Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
De fem fingrarna åker på utflykt.
Advertisements

KONJUNKTIONER.
Partikelverb hälsa på eller hälsa på?
Om verb Olika former Introduktionsfilm Hanna Hägerland
Bisatser © Birgitta Ryding.
Svenska som andraspråk
Pronomen.
Relativa pronomen & adverb
Luncha och lär! rumsadverbial.
Åk 9 - året då det händer -.
På lång fredagen lekte jag med Tilda vi möblerade om i Tildas rum sedan kollade vi på tv och sen lekte vi ute.
Luncha och lär! rumsadverbial.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Igår var Lisa på bio..
Att skriva en artikel.
Luncha och lär! Possessiva pronomen.
Dagens dikt Det är onsdag idag. Det är ganska fint väder:
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
Pronomen Tryck på F5 på tangentbordet för att börja.
Lektion 7, fredag 22 februari, 2013
Satsdelar.
Satsdelar Predikat Subjekt Direkt objekt Indirekt objekt Adverbial
Beskriver vilken funktion orden har i en sats.
presens, preteritum och futurum
Subjekt, predikat, objekt, predikatsfyllnad och adverbial
Vad gjorde de igår? Jan: Jag pluggade. Riitta: Jag spelade innebandy.
Våra fyra första satsdelar i korthet
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
Det var en gång en sköldpadda.
Du ÖnskAs en rigtigt gOD jul GOD JUL Först, klicka på stjärnan på julgranen, så vi kan få ljus i den….
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Huvudsatser och bisatser
Av Murwet och Sandra. Det var en gång en planet som hette Mars. Han hittade flera planeter.
Klicka på F5 Klicka på vänster musknapp när du vill gå vidare
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Mening eller fråga TRYCK F5.
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
De eller dem, det är frågan?
Satsdelar En satsdel kan vara ett eller flera ord.
Syfte: Undervisningen ska stimulera elevernas lust att tala, skriva, läsa och lyssna och därmed stödja deras personliga utveckling. Eleverna ska ges möjlighet.
Argumentation om innebandy
Huvudsatser och bisatser
MAKTLEKAR.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Ordföljden i svenskan (syntaxen)
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Ordföljd.
Johanna Ståhl, Pilängskolan, Lomma –
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
ORDFÖLJD OCH HJÄLPVERB I SVENSKAN SFI 2015 Åsa Olsson.
Skriva meningar i huvudsats Alla meningar måste innehålla minst ett verb. Verbet kommer alltid på andra plats i en huvudsats. En mening kan ha flera verb!
SATSLÄRA En mening kan bestå av en enda sats. En mening kan också byggas upp av två eller fler satser som binds samman.
Satsadverbial Du måste alltid tänka på satsadverbialen när du läser, lyssnar, skriver och talar! Satsadverbial är viktiga eftersom de ändrar meningens.
Konjunktioner Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Träna svenska A och B Häfte 5 Siffror och verb.
Träna svenska A och B Häfte 7 Klockan Familjen Alm s dag.
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Ordföljd huvudsats.
Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar. Kurs B: tala och skriva Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar.
Åsa Karlsson, Nösnäsgymnasiet, Stenungsund –
Satslära När du skriver en text sätter du ihop ord som blir till en eller flera satser. Dessa satser bildar då en mening, som börjar med stor bokstav och.
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Ordföljd huvudsats.
Satsschema - Hur använder man det?.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Presentationens avskrift:

Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta. Ordföljd i huvudsats Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.

Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats. Läs noga och sedan ”klicka” för att gå vidare. En mening börjar med stor bokstav och slutar med punkt. Ex. Jag heter Robert och jag bor i Lund. En mening kan bestå av en eller flera satser. Ex. Jag heter Robert. Jag heter Robert och jag bor i Lund. Jag bor i Lund för att det är en fin stad. .

Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats. Läs noga och sedan ”klicka” för att gå vidare. En huvudsats består av vissa delar. ”?” – verb1 – subjekt - sats. – verb2,3 – objekt – plats – tid ”?” betyder att vi måste låna från de andra platserna och sätt först. Ex. Jag bor med min fru i Lund nu. (Här lånar vi subjektet) Med min fru bor jag i Lund nu. (Här lånar vi objektet) I Lund bor jag med min fru nu. (Här lånar vi platsen) Nu bor jag i Lund med min fru. (Här lånar vi tiden) Men alla meningarna har två saker som är samma. verb1 står på plats 2 och verb1 och subjektet står tillsammans.

Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats. Läs noga och sedan ”klicka” för att gå vidare. Du ska tänka på 2 saker när du skriver en huvudsats. Verb1 på plats 2 Verb1 och subjekt tillsammans Ex. Jag heter Robert och bor i Lund. Jag bor med min fru i Lund nu. Min vän åker buss till skolan. Hon sitter på en stol långt bak. Hon väntar i en kvart på bussen varje dag. Idag börjar han klockan åtta. På lunchen äter han kebab. I fikarummet pratar de tillsammans.

Ordföljd i huvudsats Övning 1 Du får ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Fundera på vilket ord som kommer först, på andra plats ……… Kontrollera genom att klicka på FACIT. Ex. heter Ahmed jag. Jag heter Ahmed. 1. bor jag i en liten stad. ___________________________________ 2. jag i affären handlar ___________________________________ 3. åker Tommy till Göteborg ___________________________________ 4. tidningen Erika läser ___________________________________ 5. en bil på gatan står ___________________________________ 6. hunden i parken springer ___________________________________ 7. åka jag till Stockholm ska ___________________________________ 8. lekte igår barnen med bollen ___________________________________ 9. läraren eleven frågade ___________________________________ 10. övar idag grammatik vi ___________________________________ FACIT

Ordföljd i huvudsats FACIT Övning 1 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste ändra dem. Ex. heter Ahmed jag. Jag heter Ahmed. 1. bor jag i en liten stad. Jag bor i en liten stad. 2. jag i affären handlar Jag handlar i affären. 3. åker Tommy till Göteborg Tommy åker till Göteborg. 4. tidningen Erika läser Erika läser tidningen. 5. en bil på gatan står En bil står på gatan. 6. hunden i parken springer Hunden springer i parken. 7. åka jag till Stockholm ska Jag ska åka till Stockholm. 8. lekte igår barnen med bollen Barnen lekte med bollen igår. 9. läraren eleven frågade Läraren frågade eleven. 10. övar idag grammatik vi Vi övar grammatik idag.

Ordföljd i huvudsats Övning 2 FACIT Du får ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste ändra dem. Kontrollera genom att klicka på FACIT. Ex. kort igår jag spelade hos grannen Jag spelade kort hos grannen igår. 1. i tisdags Alma till skolan buss åkte 2. gick till moskén i fredags Ali 3. till Jönköping bil ska jag köra på måndag 4. Erhan fotboll spelade på fotbollsplanen igår 5. Zoubeidas dotter rep hoppade i måndags på gården 6. är varmt Kaffet i kafeterian idag 7. flyttas till klassrummet bokhyllan idag 8. med cyklar vi på Stortorget träffas klockan 1700. 9. nu mamman i barnvagnen har barnet 10. bor barnen nu i Sundsvall 1. ____________________________________ 2. ____________________________________ 3. ____________________________________ 4. ____________________________________ 5. ____________________________________ 6. ____________________________________ 7. ____________________________________ 8. ____________________________________ 9. ____________________________________ 10. ___________________________________

Ordföljd i huvudsats FACIT- Övning 2 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste ändra dem. Ex. kort igår jag spelade hos grannen Jag spelade kort hos grannen igår. 1. i tisdags Alma till skolan buss åkte 2. gick till moskén i fredags Ali 3. till Jönköping bil ska jag köra på måndag 4. Erhan fotboll spelade på fotbollsplanen igår 5. Zoubeidas dotter rep hoppade i måndags på gården 6. är varmt Kaffet i kafeterian idag 7. flyttas till klassrummet bokhyllan idag 8. med cyklar vi på Stortorget träffas klockan 1700. 9. nu mamman i barnvagnen har barnet 10. bor barnen nu i Sundsvall 1. Alma åkte buss till skolan i tisdags. 2. Ali gick till moskén i fredags. 3. Jag ska köra bil till Jönköping på måndag. 4 Erhan spelade fotboll på fotbollsplanen igår. 5. Zoubeidas dotter hoppade rep på gården i måndags. 6. Kaffet är varmt i kafeterian idag. 7. Bokhyllan flyttas till klassrummet idag. 8. Vi träffas med cyklar på Stortorget klockan 1700. 9. Mamman har barnet i barnvagnen nu. 10. Barnen bor i Sundsvall nu.

Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats Ordföljd i huvudsats Följ med när vi förklarar ordföljden i huvudsats. Läs noga och sedan ”klicka” för att gå vidare. Det finns två sorters frågor. Frågeordsfrågor och ja/nej-frågor. Frågeordsfrågor börjar med ett frågeord och sedan kommer verb1 på plats 2 och verb1 och subjektet tillsammans precis som vanligt. Ex. Vad heter du? Var kommer han ifrån? Vad gör de idag? Varför gråter hon? Men i ja/nej-frågor börjar man med verb1. Verb1 står alltså på plats 1. Men verb1 och subjektet står i varje fall tillsammans. Ex. Heter du Robert? Kommer hon ifrån Brasilien? Leker barnen på gården?

Ordföljd i huvudsats Övning 3 FACIT Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste göra frågor av dem. Kontrollera genom att klicka på FACIT. Ex. du Var bor? Var bor du? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1. heter Vad din bror? 2. sitter Vem du bredvid? 3. spela du kort Kan? 4. du Har middag ätit? 5. åka Vart du ska på lovet? 6. tidningen Läser du nu? 7. du Varför bakar en tårta? 8. När vi hem åka ska? 9. dricker kaffe du? 10. jag Var mina glasögon har?

Ordföljd i huvudsats FACIT - Övning 3 Du kommer att få ord som vi har blandat. De står inte i rätt ordning. Du måste göra frågor av dem. Ex. du Var bor? Var bor du? 1. Vad heter din bror? 2. Vem sitter du bredvid? 3. Kan du spela kort? 4. Har du ätit middag? 5. Vart ska du åka på lovet? 6. Läser du tidningen nu? 7. Varför bakar du en tårta? 8. När ska vi åka hem? 9. Dricker du kaffe? 10. Var har jag mina glasögon? 1. heter Vad din bror? 2. sitter Vem du bredvid? 3. spela du kort Kan? 4. du Har middag ätit? 5. åka Vart du ska på lovet? 6. tidningen Läser du nu? 7. du Varför bakar en tårta? 8. När vi hem åka ska? 9. dricker kaffe du? 10. jag Var mina glasögon har?

Ordföljd i huvudsats Övning 4 FACIT 1. Robert spelade schack i skolan idag. 2. Zahra gick på bio igår. 3. Jag åker med familjen till Luleå varje år. Reglerna som vi har pratat om gör att vi kan skriva olika meningar med samma ord. Verb1 på plats 2 Verb1 och subjekt tillsammans Ex. Jag pratade med Jonas i affären idag. Idag pratade jag med Jonas i affären. I affären pratade jag med Jonas idag. Med Jonas pratade jag i affären idag. Pratade jag med Jonas i affären idag? Nu får du prova. Byt plats på orden och få nya meningar. Kontrollera genom att klicka på FACIT.

Ordföljd i huvudsats FACIT - Övning 4 1. Robert spelade schack i skolan idag. Schack spelade Robert i skolan idag. I skolan spelade Robert schack idag. Idag spelade Robert schack i skolan. Spelade Robert schack i skolan idag? 2. Zahra gick på bio igår. Igår gick Zahra på bio. På bio gick Zahra igår. Gick Zahra på bio igår? 3. Jag åker med familjen till Luleå varje år. Med familjen åker jag till Luleå varje år. Till Luleå åker jag med familjen varje år. Varje år åker jag med familjen till Luleå. Åker jag med familjen till Luleå varje år? Reglerna som vi har pratat om gör att vi kan skriva olika meningar med samma ord. Verb1 på plats 2 Verb1 och subjekt tillsammans Ex. Jag pratade med Jonas i affären idag. Idag pratade jag med Jonas i affären. I affären pratade jag med Jonas idag. Med Jonas pratade jag i affären idag. Pratade jag med Jonas i affären idag? Nu får du prova. Byt plats på orden och få nya meningar.