Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Visionen för Regionalt cancercentrum väst:
Advertisements

Regionala Vårdriktlinjer
BILDANDET AV REGIONALA CANCERCENTRUM. CANCERVÅRDENS UTMANINGAR • En ökad cancerbörda • Regionala skillnader i insjuknande och dödlighet.
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Regionalt cancercentrum väst
Regionala cancercentrum (RCC)
Bättre liv för sjuka äldre
W w w. s k a n e. s e / r c c Regionalt cancercentrum syd - ett projekt för hela Södra sjukvårdsregionen! En central uppgift för Regionalt cancercentrum.
Kortare ledtider i cancervården – en nationell satsning
Carolinaprojektet - ett utvecklingsprojekt inom Allmänpsykiatrin i Uppsala.
RCC Regionalt Cancer Centrum Stockholm - Gotland
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
RCC p 1 Multidisciplinär konferens (MDK)definition
för patienter med misstänkt koloncancer
Löften till cancerpatienter (RSL )
Bättre Flöde i Vården Ur överenskommelsen Kömiljarden 2014: ”…ett nationellt samordningsprojekt i syfte att ta fram, beskriva, pröva och införa effektiva.
RSL Standardiserade vårdförlopp Nivåstrukturering
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Löften till cancerpatienter (RSL )
Regionalt cancercentrum syd
Regionalt koloncancerprojekt "Mer patientfokuserad och sammanhållen cancervård"
VINK verksamhetsplan Övergripande mål Att i ett nationellt nätverkssamarbete stödja cancerstrategins mål med fokus på aktiviteter syftande.
Kortare ledtider i cancervården – en nationell satsning
Standardiserade vårdförlopp
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Samråds- och Samverkansförfarande Samverkan avser den dialog och samarbete som sker mellan självständiga och sido- ordnade samhällsaktörer för att samordnat.
Socialdepartementet Fokus för dagen Vårdvalsreformens innebörd Kriterier för användning av stimulansmedel – 360 miljoner kronor 2012 – 2014 Vårdvalsinformation.
Skillnader i medianväntetid Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 – 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna.
Standardiserade vårdförlopp
REVIDERAD
Uppföljning regional utvecklingsplan Nationell satsning för minskade väntetider i cancervården FD Beatrice Melin, Anna-Lena Sunesson.
Omkring personer i Sverige kommer att få cancer nästa år
Standardiserat vårdförlopp Matstrups- och magsäckscancer
Standardiserat vårdförlopp för huvud- och halscancer
Välkommen till Cancerdag för allmänläkare
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården
Okänd primärtumör Ny medicinsk riktlinje. Okänd primärtumör Definition En heterogen sjukdomsgrupp med histopatologiskt bekräftad metastatisk cancer där.
Skillnader i medianväntetid Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 – 2018 för att – Förkorta väntetiderna – Minska de regionala.
REVIDERAD – ÅR TVÅ AV FYRA. Omkring personer i Sverige kommer att få en cancerdiagnos i år. Runt sig har de många nära som också.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
Införande av standardiserade vårdförlopp i Stockholms läns landsting RCC Stockholm – Gotland Införande av standardiserade vårdförlopp i Stockholms läns.
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna i cancervården Skapa en mer jämlik cancervård.
Standardiserat vårdförlopp Peniscancer
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Standardiserat vårdförlopp Primär levercancer
Introduktion till Standardiserade vårdförlopp (SVF)
Standardiserat vårdförlopp Njurcancer
Introduktion till Standardiserade vårdförlopp (SVF)
Standardiserat vårdförlopp Livmoderhalscancer
Standardiserat vårdförlopp Cancer i gallblåsan och perihilär gallgång
Standardiserat vårdförlopp Cancer utan känd primärtumör, CUP
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Standardiserade vårdförlopp Uppföljning 2017
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Standardiserat vårdförlopp Myelom
Standardiserade vårdförlopp
Standardiserat vårdförlopp Buksarkom
Standardiserat vårdförlopp Cancer utan känd primärtumör, CUP
Standardiserat vårdförlopp Buksarkom
Standardiserat vårdförlopp Maligna Lymfom och Kronisk lymfatisk leukemi (KLL) Information till primärvården Informationens källa är huvudsakligen saxat.
Löften till cancerpatienter
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Standardiserat vårdförlopp Livmoderkroppscancer
Standardiserat vårdförlopp Lungcancer
Standardiserat vårdförlopp Prostatacancer
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Lokal handlingsplan för cancervården, RVN 2019–2021
SVF i cancervården fysioterapeuter 2019 Håkan Fermhede Kristinehamn
Kortare väntetider i cancervården – SVF
Presentationens avskrift:

Omkring personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att man har cancer är en dag av oro. Varje dag i oviss väntan är en plåga. Nu tar vi därför första steget i en fyraårig nationell satsning för kortare väntetider och en mer jämlik och likvärdig cancervård i hela landet. Ingen cancerpatient ska behöva vänta längre än nödvändigt på utredningsinsatser, diagnosbesked och behandling. Genom att införa standardiserade vårdförlopp i den svenska cancervården ska tiden från misstanke till start av behandling göras så kort den bara kan bli – men utan att vi tummar på kvaliteten. Ibland behövs lite extra tid för att ge en säker diagnos och bästa behandling. Då måste också den som är sjuk vara involverad och informerad om vad som väntar och när det ska ske. Ingen vill vänta i ovisshet. Ingen vill vänta en dag i onödan. Varje dag räknas!

Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 – 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och mer nöjda patienter Fortsätta arbetet med nationella cancerstrategin och regionala cancercentrum Knyta linjeorganisationen och RCC närmare samman Satsning på cancervården

Skillnader i medianväntetid

Förebild i danska pakkeforløb Kortare väntetider Förbättrad samverkan Nöjdare patienter och medarbetare De fem första vårdförloppen Akut myeloisk leukemi (Blodcancer) 6 dagar Huvud- och halscancer30-38 dagar Matstrupe- och magsäckscancer31-38 dagar Prostatacancer28-60 dagar Cancer i urinblåsa och urinvägar9-12 eller dagar * Beroende på risknivå, spridning och behandlingsbeslut | ** Beroende på om tumören vuxit in i urinblåseväggen eller ej Standardiserade vårdförlopp * **

Ett innehållsmässigt definierat utredningsförlopp som beskriver Vad som ligger till grund för välgrundad misstanke om (en viss) cancer. Vilka utredningar som ska göras för att ställa diagnos och besluta om behandling. Vilka maximala, värdeskapande ledtider som gäller för alla utredningsåtgärder. Standardiserade vårdförlopp

Ska ej begränsas av dagens organisation, situation eller resurser. Startar med välgrundad misstanke – definieras i respektive vårdförloppsbeskrivning. Bygger på multidisciplinärt arbetssätt. Förutsätter kommunikation med och involvering av patient och närstående.

Standardiserat vårdförlopp

Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting 2015

För att få ta del av stimulansmedlen ska landstingen Besluta om att införa standardiserade vårdförlopp. Ta fram en handlingsplan senast 15 mars 2015 för hur de avser att införa standardiserade vårdförlopp. Införa de fem första standardiserade vårdförloppen under Senast den 1 november 2015 redovisa resultatet av arbetet och införandet av vårdförloppen. Samverka med regionala cancercentrum om handlingsplanen och genomförandet.

Landstingen ska mäta och redovisa vårdförloppen Ledtider som ej följs upp nationellt i denna satsning

Kommunikation och förankring i verksamheterna. Involvering av patienter och närstående. Samverkan med privata vårdgivare. Samarbete mellan primär- och specialiserad vård. Införande av koordinatorsfunktion. Införande av reserverade tider hos utredande och behandlande enheter för patienter i de standardiserade vårdförloppen. Eventuella utmaningar för införandet av de standardiserade vårdförloppen och hur landstinget avser åtgärda dessa. Planering för införande av fler standardiserade vårdförlopp Landstingets handlingsplan ska omfatta

Utveckla minst 10 standardiserade vårdförlopp. Stöd till landstingens kommunikationsinsatser och dialog inom verksamheterna. Nationella och regionala insatser riktade till både offentliga och privata vårdgivare inom primärvården. Stöd och stimulans till landstingens arbete med handlingsplanerna. Nationellt och regionalt stöd från SKL och regionala cancercentrum

Nationellt stöd från SKL och Regionala cancercentrum i samverkan SKL är fortsatt sammanhållande part för RCC i samverkan RCC i samverkan fortsätter arbetet inom följande områden: Nationella vårdprogram. Nationell nivåstrukturering. Avancerad koloskopiutbildning inom ramen för Nationella tarmcancer- screeningstudien. Nationella kvalitetsdokument inom patologi inom ramen för nationella vårdprogram.

Information och distribution av standardiserade vårdförlopp cancercentrum.se mobilapp (kommer)