Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till Skolmatslyftet !

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till Skolmatslyftet !"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till Skolmatslyftet 2013-2014!
Syfte: Att inspirera och ge kunskap om hur skolmaten kan utvecklas på ett positivt sätt i syfte att stärka barn och ungas hälsa, lärande och skolprestationer. Hälsofrämjandet har i mer än 70 år arbetat för att främja hälsa i Sverige. Vårt arbete är lika angeläget nu som då. Med finansiering från Socialstyrelsen.

2 VEM ÄR JAG? Anna Baard-Blixt fd. Mattsson-Baard
Hälsofrämjandet står för en helhetssyn på Hälsa vilket betyder att vis er att det är flera aspekter som i samverkan bidrar till och främjar hälsa. Hälsofrämjandet ser att kosten, motion och friluftsliv liksom avkoppling och naturlig egenvård är delar som bidrar till en helhetssyn på hälsa.

3 En helhetssyn på hälsa! Nästan allt som stärker hälsan är gratis:
Kroppen är en helhet vi behöver ta hand om varje dag… En helhetssyn på hälsa! Hälsofrämjandet står för en helhetssyn på Hälsa vilket betyder att vis er att det är flera aspekter som i samverkan bidrar till och främjar hälsa. Hälsofrämjandet ser att kosten, motion och friluftsliv liksom avkoppling och naturlig egenvård är delar som bidrar till en helhetssyn på hälsa. Nästan allt som stärker hälsan är gratis: Skratt Andning Sömn Kärlek Motion Tankar Vänner Naturen Avslappning Lägg därför lite extra pengar för att få bra kvalitet på det som kostar = KOSTEN

4 Vad är vår kropp uppbyggd av?
Mineraler – som byggsten i våra celler, skelett, immunförsvaret, hjärnan och alla övriga organ Vitaminer – som byggsten i våra celler, immunförsvaret, hjärnan och alla övriga organ Proteiner – t.ex. för att bygga muskler och organ, samt att bilda enzymer och hormoner Kolhydrater – är bränslet till alla vår celler för att bilda energi Fetter- för att ta upp fettlösliga vitaminer, samt till hjärta, hjärna och nerver Vatten – insidan i alla celler behöver vätska för att inte torka ut Mat och hälsa Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av. Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt känsloliv. Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta.

5 Vilka mineraler finns det?
De viktigaste är: JOD KALCIUM KALIUM MAGNESIUM ZINK SELEN JÄRN KROM MANGAN MOLYBDEN NATRIUM FOSFOR Dessa ska vara i balans med varandra. Vid brister eller överskott kan man lätt bli sjuk. Därför är det viktigt att man äter mat som innehåller dessa varje dag för att hålla sig frisk! Extra viktigt är det om man tränar mycket. Mineraler finns främst i grönsaker i olika färger, samt i nötter och fröer. Men även mycket i salger som spirullina, chlorella, kombu och wakame. Mat och hälsa Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av. Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt känsloliv. Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta.

6 Vilka vitaminer behöver vi?
De viktigaste är: A-vitamin (f) B1 – B12-vitaminer (v) C-vitamin (v) D-vitamin (f) E-vitamin (f) K-vitamin (f) Precis som mineralerna ska även dessa vara i balans med varandra. Vid brister eller överskott kan man lätt bli sjuk eller trött. Därför är det viktigt att man äter varierad mat som innehåller dessa varje dag för att hålla sig frisk! Vitaminer är värmekänsliga, så glöm inte äta din råkost varje dag. (v) = vattenlösliga = behöver ätas varje dag för att täcka behovet i kroppen (f) = fettlösliga = tas bara upp tillsammans med fett och vi har ett litet extra lager av dem i kroppen som räcker i några dagar. D-vitamin bildar vi främst med hjälp av solens strålar på sommaren! Vitaminer finns främst i grönsaker i olika färger, frukt och bär. Mat och hälsa Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av. Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt känsloliv. Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta.

7 Proteiner bygger muskler!
Proteiner behöver vi bl.a. för att bygga muskler, bilda hormoner, hud, hår och naglar. Vi får i oss bra proteiner från: Vilt kött Nötkött Kyckling Ägg Råris Olika sorters bönor, linser Havsalger som spirullina och chlorella Vissa mejeriprodukter Det är viktigt att man tillagar proteiner rätt så de inte blir förstörda. De är känsliga för hård stekning eller annan upphettning. Bönor och linser behöver man blötlägga i timmar innan man tillagar dem för att man ska slippa få gasig mage. Proteinpulver behövs väldigt sällan som tillskott om man äter bra mat! Mat och hälsa Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av. Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt känsloliv. Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta.

8 I vilka produkter finns det bra fett?
Fett bör man äta från ekologiska livsmedel då dagens miljögifter främst lagras i dem: Kallpressad olivolja, oliver Kallpressad sesamolja, sesamfrön Kallpressad linfröolja, linfrön Kallpressad kokosolja Ekologiskt smör, nötsmör Lax, makrill, sardiner Nötkött, viltkött Ägg Bra fett hittar du alltså i nötter, fröer, grönsaker, ägg och ekologiskt kött/fisk/fågel. Mat och hälsa Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av. Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt känsloliv. Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta. Hjärnan, hjärtat, nerver och våra tarmar klarar sig inte utan bra fett. Därför behöver man variera sitt intag från olika sorters livsmedel varje dag.

9 Hur är det nu med kolhydraterna?
Bra kolhydrater kallas också långsamma kolhydrater då de höjer vårt blodsocker sakta när vi äter dem. De är vårt bränsle i alla våra celler, främst hjärnan. Fullkornsprodukter av hela korn Baljväxter – bönor och linser Rotfrukter Grönsaker Vissa frukter som äpple, päron, kiwi och aprikoser Kålväxter Råris, quinoa Dåliga kolhydrater kallas för snabba kolhydrater. Dessa bör man undvika för att hålla sitt blodsocker på en jämn nivå under hela dagen. Då slipper man bli trött och hungrig i onödan. Undvik produkter som innehåller socker som godis, saft, juice, läsk, energidrycker, kakor och glass. Även vitt bröd tillhör här. Ät max en gång i veckan för att kroppen och knoppen ska må bra. Mat och hälsa Maten har en grundläggande betydelse för hälsan, det vi äter är inte bara bränsle som håller oss igång utan kroppens celler förnyas ständigt och det vi väljer att stoppa i munnen utgör också byggmaterialet i den processen. Vi blir alltså bokstavligen vad vi äter och det är upp till var och en att välja vad den vill bestå av. Kosten påverkar inte bara den fysiska hälsan utan har även stor inverkan på vår mentala hälsa och vårt känsloliv. Men det är inte lätt att fatta medvetna beslut utan kunskap, Hälsofrämjandet verkar för att sprida information så att fler kan förstå vilka möjligheter det finns att påverka den egna hälsan och det egna måendet genom vad vi väljer att äta.

10 Nuläge Barns kostvanor 1,5 miljoner barn och ungdomar äter varje dag mat i skolan. Tyvärr äter många av er alldeles för lite till skollunch   Jämfört med rekommendationerna åt - 9 av 10 för lite frukt och grönsaker - 9 av 10 för lite fleromättat fett - 9,5 av 10 för mycket mättat fett % av energin kommer från läsk, saft, godis, glass, snacks och bakverk - Barnen får i sig för lite fleromättat fett, vitamin D och järn samt för mycket mättat fett, socker och salt. - Sådana matvanor ökar risken för övervikt och fetma, men också för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet. Riksmaten –barn 2003, Livsmedelsverket Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt.

11 Vad händer i kroppen om man inte tillsätter dess byggstenar?
trötthet, koncentrations- och inlärningsproblem astma och allergier kan uppstå nedsatt immunförsvar = infektionskänslig inflammationer kan skapas sämre syn dålig hud, acne och eksem torrt hår och mjuka naglar Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt. Låt maten vara en del av din ”medicin” som håller dig frisk genom livet…

12 Varför äter man inte bra mat längre. Hur ser det ut i er familj
Varför äter man inte bra mat längre? Hur ser det ut i er familj? Publicerad 13 oktober 2013 SMAKPROVER  Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt.

13 Varför bör man äta frukost och lunch
Varför bör man äta frukost och lunch? Matvanor och skolprestation går hand i hand • Goda matvanor hänger ihop med bra skolprestationer, därför ger en nyttig frukost en bra start på en lång skoldag • Hunger leder snabbt till trötthet, rastlöshet och koncentrationssvårigheter • Bra skolluncher ger mätta elever som orkar vara fokuserade och lugnare på lektionerna • För vissa elever är en näringsriktig skollunch extra viktig Människan är gjord för att röra på sig, vi mår bra och blir starka av att motionera. Regelbunden motion gör oss både piggare och gladare och ger hälsovinster på flera plan, allra bäst mår vi av att röra på oss ute i friska luften. ”Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre”

14 Hur börjar man bryta sina matvanor?
BEGRÄNSA Charkprodukter,Rött kött Drycker och livsmedel med tillsatt socker som juice, läsk, godis och kakor Friterad mat som pommes och chips Salt BYT UT MOT Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl Spannmåls­produkter av fullkorn Flytande och bredbara margariner Vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter, ekologiskt smör Magra eller sockrade mejeriprodukter Feta naturella mejeriprodukter ÖKA Grönsaker och baljväxter Frukt och bär Fisk och skaldjur Nötter och frön Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt. Investera i en enkel kokbok där recepten går snabbt att tillaga. Internet är fullt av bra och enkla recept. Facebook har grupper där man delar goda och nyttiga recept. Våga experimentera med olika livsmedel och framför allt alla spännande kryddor som finns. Planering är A och O för att matlagningen inte ska bli en jobbig del i vardagen.

15 Vad äter jag under en dag?
Frukost Gröt gjord på mixade fröer, nötter, kokosolja och kokosflarn ihop med blandade tinade bär. Samt ett kokt ägg och ingefärste. Lunch Sallad på babyspenat, grönkålsblad, hackat äpple, pinjenötter, riven morot, hackad röd lök, syrad rödkål och grillad kycklingklubba. Dressingen är en mjuk avokado och kokt ägg som mosas ihop med olivolja, svartpeppar och vitlök. Middag Gryta gjord på bovete som kokas ihop med pumpa, sötpotatis, broccoli, röd lök och jordärtskocka. Som grund används ekologisk kokosmjölk som kryddas med vitlök, gurkmeja, färsk ingefära och cayennepeppar. Jag brukar variera med att ha lax, stekt kyckling eller nötlever i grytan. Kvällsmat Smoothie som görs på hälften kokosmjölk eller havremjölk och hälften vatten som mixas med frysta blåbär/lingon/hallon, avokado, linfröolja, babyspenat, wakamealg, en halv morot, kiwi och färsk citron. För att få lite sting i den tillsätter jag ekologisk cayennepeppar. Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt.

16 Grönkålschips Sätt ugnen på 150 grader Riv färska grönkålsblad i mindre biitar och lägg i en skål Ställ in en skål med 2msk kokosolja så den får smälta Ta ut oljan och krydda i den med Herbamaresalt Häll över grönkålen och blanda runt med händerna så all kål blir täckt med oljan Krydda lite extra med mer Herbamaresalt Sprid ut på bakplåtspapper och sätt in plåten i ugnen Öppna efter 10 minuter och släpp ut lite fukt Efter minuter är de klara dvs. de är krispiga Man kan krydda dem med den smak man föredrar, går även bra att ha Raw Kakao på dem  Recept 18 Pumpamuffins (gluten-, mjölk-, ägg- och sockerfria) 200 g ekologiskt kokosfett utan smak  4 dl (ca 200g) kokt pumpa i bitar ev 2 dl (ca 140 g) blötlagda eller färska dadlar 2 tsk kardemumma 1,5 tsk mald ingefära 1 tsk äkta vaniljpulver 3 tsk bakpulver 2.5 dl ljust bovetemjöl 2,5 dl majsmjöl ev hackad mandel till garnering Dela pumpan eller en butternutsquash och gröp ur fruktköttet, dela det i bitar och koka upp i en kastrull med vatten. Koka tills pumpan är helt mjuk, sila av vattnet och låt pumpan stå i silen så att så mycket vätska som möjligt rinner bort. Blanda det varma pumpaköttet med fettet och rör eller mixa tills allt är väl blandat. Om du vill ha söta muffins så tillsätt nu de blötlagda dadlarna och mixa tills allt är väl blandat. Tillsätt därefter kryddorna, mjöl och bakpulver och mixa snabbt till en jämn smet. Häll upp i muffinsformar och garnera ev med finhackad mandel, ställ genast in i ugnen, grädda i mitten av ugnen i ca minuter i 200 graders ugnsvärme. Naturlig egenvård, integrativ och komplementär vård är dels bra vid lättare åkommor men kan även vara till stor hjälp som komplement till konventionell vård vid behandling av svårare sjukdomar samt till ock med förhindra att de uppstår. Hälsofrämjandet arbetar för att friskvård och komplementär och integrativ medicin skall erkännas och upptas i vården samtidigt verkar vi för att få till en breddad och kvalitetssäkrad utbildning utöver den skolmedicinska utbildningen. Komplementär och integrativ medicin är två olika saker, alternativmedicin en tredje. Komplementär och integrativ medicin syftar till att tas upp av skolmedicinen där tanken är att de ska just komplettera det som brukar kallas skolmedicin, det vill säga den vård som erbjuds inom dagens sjukvärd. En del används redan så som akupunktur vid smärtlindring och i viss mån naprapati. Alternativ medicin är en egen inriktning som idag står helt utanför den traditionella sjukvården här i Sverige men som i vissa fall är etablerad i andra länder som till exempel homeopati, andra former är ört- och näringsterapi, osteopati och kiropraktik. Hälsofrämjandet samverkar med Läkarföreningen för Integrativ Medicin (LIM) och Föreningen för integrativ medicin (FIM) i dessa frågor och arrangerar årligen 1-2 konferenser kring integrativ- och komplementärmedicin tillsammans med dessa föreningar i syfte att sprida kunskap och påverka så att naturlig egenvård liksom komplementär- och integrativ medicin i framtiden blir en naturlig och integrerad del av den svenska vården genomfördes konferensen på Andningens dag om andningens betydelse för hälsa, i mars genomfördes en konferens om mindfulness och 18 oktober planeras en konferens om hur man kan främja hälsa och förebygga stressrelaterad ohälsa.

17 Citronhummus 240 g kikärtor (från 1 burk eller hemkokta) 1 citron 1/2 dl olivolja ev 1 dl persiljeblad ev 1 vitlöksklyfta havssalt Tvätta citronen och finriv det gula citronskalet (OBS! se till att bara finriva det gula på citronskalet då den vita delen av skalet smakar bitter). Var noga så att du ej får det vita bittra innerskalet med. Pressa ur saften ur citronen. Skölj av kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Mixa sedan kikärtorna med olivoljan, citronskalet och citronsaften. Mixa länge för en fluffig och fin konsistens. Tillsätt persiljan på slutet och havssalt efter smak. Gott som dipp, pålägg eller sås till mat. Smoothie Berryboost 1 ekologisk banan 2 msk ekologisk kokosolja 4 nävar blandade bär (hallon, blåbär och/eller lingon) 3-4 dl vatten 1 näve babyspenat Mixa allt samman till en slät konsistens, drick och njut!  Choklad- och fröbollar ca 20 små bollar 1,5 dl solroskärnor 1,5 dl pumpafrön 2msk kokosolja extra virgin 2-3 msk RAW-kakao (smaka av) 1,5 dl ekologiska torkade aprikoser 1,5 dl ekologiska russin Garnering: kokosflingor Lägg solroskärnor och pumpafrö n i blöt i ljummet vatten över natten. Skölj av dem och låt dem torka på en handduk några minuter. Kör dem sedan i mixern och mixa till mjöl. Blanda i övriga ingredienser och kör till en jämn smet, häll i 2msk kokosolja. Rulla bollar och rulla dem sedan i kokosflingor eller frön. Bollarna kan frysas in. Om smeten blir för kladdig att rulla så kan du ställa in den i kylen i nåra minuter. Glass Frys en halv banan delad i bitar/person 1-2 timmar så de blir halvhårda Kör bananerna i en hushållsmaskin eller med mixerstav ihop med blandade frysta bär som t.ex. blåbär, hallon och svarta vinbär Mixa även ner en avokado och en matsked rå honung alt. eklogiskt vaniljpulver Naturlig egenvård, integrativ och komplementär vård är dels bra vid lättare åkommor men kan även vara till stor hjälp som komplement till konventionell vård vid behandling av svårare sjukdomar samt till ock med förhindra att de uppstår. Hälsofrämjandet arbetar för att friskvård och komplementär och integrativ medicin skall erkännas och upptas i vården samtidigt verkar vi för att få till en breddad och kvalitetssäkrad utbildning utöver den skolmedicinska utbildningen. Komplementär och integrativ medicin är två olika saker, alternativmedicin en tredje. Komplementär och integrativ medicin syftar till att tas upp av skolmedicinen där tanken är att de ska just komplettera det som brukar kallas skolmedicin, det vill säga den vård som erbjuds inom dagens sjukvärd. En del används redan så som akupunktur vid smärtlindring och i viss mån naprapati. Alternativ medicin är en egen inriktning som idag står helt utanför den traditionella sjukvården här i Sverige men som i vissa fall är etablerad i andra länder som till exempel homeopati, andra former är ört- och näringsterapi, osteopati och kiropraktik. Hälsofrämjandet samverkar med Läkarföreningen för Integrativ Medicin (LIM) och Föreningen för integrativ medicin (FIM) i dessa frågor och arrangerar årligen 1-2 konferenser kring integrativ- och komplementärmedicin tillsammans med dessa föreningar i syfte att sprida kunskap och påverka så att naturlig egenvård liksom komplementär- och integrativ medicin i framtiden blir en naturlig och integrerad del av den svenska vården genomfördes konferensen på Andningens dag om andningens betydelse för hälsa, i mars genomfördes en konferens om mindfulness och 18 oktober planeras en konferens om hur man kan främja hälsa och förebygga stressrelaterad ohälsa.

18 Tips på god het frukostsmoothie 2 portioner:
3-4dl ekologisk kokosmjölk alt. havremjölk 1dl tinadePolarica blåbär 1dl tinade Polarica lingon 1dl tinade granatäppelkärnor 1st mjuk avokado 1st kiwi 1st rött äpple 1 kvist grönkålsblad 1st mindre skivad morot 1 näve ekologisk babyspenat 1msk ekologisk kallpressad linfröolja 1msk ekologisk riven kokos 0,5krm ekologisk gurkmeja 1/4krm ekologisk cayennepeppar Överkurs: 1msk uppblött Instant Wakamealg Vill man göra den ännu matigare kan man knäcka ner ett ekologiskt ägg Kom ihåg att inte dricka den för kall och glöm inte tugga! Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt.

19 FRÅGOR? Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt. Missa inte hälsoeventet Andningens Dag den 2 februari runt om i Sverige

20 Tack för visat intresse och lycka till 
Hälsofrämjandet vill uppmuntra oss att vara rädd om vår miljö genom att respektera vår natur och omgivning - det är viktigt för vår hälsa idag och för kommande generationer. Hälsofrämjandet lyfter också fram integrativ och komplementär medicin, som medför att vår inre miljö avlastas genom mindre tillsatser, gifter och läkemedel. Både inomhus- och utomhusmiljön inverkar på hur vi mår. Miljöpåverkan kommer dels från luftföroreningar och men också från bekämpningsmedel och andra ämnen som finns i maten, diverse kemikalier i allt från rengöringsmedel i hushållet, förpackningar, kläder, möbler till hygien- och skönhetsprodukter. Inom många områden går det faktiskt att själv påverka, till exempel är det en fördel att välja ekologisk mat så ofta som möjligt, då slipper kroppen belastas i onödan och har mer resurser över till att handskas med den belastning vi inte har något direkt inflytande över. Även när det gäller hemkemikalier så som diskmedel och tvättmedel och det vi använder för den personliga hygienen finns det möjlighet att välja produkter som är snälla mot både kroppen och miljön. Hälsofrämjandets helhetssyn handlar om att uppmuntra till en hållbar livsstil, som främjar såväl natur, djur som människor på kort och lång sikt.


Ladda ner ppt "Välkommen till Skolmatslyftet !"

Liknande presentationer


Google-annonser