Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
För mycket salt i maten – dags att agera!
Tips när du planerar måltider
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
DAGENS LEKTION Dagens ”Varför är ni här?” Filmvisning av Älskade kött
Det svenska kulturarvet
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Ät rätt För att träna lätt.
Minskad köttkonsumtion Antibiotikaresistens
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Mat och hälsa åk 8.
Unga i Piteå granskar måltider
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Ytterharnäs förskola/skola
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Klimatpåverkan från livsmedel
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Sammanfattning av marknadsundersökning Siffrorna är angivna i procent (%) och baserade på den undersökning som gjordes på 100 slumpmässigt utvalda personer.
Mat och klimat.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Vad är vad bland nedre luftvägsinfektioner och när behövs antibiotika?
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
1 Enkätundersökning – vad tycker högstadieeleverna om maten? Johanna Löfström - Patricia Larsson - Elisabet Lind.
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Mat.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Medvetna skolmåltider
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Sveriges matkultur.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Vegetariskt.
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Äta för att behålla en god hälsa
Marknadsundersökning - LIVE
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Träff 3 Välkommen!.
Presentationens avskrift:

Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg

Motsvarar ca tre normalstora portioner i veckan och lite köttpålägg Rött kött = nöt, gris, lamm, get, ren, älg, hjort, rådjur och vildsvin Chark = rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. T ex korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding Vad är nytt? Råd: Högst 500 gram rött kött och chark/vecka (endast en mindre del av det bör vara chark) Råd: Högst 500 gram rött kött och chark/vecka (endast en mindre del av det bör vara chark)

Riskfaktor för tjock- och ändtarmscancer och typ-2 diabetes Kan ev. orsakas av hemjärn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein och virus 75% av männen och 42 % av kvinnor äter mer än 500 gram rött kött och chark i veckan Köttproduktionen står till exempel för nära 15 % av världens totala utsläpp av växthusgaser Varför råd om kött?

Minska antalet kötträtter och minska portionstorlekar Ersätt med bra järnrika alternativ som till exempel bönor, kikärter, linser eller tofu Välj kött med omsorg för miljö och djurhälsa. Miljömärkningar att titta efter är naturbeteskött, ekologiskt och klimatcertifierat. Minska köttet

Ingen särskild rekommendation finns för barn Vardagsluncher motsvarar ca 20% av veckans totala energiintag. –Skulle motsvara ca 100 gram rött kött och chark per vecka och barn Kött till barn och unga?

Hur mycket kött äter vi? Källa: Riksmaten 2003 och 2010

Håll nere mängden kött och öka mängden vegetabilier (till exempel grönsaker, baljväxter, potatis och spannmål) Välj kött som har så liten negativ påverkan på miljön som möjligt Tagit bort serveringsfrekvenser och portionsstorlekar för att möjliggöra mer vegetabiliskt baserade måltider Bra mat i skolan

Hög användning av Miljöstyrningsrådets kriterier för produktion/uppfödning av livsmedel (87% av kommuner och 73% av landsting) Många kan välja dyrare produkter på befintlig budget genom att minska mängden kött Kompetens och engagemang i offentlig sektor Källa: Landsbygdsnätverket 2013

Servera gärna en lakto- ovo vegetarisk rätt varje dag Förklara varför Avdramatisera Involvera eleverna Positiva vuxna Skolans roll

Måltidskvalitet

Kontakt Anna-Karin Quetel

Järnintag Källa: Riksmaten 2003 och 2010 JärnintagRekommendation 4-åringar8,0 Åk 28,99,0 Åk 58,511,0 Kvinnor9,515,0 Män11,59,0

Kvalitetskrav i senaste upphandlingen

Prioritering i senaste upphandlingen