Mat, myter och molekyler

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Atomen Vad finns inuti en atom? En liten atomkärna som består
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
KEMISK BINDNING Krafter som håller samman materia.
Atomer och kemiska reaktioner
Syror, baser och indikatorer
Socker och stärkelse del 2
Intermolekylära krafter
Olika typer av bindningar DEL 1
Syror och baser Syror och baser.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Vad menas med statisk elektricitet?
Syror och baser.
Kurnik et al PNAS 2012 Frågeställning: Har laddade aminosyror en viktig roll i proteinveckningsprocessen för att t ex undvika oönskade interaktioner som.
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Kemisk bindning del 2 Kovalenta bindningar Niklas Dahrén.
Introduktion till kemisk bindning
Cellen.
ELLÄRA.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Jonföreningar och molekyler
VATTEN.
Göran Sellberg och Annika Adolfsson
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Biokemi MNXA10/12 Hans-Erik Åkerlund
Periodiska systemet.
KEMISKA FÖRENINGAR MOLEKYLFÖRENINGAR eller JONFÖRENINGAR
Metaller Jonföreningar Minsta enhet Bindning inom minsta enhet Fe-Fe
Ellära.
Atomen Trådkurs 7.
Materia "allt som har både massa och volym"
Föreningar Kemi.
Föreningar.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Grundämne byggnad.
- Atommodellen & periodiska systemet
Biologisk kemi, 7,5p KTH Vt 2010 Märit Karls
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Naturvetenskaplig undersökning
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Repetition.
Sockerarter Socker används som energi (mat, bränsle)
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
MMM5 - Proteiner II. Kött Kött ~ muskelvävnad –Egentlig muskel, den delen som kan kontraheras (aktin och myosin) –Bindväv (kollagen) –Mellanlagrat fett.
Kemisk Bindning.
Joner En jon är en lika vanlig partikel som atomer.
Syror och baser.
Livsmedelskemi.
Materia Niklas Dahrén.
Ellära och magnetism.
Framkalla fingeravtryck med ninhydrin
Man kan ha nytta av detta men det kräver viss förförståelse
Salter och metalloxider Kap 5
Elektronskal Igår lärde vi oss att atomerna har flera elektronskal. De hade namnen k, l och m.
Kemisk bindning Stationsförsök.
betyder odelbar är så liten att man inte kan se den
Syror och Baser. Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är….. Skyddsglasögon.
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemisk bindning Ke1 Kap 9.
Göran Sellberg och Annika Adolfsson
Bindningar mellan molekyler Intermolekylära bindningar
Vatten.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Mat, myter och molekyler Petr Dejmek

Grunderna-krafter Det finns alltid kortverkande (nm) attraktiva krafter (Van der Waals krafter) mellan molekyler Laddade molekyler attraherar eller stöter bort varandra, även på långt avstånd I polära molekyler kan ett slags motladdning induceras av en laddning i närheten

Grunderna - entropi =~ ”utrymme för rörelse” Om molekylerna skall stanna ihop eller flyga isär beror på vad som överväger, attraktionskraften eller ”utrymme för rörelse” I ekvationen multipliceras entropin med absolut temperatur

Vatten Den mest polära av alla vanliga vätskor Mycket liten del disocierad till H+ (H3O) och OH- (laddade ioner)

Salter och polära grupper Salter: laddade, ionerna attraherar varandra starkt i kristallen, i vatten kan de inducera motladdningar var som helst, och därmed skaffa sig rörelseutrymme Polära grupper OH (tex i socker) NH3

Fett Mest kedja av CH2 grupper, opolära, håller relativt svagt ihop I vatten – fettet drivs ihop eftersom det stör vattenmolekylernas rörelsefrihet (hydrofob effekt)

Protein Veckad kedja av aminosyre-rester Olika aminosyror positivt eller negativt laddade, polära eller opolära Om en potentiellt laddad aminosyra är det eller inte, beror på hur många H+ det redan finns i lösningen dvs vilket pH som råder

Isoelektrisk punkt pH som råder när antalet positiva laddningar och negativa laddningarär samma

Proteinernas löslighet Varierar mycket beroende på antalet av de olika sorters aminosyror sämst vid IP (men kan vara fullt lösliga)

Konfiguration av på proteiner Proteiner hålls ihop huvudsakligen av laddningskrafter mellan olika polariserade delar (vätebryggor) Vattnets entropivinst när ickepolära aminosyror håller sig undan Proteinet kan dras isär För många av samma laddningar stöter ifrån varandra Entropivinsten för proteinkedjan när den veckat ut sig blir stor vid hög temperatur

”denatureringstemperatur”

Aggregation I princip kan ett protein som vecklat ut sig veckla in sig igen om förhållanden ändras (och några gör det) Ofta sker dock andra reaktioner i det utvecklade tillståndet: Onaturliga vätebindningar Felaktiga svavelbryggor Hydrofoba bindningar mellan olika molekyler=aggregat bildas

Gelning

Utfällning och gelning Om aggregat som bildas är kompakta, sjunker dem som utfällning, om de är voluminösa bildar dem gel Vid snabb aggregatbildning och låg koncentrationen blir det fällning

Protein i hönsäggvita

När kokar vattnet?