät en ordentlig frukost, tex grovt bröd, gröt, müsli, frukt eller bär och någon mjölkprodukt. Ät lunch och middag med innehåll från tallriksmodellen. Ät två mellanmål under dagen, tex smörgås och mjölk eller frukt. Bra mat gör att du orkar mer, kan koncentrera dig längre stunder och då kan du lära dig mer. Dessutom blir du en trevligare kompis!

Sociala kontakter För att vi ska må bra, förutom det vi redan tagit upp, behöver vi sociala kontakter. Vi behöver familj och vänner som vi är trygga med och där vi känner att vi är älskade och omtyckta för den vi är och kan vara de vi är. Vi behöver vänner , både barn och vuxna, som vi kan lita på och som kan lita på oss. Vi behöver kramar och närhet.

Var rädd om dig – Du ska hålla länge!