Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
MENY VÅRTERMINEN 2014 SKOLA
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2013 SKOLA och MOTTAGNINGSKÖK FÖRSKOLA
Unga i Piteå granskar måltider
Kvalitetsredovisning 1 ÖSTERÄNGENS REKTORSENHET. kvalitetsredovisning 2.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
till favoritrestaurang
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATSEDEL HÖSTTERMINEN 2011
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2013 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Köttbullar med pasta och ketchup Indiana JanssonLingonpanna v jan.
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2012 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Kökets val Kycklingköttbullar med makaroner, ketchup Shepards pieLingonpanna.
MENY VÅRTERMINEN 2014 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Röd dag Trettondagen PlaneringsdagKöttbullar med pastaIndiana Jansson (gratäng.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Från frukost till kvällsmål.
NKI September 2010 Landstingsservice Kost AB Enkät resultat – Hur smakar maten? Över 500 patienter svarade! Mycket hög svarsfrekvens.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever ( per klass)
Stadsledningskontoret Brukarundersökning inom äldreomsorgen 2013
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
1 Enkätundersökning – vad tycker högstadieeleverna om maten? Johanna Löfström - Patricia Larsson - Elisabet Lind.
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Mat.
Medvetna skolmåltider
MATSEDEL FÖRSKOLA HÖSTTERMINEN 2012 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug Kökets val Köttbullar makaronerRaggmunk, keso och sylt v
Vid första tanke…. Kan man tro att Sveriges topp 1 är köttbullar & potatis med lingon. Men när du tänker efter riktigt noga tror du den rätten är absolut.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Vara kommun Grundskoleundersökning 2014 Föräldrar 2 Levene skola årskurs 5 Antal svar 2014 för aktuell årskurs i skola: 12 Antal svar 2014 för årskurs.
Kost för idrottare.
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Maten och måltiden ur ett samhällsperspektiv
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2012 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug Köttbullar och makaronerRaggmunk, keso och sylt v aug Stekt korv.
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2013 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug v aug Köttbullar med makaroner ketchup Sprödbakad fisk med kall.
Sveriges matkultur.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Vecka Skolmatsedeln Smaklig måltid!
Måndag: Ugnsgratinerad falukorv serveras potatismos
Meny vecka 22 Måndag: Kyckling gryta serveras med bulgur
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Tisdag: Nötfärsgratäng med potatis Onsdag: Kycklingsoppa serveras
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Serviceförvaltningen
Matsedel vecka 46, november
Matsedel vecka 3, januari
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Sammanställning enkät matdistribution 2018
Presentationens avskrift:

Lite om skolmåltiden i Kungsbacka

Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov

TillagningskökMottagningskök 60 ºC 2-3 ºC

Tillbehören på plats Potatis, potatismos, pasta, ris Varma grönsaker Bröd, smör, pålägg vid soppa Dryck Salladsbuffé

Kostnad Per portion 32 kr, för besökare 45 kr Livsmedelskostnad genomsnitt per portion, ca 10 kr Färsk ugnsbakad lax med dillmajonäs och kokt potatis ca 19 kr livsmedelskostnad Potatis- och purjolökssoppa ca 6 kr livsmedelskostnad Kostnad varierar efter tillgång/ konkurrens Kostnad även för åtgång av populära rätter/ Överbliven mat/svinn 1.6 miljoner portioner skolluncher under ett år

Andel elever som kan välja alternativ 90 % 56 % alla dagar 8 % 2-3 dagar per vecka 26 % vid soppa och gröt

Andel elever som äter skollunchen 90 %

Andelen lunchmåltider som lagas från grunden 82% Endast förfabricerade: Pannbiff Köttbullar Pannkakor Potatisbullar, blodpudding

Fördelning av komponenter 9 ggr 8 ggr 10 ggr 14 ggr 15 ggr 20 ggr 8 ggr Höstterminen 2011

Ekologiskt och närodlat 12% Mjölk Fil Yoghurt Bananer Pannkakor Arbetar för att få med lokala producenter i anbuden

Matsvinn gram per portion 5,7 % 81 öre per port gram per portion 4,8 % 77 öre per port

Matsedelsplanering Upphandling Smaktester Matsedelsgrupp Grundmatsedel Terminsmatsedel Veckomatsedel med alternativ

Nytt verktyg Krav på näringsriktiga måltider i nya skollagen Syftar till att hjälpa skolan följa de nya lagkraven samt ge skolan en bedömning för redovisning vid tillsyn. Våren stor nationell studie med ca 200 skolor i landet. Kungsbacka i testpilot

Nivåer och enkäter

Uppgifter

Innehåll enkäter Elevenkät Lunch Tid att äta Maten Skolrestaurangen Påverka Svinn Helhetsbetyg Egna tankar Personalenkät Skollunchen Matsalen Pedagogisk lunch Förbättring Helhetsbetyg

Hur Varje skola/kök skapar ett eget konto Frågor besvaras av kök och rektor Enkäter till elever och personal Svar och enkäter registreras via webbsida Rapport av resultaten: bra, dåligt, förbättringsområden och förslag till åtgärder Regelbundna uppföljningar varje år

När Verktyget lanseras i slutet av 2011 Bukärrskolan, Iseråsskolan, Älvsåkersskolan och Frillesåskolan har ingått i pilot Övriga skolor startar 2012 Köket lägger upp detta arbete med skolans matråd Matråden ansvarar för genomförande av enkäter Kök och matråd analyserar och följer upp resultatet/rapporten