Molekylär genetik Gener har 2 viktiga funktioner

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Nobelmuseet välkomnar er till Spelet om genetik och etik
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
DNA-replikationen Fördjupning Niklas Dahrén.
Nukleotiderna i DNA eller RNA strängarna hålls ihop av fosfodiesterbindningar Se även Cellbiologi fig 17.3.
Animation över translationen
Arv – att ärva egenskaper
Cellen och vårt biologiska arv
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Från genotyp till fenotyp
Transkriptionen Niklas Dahrén.
Genexpression; RNA-syntes och Proteinsyntes
Cellen.
Cellkärnan och nukleinsyror
Livets uppkomst.
DNA DNA – Naturkunskap B Aldijana Puskar Brinellgymnasiet.
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Genetik - ärftlighetslära
Repetition inför NP Lektion 4
Genetik III.
Genetik II
Cellen och levande ting
Gardeborn.se 1.Kunskapen om livet Tro & Vetande 2. Strukturen på livet Klassificering & Fossil 3. Omgivningen för livet Universum & Jorden 4. Konstruktionen.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Intelligens Humör.
Cellen och dess delar.
Livets former Djur.
Proteiner Allt liv präglas av aktivitet: - näringsämnen bryts ner.
Celler, organ och organsystem
Biokemi MNXA10/12 Hans-Erik Åkerlund
Varifrån har du fått dina anlag?
Cellcykel, Mitos, Meios & kromosomer
DNA. DNA Den centrala dogman - sammanfattning av transkription och translation (1) All information finns lagrad i DNA (deoxyribonucleic acid). Informationen.
Genetik Intro.
-läran om det biologiska arvet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Cellen.
CELLEN.
VAD ÄR EN CELL?.
Nukleinsyror: DNA och RNA
Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner.
Arv – överföra kromosomer
DNA Deoxyribonukleinsyra RNA Ribonukleinsyra
Genetik Intro.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
Cellen och dess beståndsdelar
Vad ska du äta och varför ?
Cellen Ola Ohlsson 4 november 2009.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Genetik (ärftlighetslära)
Cellen i funktion kap 5.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN Micke Sundström ©
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
“Hur kan en molekyl innehålla information om hur du ser ut och är?”
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
ÄMNENA I MATEN.
Cellen.
Biologi - Livets former.
-läran om det biologiska arvet. Gregor Mendel 1800-talets mitt Upptäckte att egenskaper går i arv på ett regelbundet sätt.
Sambandet mellan… KROMOSOM DNA & GEN.
Evolution.
Genetik 9C.
Proteiner 10.3.
Allt ärftligt material i en cell kallas för genom.
Genetik Varför är vi som vi är: långa/korta, smala/tjocka, ljusa/mörka, snabba/ långsamma? Varför är barn lika, men ändå inte kopior av sina föräldrar?
Kärnan i våra celler DNA (deoxiribonukleinsyra). Cellen Alla organismer består av minst en cell. Två olika typer av celltyper (prokaryota & eukaryota)
En cell är den minsta levande enheten.
Presentationens avskrift:

Molekylär genetik Gener har 2 viktiga funktioner -Har förmåga att kopiera sig själv exakt vid celldelning och proteinsyntes -Innehåller den genetiska informationen -genomet --

Protein Styr viktiga funktioner i kroppen (enzymer) Varje protein (äggviteämne) är en jättemolekyl som består av tusentals atomer. Proteinerna byggs upp av 20 olika aminosyror och har en 3D form, ofta som ett nystan. Proteinet kan ha olika egenskaper och innehåller även andra kemiska ämnen som t.ex. i blodets hemoglobin

DNA = DeoxyriboNucleiAcid Byggs upp av 4 kvävebaser A (adenin) - T (tymin) och G (guanin) - C (cytosin)(stegpinnarna) samt socker och fosfatgrupper (steglängderna) Har formen av en dubbelspiral En sekvens av DNA molekylen är en gen som kodar för ett protein

RNA = RiboNucleiAcid Består av en kedja jämfört med DNA:s två stycken RNA saknar kvävebasen T och har U (uracil)istället Det finns 3 olika RNA: mRNA (messenger, budbärar RNA) som överför den genetiska informationen från DNA i cellkärnan till ribosomerna i cellens cytoplasma

Ribosomer tRNA (transfer RNA) hämtar aminosyrorna i cytoplasman för ribosomernas proteintillverkning rRNA (ribosom RNA) I ribosomerna sätts aminosyrorna ihop i den ordning som kvävebaserna sitter på mRNA

Proteinsyntes

Nobelpriset i kemi går i år till forskare inom molekylär biologi Nobelpriset i kemi går i år till forskare inom molekylär biologi. Forskarna belönas för sina studier av ribosomens struktur och funktion. Nobelstiftelsen vid den Kungliga svenska Vetenskapsakademien tillkännagav i dag att årets Nobelpris i kemi går till Venkatraman Ramakrishnan från Cambridge, Thomas A. Steitz från Yale University i USA och Ada E. Yonath vid Weizmann-institutet i Israel. Forskarna belönas för att de studerat en av livets mest grundläggande processer; när ribosomer omvandlar informationen i DNA till liv. Ribosomer tillverkar proteiner som i sin tur sköter kemin i alla levande organismer och därmed är fundamentala för livet. Tack vare de tre pristagarnas forskning finns det i dag möjlighet att komma åt problemet med multiresistenta bakterier, till exempel MRSA. Redan nu används strukturer av ribosomer för framställning av nya antibiotika.

Replikation Replikation är den process som dubblerar DNA-molekylen vid celldelningen så att en kopia av molekylen kan hamna i varje dottercell. På så sätt förs den genetiska informationen vidare från cellgeneration till cellgeneration. Replikationen i en eukaryot cell är omfångsrik och komplex. Flera olika enzym deltar i reaktionerna och det krävs både snabba och exakta metoder vilket uppfylls genom att en rad olika enzym verkar tillsammans. Vid celldelningen rätas dubbelspiralen i DNA-molekylen ut, och de två kedjorna skiljs åt likt de två delarna av ett blixtlås under inverkan av enzymet helikas. Med hjälp av ett flertal proteiner och enzymer varav det viktigaste är DNA-polymeras byggs en ny komplementär kedja upp genom att matchande nukleotider läggs på plats. Snart har två nya kompletta identiska DNA-molekyler bildats. De två nya DNA- molekylerna hamnar sedan i varsin dottercell.

Transkription Celkärnans DNA kopieras till mRNA. DNA:s dubbespiral rätas ut där genen är belägen. Sedan bryts bindningarna melan kvävebaserna, enzymet RNA-polymeras vandrar utefter den ena DNA kedjan och fogar ihop de kvävebaser som bygger upp mRNA. När transkriptionen är avslutad återbildas dubbelspiralen.

Translationen = Proteinsyntesen Tre aktörer: mRNA - bär på informationen från DNA- molekylen tRNA - bär på aminosyror, som ska kopplas ihop till protein ribosomen - innehåller rRNA, sköter hela proteinsyntesen.

Ribosom

Cool translation movie http://pubs.acs.org/cen/coverstory/85/8508cov er.html