En liten pp om vårt energisystem

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Träningslära med kost.
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
Hjärtat och blodomloppet
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
RÖRELSESYSTEMET.
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Blodet Blodtransport.
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
Träningslära ÅK8.
BIOLOGI - Människokroppen
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Hjärtat och blodomloppet
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

En liten pp om vårt energisystem Matspjälkningen En liten pp om vårt energisystem

För mycket och för lite 80% av världens befolkning svälter. Vi tillhör de 20% som inte gör det

DU BEHÖVER Vätska Kolhydrater Fett Proteiner Vitaminer Mineraler

Vatten 70% av kroppen är vatten Behövs för att frakta saker i kroppen och ta bort saker från kroppen. Tre liter om dagen behöver vi ungefär Vatten finns i alla celler. Förlorar vätska när vi?

Kolhydrater Vår främsta energikälla Långsamma – finns i tex stärkelse, pasta, potatis Snabba – finns i sockerarter, godis, läsk

Protein 100 tals proteiner Kroppens byggstenar och bekämpar sjukdomar Byggs av aminosyror Finns i kött, fisk, fågel, bönor, ärtor, havre

Fett Nödvändigt för att kunna leva Bygger upp cellväggarna Mättade, enkel och fleromättade Vår energireserv

Mineraler Oorganiska ämnen Tex kalcium och järn Läs på mjölkpaket och se vilka mineraler du kan hitta.

Vitaminer Organiska ämnen Viktiga för att förebygga sjukdomar Heter namn som A, C, E, B12 osv

Matspjälkningen i 6 steg I munnen På väg ner till magsäck I magsäcken I tunntarmen I tjocktarmen På väg ut

1 i munnen Tänder och tunga delar på maten mekaniskt Spottvätska från spottkörtlar med amulas börjar sönderdela stärkelse

2 på väg till magsäck Maten förs ner via svalgen till matstrupen och sedan genom övre magmunnen innan den når magsäcken. Det är som en muskelrör som trycker maten ner mot magsäcken.

3 i magsäcken Magsäcken är en säck som rymmer ca 2 liter med tjock vägg bestående av muskler och slemhinna bland annat. Där finns det saltsyra och ensymer som sönderdelar maten och tar död på många bakterier i maten. Maten finns i magsäcken ca 1 timmar innan den fortsätter.

4 tunntarmen I början av tunntarmen kommer det galla från levern, bukspott från bukspottkörteln och tarmsaft. Galla sönderdelar fettet, bukspott gör maten mindre sur och tarmsaften smörjer maten. I tunntarmen tas fetter, mineraler och aminosyror upp via tarmluddet. Tunntarmen är 5 meter lång

5 tjocktarmen I tjocktarmen tas vatten och vattenlösliga vitaminer upp i kroppen. Tjocktarmen är 1,5 meter lång

På väg ut Avföringen förs ut via analen Hela processen tar ca 24 timmar. Hela matspjälkningskanalen är styrd av en typ av muskler. Vilken typ är det?

Utsöndring Att få bort ämnen kroppen inte vill ha Njurarna som renar blodet från giftiga avfallsämnen och tillverkar urin. Levern bryter ner giftiga ämnen Lungorna andas ut koldioxid som du inte vill få för mycket av.

Urin Urinet kommer från njurarna via urinledarna till urinblåsan. Urinblåsan kan hålla en halv liter urin. När du kissar slappnar du av muskel runt urinröret. Då drar urinblåsan ihop sig och pressar ut urinet.