Välkomna!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Likabehandlingsarbete

Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Föräldrautbildning Schysst på nätet
Ett filter i huvet Här följer ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på om du vill ha manuset separat. Om du.
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
för Kyrktåsjö skola och fritidshem Läsåret
Skolans ordningsregler
Några följder av heteronormativitet:
Lärare om unga elever på nätet T Microsoft Synovate Temo: David Ahlin, Marika Lindgren Åsbrink Datum:
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Caroline Dyrefors Grufman
Vi har en plan! Som grund för planen ligger aktuell lagstiftning där vi särskilt tittat på Skollagen (2010:800) i synnerhet 6 kap. och Diskrimineringslagen.
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Barns rätt till en trygg skola
Olika brott.
Ljusdal.se Arbete med Plan mot kränkande behandling för Enkät genomfördes i december Svarsfrekvensen var 53% av eleverna. Av hela Slottegymnasiets.
Nya tider och nya behov – men har vi nya lösningar?
Ny diskrimineringslag
Alla i klassen ska trivas!
Lagar och överenskommelser
Hittarps IK Kartläggningspresentation år 3.
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
Har klimatet på skolorna hårdnat?
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Likabehandlingsplan Enebybergs resultatenhet
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Välkommen till föräldramöte
En liten plan för likabehandling
Dina rättigheter Du har rättigheter som ung i Sverige!
FRIVILLIG SEXUELL EXPONERING PÅ INTERNET BLAND UNGA Pernilla Nigård Doktorand vid Malmö högskola Föreläsning för Ungdomsstyrelsen September 2010.
Diskrimineringslagen
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Barn och elevers rätt till en trygg skolmiljö
MAKTLEKAR.
De Sju Diskrimineringsgrunderna
en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Barn som växer upp i familjer med våld
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Konflikthantering på arbetsplatsen. Konflikt Önskemål man inte vill släppa + Blockering av annan = Frustration Agerande.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Våld Annie Forsgren En definition av våld ”Varje könsrelaterad handling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor,
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Studeranderätt och diskriminering
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Att arbeta med fördomar i skolan
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID
Likabehandlingsplanen
Jennie Bacchus Hertzman Malin Grundqvist Jonathan Wennö
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Presentationens avskrift:

Välkomna!

Lite om kvällen: Kl 18-19 – viktigt att vi håller tiden för allas skull! Kränkning och mobbning, vad säger lagen? Hur jobbar skolan med att förebygga kränkningar? Sociala medier – vad kan vi om vad som händer där? Hur arbetar vi tillsammans, skola och föräldrar, för att förhindra kränkningar via sociala medier?

Diskriminering, kränkning och mobbning Diskriminering – enligt de sju diskrimineringsgrunderna kön, religion och annan trosuppfattning, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck. Kränkning - dålig behandling som inte är diskriminering. Det kan till exempel vara mobbning. Kränkande behandling kan ske vid ett tillfälle eller upprepade gånger under en längre tid. Mobbning – när någon blir utsatt för negativa handlingar under en tid. Den som blir utsatt kommer i underläge och kan därför ha svårt att försvara sig. www.friends.se

Mobbning kan ske på olika sätt Fysiskt/kroppsligt: Att göra något mot någon annans kropp som att slå, sparka, tafsa, komma för nära, hålla fast, knuffa, fälla, nypa, dra i håret, kasta sudd, stjäla eller förstöra saker osv. Verbalt/genom ord: Att göra illa någon med hjälp av ord. Det kan man göra genom att hota, skriva elaka lappar, klottra eller att säga något direkt till personen så som: fetto, hora, vilken ful tröja du har, du får inte vara med osv. Men man kan också göra det bakom ryggen på någon genom att snacka skit och sprida rykten. Psykiskt/mentalt: Att på olika sätt "i det tysta" visa en person att den inte är välkommen. Exempel är när alla i klassen är bjudna på fest utom en person, när man jämt är ensam på rasterna utan att ha valt det, när man alltid blir sist vald i gympan, när någon gör ett elakt tecken eller när ingen hälsar på en när man kommer till skolan. Det kan faktiskt räcka med irriterade blickar eller suckar när man kommer i närheten för att man ska bli ledsen. www.friends.se

Vem avgör vem som är kränkt? Det är alltid den som är utsatt som avgör om det är kränkning!

Vad gör skolan?

Sociala medier!

Var finns ungdomarna?

Vad skriver/säger du på sociala medier? Skriv inget som du inte kan säga till personen irl Nätmobbning är samma sak som mobbning All mobbning är olaglig Att utge sig för att vara någon annan är en brottslig handling

Surfa Lugnt! http://surfalugnt.se/wp-content/uploads/forelasning_40_min_om_ungas_natvardag.ppsx

Konsekvenser för skolarbetet Vi ägnar tid åt att lösa konflikter istället för att undervisa Trötta, okoncentrerade elever Otrygga elever som ständigt söker bekräftelse Risk att många elever inte når så långt som de skulle kunna göra Hur går vi vidare?