Vegetariska recept Borlänge november 2014
Linssoppa med quinoa Pluras zucchinibiffar Till den här kryddiga linssoppan passar en surdegssmörgås med lax bra, se recept. Får smak av koriander, spiskummin och chili. 2 portioner tid: 30 min 8 portioner tid: 45 min 1 halv gul lök Gör så här: 1 msk olja 1 .Hacka löken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och curry någon minut 1 msk curry 4 dl grönsaksbuljong 2,5 dl gula linser 2. Tillsätt buljong, linser och gurkmeja. Sjud under lock ca 15 minuter tills linserna mjuknat. 1 tsk gurkmeja 1 krm cayennepeppar 1 msk honung 3. Mixa soppan med hjälp av en stavmixer. Späd eventuellt med mer buljong. Tillsätt cayennepeppar, honung, citronsaft och quinoa. Sjud 5-10 minuter. Rör då och då. 2 msk citronsaft 2 msk röd guinoa Tillbehör: 1 morot, skivad 4. Toppa soppan med morotsslantar och persilja och servera. 2 msk hackad persilja 2 zucchini (ca 600 g) Gör så här: 1 tsk salt 1. Riv zucchini grovt med rivjärn. Lägg i ett durkslag, strö över salt och rör om. Låt stå 15 min och krama sedan ut så mycket vätska som möjligt. 1 burk kikärtor 3 finhackade vitlöksklyftor 2 ägg 1 dl hackad koriander ½ tsk spiskummin 2. Mixa kikärtorna till en slät massa. ½ tsk paprikapulver ½ tsk chiliflakes 3. Blanda zucchini och kikärtor med resten av ingredienserna. 3 msk vetemjöl 1 dl olivolja till stekning 4. Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka i smeten till små biffar. Stek till fin yta 2-3 min per sida. Det blir ca 12-16 stycken. Yoghurtdipp 3 dl turkisk yoghurt (10%) 2 rivna vitlöksklyftor 1½ dl hackad dill salt och svartpeppar Gör så här: Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. 8 portioner tid: 5 min Surdegssmörgås med lax Bred färskost på 4 skivor surdegsbröd och lägg dem dubbelt med spenat och laxskivor emellan.
Rödbetsbiffar Mandelbiffar med bulgur Rödbetsbiffar är supergoda tillsammans med fårost. Servera dem med honungs- och kesellasås och en matig sallad. Rödbetsbiffar är även perfekta att servera som förrätt. Ta gärna lite mindre ströbröd, annars är risken att det smakar för mycket ströbröd. Stek dem inte för länge. 4 portioner tid: 30 min 4 portioner tid: 30 min 400 g potatis Gör så här: 500 g rödbetor 1 .Skala och riv rödbetor, potatis och lök grovt. Blanda med ägg, majsstärkelse, salt och peppar. 1 liten gul lök 2 ägg 1 msk majsstärkelse 2. Stek små biffar i olja i en stekpanna ca min på varje sida. 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar olja, laktosfri 3. Mosa eller riv osten och blanda med crème fraiche, rosmarin, salt och honung. Servera till rödbetsbiffarna. Honungs- och kesellasås: 50 g fårost 2 dl crème fraiche 1 tsk rosmarin 1 krm salt ½ tsk honung 1,5 dl ströbröd Gör så här: 2 msk vatten 1 .Hacka löken och persiljan och skär paprikorna i bitar. 100 g malen mandel 2. Koka bulgur samtidigt som du steker rödlöken och paprikan. 1,5 dl riven stark ost, t ex västerbottenost 2 msk finhackad gul lök 2 ägg 3. Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla. salt och peppar 3 msk olja till stekning 4. Mixa alla ingredienser till biffarna i en matberedare. Forma ca 15 biffar som du steker tills de får en gyllene färg. Bulgur: 2 dl bulgur 1 rödlök 5. Serveras med bulgur- blandningen och crème fraiche. 2 paprikor 1 msk olja 2 dl persilja
Lasagne med spenat och kall sås Sallad med quinoa, fetaost & ruccola Serveras med machésallad och körsbärstomater. En toppensallad som både är snabblagad och väldigt god. Blanda matig quinoa, krämig fetaost, rödlök, tomat och spänstig rucola med dressingen och du har en färgrik, nyttig sallad. 4 portioner tid: 45 min 16 lasagneplattor, färska Gör så här: 2 ägg 1. Vispa samman Philadelphia ost och crème fraiche. 4 dl crème fraiche 4 dl Philadelphia ost 2. Tillsätt vitlök och ägg. 2 vitlöksklyftor, rivna 3. Smaka av med salt och peppar. 400 g färsk spenat 4. Doppa den färska spenaten i kokande saltvatten. 200 g fetaost 150 g parmesanost, riven 5. Smöra en ugnsfast form och lägg i ett lager av fyllningen. 200 g soltorkade tomater, skivade smör, salt och peppar 6. Täck med lasagneplattor. 7. Fortsätt med lite av fyllningen, fetaost, spenat samt soltorkade tomater. 8. Varva och avsluta med fyllningen med parmesanost. 9. Ugnsbaka i 200 gr i ca 25 min. 4 portioner tid: ca 30 min 2 dl quinoa Gör så här: 1 .Koka quinoa enligt förpackningens anvisning. 1 rödlök 200 g fetaost (16%) 250 g cocktailtomater 2. Skala och skiva löken. Skär osten i tärningar. Skölj tomaterna och rucolasalladen. Skär tomaterna i halvor. 75 g rucola ev bröd till servering Dressing: 3. Skaka ihop ingredienserna till dressingen. 2 msk vinäger 6 msk olivolja 4. Blanda alla ingredienserna i en skål, vänd ner dressingen. 2 msk färsk hackad oregano Salt och peppar 5. Servera till rostbiff, kalkon, kycklingklubbor eller som ensamrätt med bröd. Örtsås 100 g färsk spenat 100 g färsk gräslök 100 g färsk basilika 2 vitlöksklyftor, rivna 1 dl olivolja 1 msk citronsaft 1 dl crème fraiche 1 dl yoghurt salt och peppar Gör så här: Mixa spenat, gräslök, basilika, olivolja och vitlök. Blanda ner crème fraiche, yoghurt och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Baba ganoush Hummus 2 burkar kikärtor Gör så här: 3 vitlöksklyftor En kryddig klassiker på en buffé från Istanbul. Paprika, spiskummin, vitlök, chili…..Härligt med mycket smak! 8 portioner tid: ca 15 min + 1 tim i ugnen 8 portioner tid: ca 15 min 2 burkar kikärtor Gör så här: 3 vitlöksklyftor 1. Skölj kikärtorna och lägg i en bunke. 1 röd chili 2 tsk spiskummin 2. Hacka vitlök och chili i mindre bitar. 1 msk paprikapulver 3 msk olivolja 3. Rosta de torra kryddorna i en stekpanna, försiktigt så att de inte blir brända. Tillsätt chilin, vitlöken och olivolja. Stek under omrörning någon minut. 4. Mixa kikärtor, kryddblandning, citron, tahini och vatten slätt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 2 msk pressad citronsaft 2 msk tahini 3 msk vatten salt och peppar ca 600 g aubergine Gör så här: 4 stora vitlöksklyftor 1. Sätt ugnen på 175°. 1 dl olivolja 2. Dela auberginerna och lägg ½ dl pressad citronsaft dem med skalet nedåt på en 1 grön finhackad chili ugnsplåt. 2 tsk paprikapulver 3. Skala vitlöksklyftorna och 2 tsk spiskummin lägg även dem på plåten. Ringla 1 tsk socker över hälften av oljan och baka mitt i ugnen 1 timme. 1 tsk salt ½ granatäpple till garnering 4. Gröp ut auberginen ur sitt skal och lägg i en bunke/mixer. Släng skalet. Mixa slät ihop med vitlökarna, resten av oljan och övriga ingredienser. Garnera med granatäppelkärnor vid servering.
Enkla frukostbröd med chiafrön Brownie extra allt med lättvispad grädde Tänk vad lyxigt med färska bröd direkt på morgonen! Inga problem om bröden får jäsa under natten. Underbart god brownie med inbakad Twix, men du kan självklart välja de chokladbitar du tycker bäst om istället. 12 stycken tid: 35 min + jäs under natten + 25 min i ugnen ca 20 bitar tid: 20 min + 20 min i ugnen 2,5 dl kall mild yoghurt Gör så här: 2, 5 dl kallt vatten 1 . Häll yoghurt och vatten i en bunke och smula ner jästen. Vispa tills jästen lösts upp. 25 g jäst 1,5 tsk salt 1 msk honung 2. Tillsätt salt och honung. Rör ner mjölet lite i taget. Arbeta degen 10 min för hand eller i degblandare. Plasta och ställ i kylen under natten. 10 dl vetemjöl 2 msk olivolja chiafrön 3. Sätt ugnen på 250 g. 4. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och lyft upp degbitar ur bunken med oljiga händer. Forma försiktigt till små bullar och lägg på plåten. Pensla med olivolja och strö på chiafrön. 5. Sätt plåten i mitten av ugnen och släng in en liten kopp med vatten under den. Grädda ca 25 min. 225 g smör, rumsvarmt Gör så här: 3 dl brun farin, strö 1. Sätt ugnen på 175 gr. Vispa smör, socker och vaniljsockret poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg. Sikta i kakao och mjöl och tillsätt salt. Vänd ihop till en tjock smet. 2 tsk vaniljsocker 4 ägg 3 dl kakao 2 dl vetemjöl 1 tsk salt 125 g choklad 250 g Twixbitar el liknande 2. Finhacka chokladen och vänd ner den i smeten. Bred ut cirka hälften av smeten i botten av en form, ca 20x28 cm, klädd med bakplåtspapper. chokladbitar 3. Lägg i Twix-bitarna med jämna mellanrum ovanpå smeten. Klicka resten av smeten ovanpå och bred ut lite slarvigt. 4. Grädda brownien mitt i ugnen 15-20 min, den ska fortfarande vara lite kladdig. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.