Kojan Kojan erbjuder stödgrupper för barn och ungdomar som hör till en familj där någon är beroende av alkohol och/eller droger Samarbete mellan Skövde.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
De glömda barnen… Moni Höglund
Advertisements

Aldrig färdigt men långt på väg mot soldater.
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Föräldrastöd i Västra Götalands län
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
PSYNK – Nuläge Östra Norrbotten.
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Ungas frågor om alkohol och droger
På kik kommunicerar man genom att chatta och skicka bilder till varandra gratis var man än befinner sig förutsatt att man har internet. Har man en video.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Boden Bodens kommun Norrbottens läns landsting
Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan
Sektorn för socialtjänst Copyright © Härryda kommun KRAFTKÄLLAN.
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
LUMA i Timrå kommun Föräldrastöd, tillgänglighetsbegränsning och opinion.
Forskning och praktik IRL Exemplet Bibliotekshögskolan och Kultur i Väst Biblioteksdagarna Visby 12 maj 2011.
Kognitivt Arbetssätt.
Utbildning Antidoping. Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig
Projektets grundtanke GIS Västra Götaland Kommuner Myndigheter Övriga Allmänhet Organisationer Skolor Förvaltningar.
Skolan förebygger År Politisk referensgrupp Länssamverkansgruppen för alkohol- och drogfrågor Länssamordnare 16 samordnare/ kontaktperson 4 nätverk.
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Skoldatatek i praktiken Anders Fridell
Tidiga insatser för barn i förskolan
Drogförebyggare Håkan Fransson Tel:
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Resultatenheten för socialt arbete
Elevsociala team.
1 EVENTUELL VINJETT Södertäljes Lotsfunktion.
Samordnad individuell plan (SIP)
Att införliva barn- och familjeperspektiv i den somatiska vuxenvården Jeanette Back och Camilla Molin.
Agenda myndighetsmötet 21 mars
ANHÖRIGSTÖD Socialtjänstlagen 5 kap. 10 §
Barn som anhöriga på Beroendekliniken SU/område 2
Söderhamnsmodellen.
FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND
1 Processen i Region Skåne Regional arbetsgrupp –identifiera målgrupper, –ta fram lämpliga kommunikationskanaler, –ta fram utbildningsmaterial, verktyg.
Verksamhetschef Barnsjukvården Östra Norrbotten
1 Barnkonventionen - en introduktion Fisksätra
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Filmarvet i Västra Götaland. Ett kommunalt behov Film finns i massor Film finns i massor Resurser o kunskap saknas Resurser o kunskap saknas Kan vi lösa.
Projektpresentation Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård 2-årsprojekt för implementering av samverkansrutiner.
Äldreomsorg på distans. Tekniken Målgruppen80+ Pekskärmsdator ”- När jag fick veta att jag skulle få skärmen hade jag stor förväntan, men visste samtidigt.
Var tredje timme dör en förälder till ett barn under 18 år i Sverige.
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
Vad är Hälsokällan? Uppdrag – att främja barn och ungdomars hälsa Arbetar i Fyrbodals Kommunalförbund i fjorton kommuner samt Lilla Edet Tre verksamhetsområden.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
HLT HälsaLärandeTrygghet Vart ska jag vända mig om jag är barn – ungdom, förälder eller närstående?
UNF STÖDGRUPPER. Vad är en stödgrupp? (1) Vem vänder sig stödgrupper till? Vilka träffas i stödgrupper? Hur ser en stödgruppsträff ut?
Framtidens familjecentral
Min skola Bedrivs år Riktar sig till elever med NPF på högstadiet och gymnasiet Anhöriga och skolpersonal är också målgrupper i projektet.
Förvaltning/avdelning/enhet Socialförvaltningen/ Barn och familjeverksamheten.
En storstadsskolas drogförebyggande arbete VÅGA VÄGRA DROGERÄGRA DROGER.
The Capital of Scandinavia Det här är ett utbildningsmaterial om utredande samtal med barn och unga. Materialet är framtaget av socialförvaltningen i Stockholms.
Föräldrakraft oktober 2006 Föräldrakraft. ”Moderna familjen” – dagens föräldrar har sällan tillgång till andra vuxna.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Säkert Bondförnuft Säkert Bondförnuft 2014 Säkert Bondförnuft ökar säkerheten, effektiviteten och attraktionen i den gröna sektorn.
Affärsområde: Förskola
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Erfaringer fra opprettelse av det svenske cannabisnettverket
Vad behöver göras så att
Korta noteringar från borden
Våga prata om psykisk ohälsa!
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Affärsområde: Förskola
Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende
Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende
Föreningen bildades 2013 och är en sammanslagning av de tidigare föräldraföreningarna på Västra skolan och Parkskolan.
Säkraplatser Väst Organisation, region och planer
Presentationens avskrift:

Kojan Kojan erbjuder stödgrupper för barn och ungdomar som hör till en familj där någon är beroende av alkohol och/eller droger Samarbete mellan Skövde kommun och Svenska kyrkan i Skövde

Byggandet av Kojan - Kurator på Familjecentralen kontaktade hösten 2009 Svenska kyrkan kyrkan, som redan hade stödgrupper för barn i sorg, och samarbete inleddes - I Skövde fanns ett Nätverk för glömda barn - Nätverket De Glömda barnen i Västra Götaland och NBV Väst erbjöd utbildningen ”Stödgruppsledaren” på Wendelsbergs folkhögskola. -

Sociala kontaktnät Stommen i Kojan Styrgrupp bestående av cheferna för BOF, Ungdomsavdelningen och Vuxenavdelningen på Socialtjänsten i Skövde, Kyrkoherden i Skövde, Drogförebyggande samordnaren samt tre stödgruppsledare. Träffas två gånger per år. Samarbetsavtal som beskriver verksamheten samt talar om vem som står för kostnader för personal, fika, lokal, handledning mm.

Hantverkarna och arbetet Arbetsgruppen för Kojan som består av Drogförebyggande samordnaren i Skövde samt tre stödgruppsledare Arrangerar fortbildningar och föreläsningar för skolpersonal, personal från socialtjänst och kyrka, samt andra intresserade. Arbetar med att uppmärksamma barnens situation bland annat genom utställningar och evenemang v7. Rekrytering till grupper genom bland annat olika informationsutskick, frukostmöten, pressinformation samt besök på socialtjänst och skolor. Div. föreläsningar hos sponsorer och intresserade

Vem kommer till Kojan och vad gör man där? Sedan våren 2009 har det funnits två barngrupper och tre ungdomsgrupper. Barnen och ungdomarna kommer från Skövde och närliggande kommuner. Grupperna använder materialen ”Junis barn och Junis ungdomsprogram” skrivit av Barbro Henriksson Det finns just nu tre utbildade stödgruppsledare i Kojan; en från socialtjänsten och två från Svenska kyrkan.

Hur håller vi värmen i Kojan?

Vad gör vi när det drar och blir kallt i Kojan? Inskrivningssamtal med info om anmälningsplikt Handledning med erfaren och kunnig handledare Nära samarbete mellan kommun och kyrka gör att vägen till information och rådgivning inte är lång. Väl förankrat hos ledningen i båda organisationerna.

Framtidsplaner för Kojan Kojan kommer att flytta till ” Nyeport” Vi vill erbjuda föräldrastöd Fler utbildade stödgruppsledare för att kunna ha fler grupper parallellt

Stödgrupper för barn i sorg -Samarbete mellan Svenska kyrkan och Sjukhuskyrkan på Skaraborgs sjukhus. -För barn och ungdomar som mist någon nära anhörig genom dödsfall -Vi följer materialet ”Borta men ändå nära” av Klara Yvonne Jonsson