Lite om skolmåltiden i Kungsbacka
Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov
TillagningskökMottagningskök 60 ºC 2-3 ºC
Tillbehören på plats Potatis, potatismos, pasta, ris Varma grönsaker Bröd, smör, pålägg vid soppa Dryck Salladsbuffé
Kostnad Per portion 32 kr, för besökare 45 kr Livsmedelskostnad genomsnitt per portion, ca 10 kr Färsk ugnsbakad lax med dillmajonäs och kokt potatis ca 19 kr livsmedelskostnad Potatis- och purjolökssoppa ca 6 kr livsmedelskostnad Kostnad varierar efter tillgång/ konkurrens Kostnad även för åtgång av populära rätter/ Överbliven mat/svinn 1.6 miljoner portioner skolluncher under ett år
Andel elever som kan välja alternativ 90 % 56 % alla dagar 8 % 2-3 dagar per vecka 26 % vid soppa och gröt
Andel elever som äter skollunchen 90 %
Andelen lunchmåltider som lagas från grunden 82% Endast förfabricerade: Pannbiff Köttbullar Pannkakor Potatisbullar, blodpudding
Fördelning av komponenter 9 ggr 8 ggr 10 ggr 14 ggr 15 ggr 20 ggr 8 ggr Höstterminen 2011
Ekologiskt och närodlat 12% Mjölk Fil Yoghurt Bananer Pannkakor Arbetar för att få med lokala producenter i anbuden
Matsvinn gram per portion 5,7 % 81 öre per port gram per portion 4,8 % 77 öre per port
Matsedelsplanering Upphandling Smaktester Matsedelsgrupp Grundmatsedel Terminsmatsedel Veckomatsedel med alternativ
Nytt verktyg Krav på näringsriktiga måltider i nya skollagen Syftar till att hjälpa skolan följa de nya lagkraven samt ge skolan en bedömning för redovisning vid tillsyn. Våren stor nationell studie med ca 200 skolor i landet. Kungsbacka i testpilot
Nivåer och enkäter
Uppgifter
Innehåll enkäter Elevenkät Lunch Tid att äta Maten Skolrestaurangen Påverka Svinn Helhetsbetyg Egna tankar Personalenkät Skollunchen Matsalen Pedagogisk lunch Förbättring Helhetsbetyg
Hur Varje skola/kök skapar ett eget konto Frågor besvaras av kök och rektor Enkäter till elever och personal Svar och enkäter registreras via webbsida Rapport av resultaten: bra, dåligt, förbättringsområden och förslag till åtgärder Regelbundna uppföljningar varje år
När Verktyget lanseras i slutet av 2011 Bukärrskolan, Iseråsskolan, Älvsåkersskolan och Frillesåskolan har ingått i pilot Övriga skolor startar 2012 Köket lägger upp detta arbete med skolans matråd Matråden ansvarar för genomförande av enkäter Kök och matråd analyserar och följer upp resultatet/rapporten