Av: Caroline Fornander & Sanna Soleskog, Skara Semin

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Advertisements

Hur begränsar vi smittspridning?
Geografi Henrik Carlsson.
Kroppens fiender.
Tvärvillkor – Djurskydd Mirjam Håkansson Djurskyddsinspektör/Lantmästare Enheten för häst, fjäderfä och vilt EG-direktivens.
Hälsa och Kondition.
Förkylning 95% av alla förkylningar orsakas av virus
Tarminfektioner hos barn
Bakterier , celler och andra små saker
Mat och hälsa åk 8.
BHV dagen maj 2012 Smittskyddsenheten i Norrbotten Ann-Marie Cylvén
Information till vårdnadshavare
Människa och mikrober Smitta Antibiotikaresistens
SAMHÄLLSFÖRVÄRVADE NEDRE LUFTVÄGSINFEKTIONER
Blodet och blodomloppet
Unicef. 1 Hjälpa barn att överleva och växa Vaccin mot dödliga sjukdomar, hälsovård, rent vatten, toaletter, mm. Redan i mammas mage finns de på plats.
Hur Arbetar Vi Alla totalt för att bli ännu bättre och snabbare på In/Återrapportering?
Repetition Östersjön.
DJUR del 3.
Fira med oss.
Avvänjnings- och tillväxtgrisen
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Mikroorganismer.
Sanna Soleskog, Skara Semin
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Hur begränsar vi smittspridning?
Calicivirus små runda virus vinterkräksjuka
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Kampen mot infektionerna
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
1 Slutliga AVELSMÅLET = EX-2E e.Aerostar-Valiant-Cit.Jet över 100 ton mjölk o 8 kalvar.
Mikrobiologi.
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Hilda Hassler/Anneli Olofsson Maj 2012
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Vad är UNICEF? Kämpar för barn världen över
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Text av Emran Safi Myskoxe.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Antibiotikaresistens orsaker – konsekvenser - åtgärder Eva Gustafsson Smittskydd Skåne AT-dagen 6 oktober 2010.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Hälsa och Kondition.
Biologi Livets former.
Smittsamma sjukdomar.
MATSPJÄLKNINGEN.
Blodet Blodtransport.
Sjukdomar och besvär.
EN POWERPOINTFILM OM RABIESVACCINETS UPPTÄCKT AV JEANETTE BYGREN.
Vaccination mot influensa
Barnmedicin för blivande socionomer 3/
Immunförsvaret.
Antisekretorisk faktor ”Mirakelmedel” som lindrar diarré, yrsel och mjölkstockning.
Säker Nötkreaturshantering Stefan Wistrand Handledare, djurägare och fd arbetsmiljöinspektör.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Att förebygga kikhosta hos spädbarn Augusti 2016.
Kommentar: Vinterkräksjuka-Calicivirus orsakar stora återkommande, årliga epidemier, framförallt på vinterhalvåret. Finns i hela världen. Kommentar: Calicivirus.
Akut gastroenterit Etiologi: - Calicivirus (Norovirus) - Adenovirus - Rotavirus - Toxin från S aureus/B cereus/ C perfringens Symtom:hastigt påkommande.
Sjuktimmar 1-14 dagar Borås Stads personal
Matförgiftningar Syftet
Smittskydd vårdhygien
Geografi Henrik Carlsson.
Energi och Näringsämnen
Människokroppen - celler i samarbete
Januari Influensa.
Feber hos barn.
Clostridium Difficile
Vinterkräksjuka/calici
Presentationens avskrift:

Av: Caroline Fornander & Sanna Soleskog, Skara Semin Kalven i centrum Av: Caroline Fornander & Sanna Soleskog, Skara Semin

Målet med kalvuppfödningen? Målsättningen i mjölkperioden? Lönsamt Lättskött Störningsfritt 1 m (=ca 90 kg) vid 8 veckor. Diarré lägre 10 %, dödlighet lägre än 5 %.

Målet med kalvuppfödningen - vägen Råmjölk Utfodring Inhysning Hälsa

Råmjölk

Vad är råmjölk? Cirkulerande antikroppar Lokal immunitet IgG från blodet, IgM o IgA bildas i plasmacellerna i juvervävnaden Lokal immunitet

Halter av antikroppar i råmjölken Bra råmjölk >65 g/l (totalprotein) Godkänd råmjölk 50-65 g/l Tveksam råmjölk 40-50 g/l Dålig råmjölk <40 g/l Andra mjölkningen innehåller bara 55% ak jämfört med första mjölkningen Skapa ett reservlager med råmjölk av god kvalitet

Hur skyddar råmjölken kalven? Antikropparna i råmjölken tas upp av kalven och skyddar kalven mot sjukdomsframkallande agens Antikropparna har även en lokalt skyddande effekt i tarmen som skyddar mot agens i tarmen. Tar upp vikten av en ren kalvningsmiljö och tarmens slutningsfunktion

Råmjölk inte bara antikroppar Råmjölk innehåller även: Bakteriehämmande substanser som man tror hindrar bakterier från att fästa till tarmslemhinnan. Vitaminer: A, D, E och B.

Råmjölkens vikt! Sjukdomsrisken hos en 1-12 timmar gammal kalv ökar med 10% för varje timmes fördröjning med att ge den råmjölk. 5-6% högre dödlighet hos kalvar som inte får råmjölk. Först efter 4-5 v har en kalv som inte fått råmjölk samma mängd antikroppar som en kalv som fått råmjölk.

Diagnostik Blodprov i serumrör, minst 0,5 ml/kalv Fem kalvar, 2 - 7 dagar gamla Remiss Gränsvärde för otillräcklig passiv immunitet: <55 g/l totalprotein

Hur och när ska man utfodra råmjölken? I nappflaska så snart som möjligt efter kalvning. Så mycket kalven kan dricka första målet (2-4 liter)

Slutsats Resultat från undersökningar utförda på svenska mjölkkor ger vid handen att: Var fjärde ko har undermålig råmjölk. Första- och andrakalvare har oftare låg kvalitet på råmjölken än äldre kor. Kvaliteten på kons mjölk sjunker avsevärt mellan första och andra urmjölkningen. Endast den första urmjölkningen räknas som råmjölk, påföljande mjölkningar ger övergångsmjölk. Om råmjölk serveras kalven både mål ett och två får kalven en markant bättre start i livet.

Antikroppar i mjölken ger ett lokalt infektionsskydd i tarmlumen Sjuka kor, kor som läckt under sinperioden, lång alternativt kort sinperiod ger sämre råmjölkskvalitet Kor/kvigor skall ha befunnit sig i den miljö de förväntas kalva i under minst två månader Mjölka kon i nära anslutning till kalvningen Använd Colostrometer Råmjölk kan lagras i frysen upp till ett år Tina fryst råmjölk försiktigt

Utfodring av spädkalven Mer mjölk=bättre kalvar=bättre ekonomi!!!

Spädkalvens utfodring PLUS-kalv Ålder, v Lägsta vikt, kg 6-7 70 8 75 9 80 10 85 11 90 12 95 *Avhornad * BVD-fri

Spädkalvens utfodring PLUS-kalv PRIMA PLUS Vikt, kg (8 v) 70 90 Mjölk, liter/dag 4 6,5 Kostnad mjölk, kr 448 728 Kostnad kraftfoder, kr 350 350 Intäkt förmedling, kr 980 1440 Intäkt-foder, kr/kalv 182 362

Vilken intensitet i utfodringen? Kalvnäring, liter Helmjölk, liter MJ/dag Slutvikt 8 v 4 3 13 55 5,2 4 16 70 6 5,5 20 80 8 6,5 24 90

Spädkalvens utfodring Kr/kg Kr/MJ Sötmjölk 2,00/2,60 0,70/0,92 Kalvolact Extra 16,60 0,90 Kalvolact 13,19 0,75 Kalv 1 10,70 0,65 Jämför kalvnäring och sötmjölk på energivärde!

Sjukdomar

Hur ser sjuklighet och dödlighet ut? Total sjuklighet dag 0-90: 21,4 % dag 91-210: 9,4 % Diarré och lunginflammation var de vanligaste sjukdomarna Vanligaste dödsorsaken var lunginflammation (källa: Svensson,C. m.fl. Kalvammor framtidens melodi vid uppfödning av kalvar, D&U konferensen 2004)

(källa: Svensson,C. m.fl. Kalvammor framtidens melodi vid uppfödning av kalvar, D&U konferensen 2004)

Larmnivåer Sjuklighet Dödlighet Lunginflammation Diarré 0-3 månader 3-7 månader 0-3 månader 3-7 månader > 10 % > 5 % > 10 % > 3 % Dödlighet 0-24 timmar 1 dygn – 3 månader 3 mån - kalvning 5 % 5 % 3 %

Kalvens sjukdomar Tidigare kalvsjuklighet predisponerar för senare sjuklighet. En kviga som drabbats av luftvägslidande hade lägre chans att kalva och kalvade senare. De som vuxit bra som kalv behåller sitt försprång som kviga.

Diarré Diarré är den unga kalvens sjukdom. Flest diarréfall under de första två levnadsveckorna. Orsaker till diarréer: icke-infektiösa infektiösa

Icke infektiösa orsaker Foder av bristande hygienisk kvalitet Överutfodring / underutfodring Felutfodring Stress

Infektiösa orsaker (källa: Svensson,C. m.fl. Kalvammor framtidens melodi vid uppfödning av kalvar, D&U konferensen 2004)

Rotavirus Vanligaste orsaken i hela världen 1-8v ålder Mild - dödlig Vit-gul avföring Skadar cellerna i tunntarmen vilket leder till att kalvarna inte kan ta upp näringsämnena. Vatten dras ut i tarmen vilket leder till diarré. Bakterierna frodas i denna miljö. Självavläkande eftersom cellerna ersätts med omogna celler som inte virus inte kan angripa Viruset är mycket tåligt och överlever i miljön

Coronavirus 1 v ålder Liknar rotavirus men oftast lindrigare

Cryptosporidium parvum Parasit Självläker på 1-2 veckor. Smittar genom avföring.

E- coli Upp till 3 veckors ålder Finns normalt i tarmen hos alla däggdjur. Får de möjlighet att föröka sig kan de bli för många och leda till skada. Dålig råmjölksrutiner Dålig foderhygien Stress Sekundärt till andra virus/bakterier Gul-gråvit diarré Producerar toxiner som gör att tarmen producerar mer vätska än normalt Kan dö akut pga toxinerna

Andra infektionsorsaker Eimeria Salmonella och BVDV skall alltid uteslutas som orsaker till diarréer.

DEN VIKTIGASTE BEHANDLINGEN FÖR EN DIARRÉSJUK KALV ÄR MJÖLK OCH VÄTSKA, INTE ANTIBIOTIKA.

Ett litet räkneexempel En kalv med diarré kan ha en 5 %-ig uttorkning utan att man ser några symtom. 5 % av 50 kg är 2,5 liter. Kalven behöver alltså 2,5 liter vätska utöver det normala behovet. Tag inte bort mjölken till kalvar med diarré. Ge extra vätsketillskott mellan mjölkgivorna.

Smittsam lunginflammation 1-6 månader Feber Ögon- och näsflöde Hosta, ökad andningsfrekvens Nedsatt allmäntillstånd Nedsatt foderlust Äldre kalvar smittar de yngre som fortfarande inte fått en skyddade normalflora Äldre kalvar infekterar de yngre som inte fått en skyddande normalflora

Infektionsämnen Virus Bakterier P. haemolytica P. multocida PIV-3 H. somnus Mycoplasmer Chlamydier? PIV-3 BVDV BRSV Adenovirus BCV Stress kan också vara primär orsak Primär orsak Kommensal

Virus Bakterier Feber kvarstår Tillfrisknar på 4-7 dagar Skadar cilier Infekterar makrofagerna Feber kvarstår Hosta och snabb andning Näsflödet blir varigt Tillfrisknar på 4-7 dagar Värme Dragfritt Omvårdnad Antibiotika NSAID Värme Dragfritt Omvårdnad Isolering

Riskfaktorer luftvägsinfektioner Minimera riskfaktorer Bristande passiv immunitet - fel i råmjölksrutiner. Brister i utfodring - energi, protein, vitamin. Andra sjukdomar - t. ex. diarréer. Bristande närmiljö - vått, dragigt, ej ombonat. Dålig luftkvalitet: ammoniak, hög luftfuktighet. Blandning av uppfödningsomgångar. Grupphållning PROFYLAX Minimera riskfaktorer

Behandling Isolera ”Vila, värme & vänlighet” Antibiotika mot sekundärinfektioner NSAID för att lindra symtom

Ledinflammationer Upp till en månads ålder Inkörsport = navelsträng Svullen led/leder Feber Mycket snabbt insättande av antibiotika Är mer än en led drabbad är det mycket dålig prognos

Kalvens sjukdomar Kalvar till sjuka kor hade större risk att drabbas av luftvägsinfektioner. Kalvar till 1:a och 2:a kalvare är mindre och växer sämre och löper större risk att drabbas av diarré. Kalvar som får första målet genom digivning löper större risk att få diarré. Svårt att hitta spenen, får inte i sig tillräckligt och skitig spene? I gruppbox kan kalven ta fel ko

Inhysning

Kalvningsbox Ensambox att föredra Kon avskiljs från gruppen vid kalvning Moder-kalv störs inte Lättare med hygienen Utformning Hela och släta boxväggar Svängbara grindar Avloppsbrunn Halkfritt golv

Garanterat sjuka kalvar enligt Hans Samuelsson Svea Husdjur Fuktig miljö helst i direkt anslutning till mjölkgrop Dålig ventilation Drag Svårigheter att ta in strö och gödsla ut Kalvamma i gemensamhetsbox

Inhysning - Kalvavdelningen Ska inte placeras längs med ytterväggen. Ska var dragfri: kolla dörrar och hönedsläpp mm.

Inhysning Ensambox Gruppbox med hinkutfodring/Knarrhultsamma Gruppbox med amma - fri tilldelning Gruppbox med amma- transponder Kalvhydda Amko

Inhysning - Olika system Ensambox - Osocialt - Svårare öka givan - Arbetskrävande + smittmässigt + individuell giva Förbättringstips! Utfodring 3 el 4 ggr/dag! Napphink

Inhysning - Olika system Gruppbox med Knarrhultsamma - Svårare att öka givan + flexibelt + individuell giva

Inhysning - Olika system Kalvhyddor - Osocialt (ensamhydda) - Arbetsmiljö? +Smittskydd + Luftvolym + Flexibelt

Inhysning - Olika system Kalvamma fri tilldelning Inga larmlistor Avvänjning + Socialt + Billigt + Möjlighet till stora givor + Möjlighet till många boxar

Inhysning – olika system Kalvamma fri tilldelning

Inhysning - Olika system Kalvamma med transponder Dyrt Ofta för stora grupper + Individuell utfodring + Avvänjning + Larmlistor

Inhysning –Olika system Amko - Arbetskrävande i början - Socialisering viktig - Säkerhet - Staf aureus risk + kan bli väldigt fina kalvar + socialt + bra alternativ för kor som inte funkar i besättningen. + parasitinvänjning sommartid

Inhysning- Gruppbox Undvik spensugare! Fri tillgång till nappar ”bryta beteendet” efter utfodring Isolera/flytta huliganer.

Lyckas med gruppbox! Små grupper (max tio kalvar). Bra start/anpassad inskolning. Mycket mat. Städning/hygien - desinfektion Hö, kraftfoder, vatten, och salt. Kontroll Rutin för att se till kalvarna. Läs larmlistor alt. mät pH. Rengöring av nappar / amma Tillgång till sjukbox

Hur följer vi upp? * Sammanställning förmedlingskalvar * Mät alla 8 veckors/vid flytt etc. * Vägning under en period. * Skriv upp alla sjukdomsfall under en period.